Kategoria Paneelikeskustelu
Syyskuu
to12Syys13:00to13:45Habitare: Purkamatta paras
Tapahtuman tiedot
Osana vuoden 2024 Habitarea järjestetään torstaina 12. syyskuuta Purkamatta paras -kampanjan puheenvuoro. Purkamatta paras -kampanjan aloitteentekijänä ovat toimineet monet arkkitehtuurialan suurimmat toimijat. Miksi purkamatta jättäminen voi olla paras ympäristöteko? Purkamatta
Tapahtuman tiedot
Osana vuoden 2024 Habitarea järjestetään torstaina 12. syyskuuta Purkamatta paras -kampanjan puheenvuoro. Purkamatta paras -kampanjan aloitteentekijänä ovat toimineet monet arkkitehtuurialan suurimmat toimijat.
Miksi purkamatta jättäminen voi olla paras ympäristöteko? Purkamatta paras -kampanja on koko kansalle suunnattu hanke, jolla pyritään pysäyttämään nykyinen, hallitsematon rakennusten purkamisaalto sekä hillitsemään suomalaiseksi traditioksi tullutta ylikorjaamista ilmastonmuutossyistä. Rakentamisen osuus päästöistä on n. 30 % ja jätekuormituksesta n. 40 %, joten pienetkin toimenpiteet päästöjen hillitsemiseksi rakennusalalla vaikuttavat merkittävästi.
Purkamatta paras puheenvuoro järjestetään osana vuoden 2024 Habitarea. Puheenvuoron jälkeen Alvar Aalto -säätiön Damage Control -työpajassa voi esittää kysymyksiä ja keskustella aiheesta lisää. Damage Control -työpajaan ei voi enää ilmoittautua, sillä työpaja on täynnä.
Ohjelma
Päälavalla klo. 13
Apulaisprofessori Panu Savolainen, Aalto-yliopisto: Miksi olisi parasta olla purkamatta?
Kommenttipuheenvuorot:
Maisema-arkkitehtuurin professori Ranja Hautamäki: Kaupunkivihreä ja ilmastonmuutos, nyt puretaan puistojakin.
Arkkitehti, Suomen Rakennustaiteen Seuran pj. Esa Laaksonen: Nyt puretaan suojeltujakin rakennuksia.
Työpaja klo. 14
Hyviä esimerkkejä käyttötarkoituksen muuttamisesta ja korjauksesta uuteen käyttötarkoitukseen
Pekka Saatsi: Pasilan konepaja
Mika Penttinen: Hanasaaren kulttuurikeskus ym.
Pia Ilonen: Porin kirjasto ynnä taustaa (Kaapelitehdas, Lasipalatsi) vuosikymmenten työstä rakennusten pelastamisesta käyttötarkoitusta muuttaen.
Lue lisää Purkamatta paras -kampanjasta täältä.
Näytä lisää
Aika
(Torstai) 13:00 - 13:45(GMT+00:00)
to12Syys16:00to16:45Habitare Pro: Kurkistuksia asumisen tulevaisuuteen
Tapahtuman tiedot
SAFA on mukana Habitare Pro -tapahtumassa paneelikeskustelulla 12.9. klo 16: Kurkistuksia asumisen tulevaisuuteen -paneelikeskustelu Kasvaville suomalaisille kaupunkiseuduille rakennetaan yli puoli miljoonaa uutta asuntoa vuoteen 2040 mennessä. Asuntosuunnittelussa tarvitaan rohkeutta
Tapahtuman tiedot
SAFA on mukana Habitare Pro -tapahtumassa paneelikeskustelulla 12.9. klo 16:
Kurkistuksia asumisen tulevaisuuteen -paneelikeskustelu
Kasvaville suomalaisille kaupunkiseuduille rakennetaan yli puoli miljoonaa uutta asuntoa vuoteen 2040 mennessä. Asuntosuunnittelussa tarvitaan rohkeutta ja uusia, radikaalejakin, näkemyksiä. Asumisen asiantuntija Kimmo Rönkä johdattelee panelistit keskustelemaan siitä, minkälaisia ovat vielä syntymättömien sukupolvien asunnot.
Asuntokunnat ja perhemuodot erilaistuvat ja ilmastonmuutos etenee kiihtyvää tahtia. Miten asuntosuunnittelussa ja -rakentamisessa vastataan ilmastokriisin, pirstoutuvien asuntokuntien ja yhä moninaisempien asumisen palvelujen tarpeisiin? Entä miten kiertotalous muuttaa asunto- ja sisustussuunnittelua? Onko tulevaisuuden kaupungeissa tilaa myös pieni- ja keskituloisille; nuorille ja vanhoille; palveluammatissa toimiville ja omasta asunnosta haaveileville?
Paneelissa ovat mukana Planetary Architecture -arkkitehtitoimiston vetäjä, Suomen kaunein koti -ohjelman tuomaristosta tuttu arkkitehti Pekka Pakkanen, Skanskan suunnittelujohtajana pitkän uran tehnyt arkkitehti Hille Kaukonen sekä laadukkaasta asuntosuunnittelusta tunnetun Inaro arkkitehtitoimiston osakas, arkkitehti Antti Lehto.
Tervetuloa kurkistamaan asumisen tulevaisuuteen!
Safalainen, rekisteröidy Habitare Pro -tapahtumaan ilmaiseksi!
Pohjoismaiden johtava huonekalu-, muotoilu- ja sisustustapahtuma Habitare ja ammattilaistapahtuma Habitare Pro järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 11.–15.9.2024.
Rekisteröidy ilmaiseksi tästä linkistä koodilla HABIPRO24. Lämpimästi tervetuloa tapahtumaan!
Näytä lisää
Aika
(Torstai) 16:00 - 16:45(GMT+00:00)
Paikka
Habitare päälava, Messukeskus, Helsinki
ke25Syys12:00ke18:00Apoli-päivä 2024 – Arkkitehtuurilla elinvoimaa
Tapahtuman tiedot
Vuoden 2024 Apoli-päivä järjestetään 25.9. Lahden kaupungintalolla. Tervetuloa seuraamaan keskustelua etänä tai paikan päällä! Arkkitehtuuri on nähty keskeisenä aluekehittämisen välineenä Suomessa. Suomen arkkitehtuuripoliittinen ohjelma Kohti kestävää arkkitehtuuria 2022–2035 esittää laaja-alaisesti
Tapahtuman tiedot
Vuoden 2024 Apoli-päivä järjestetään 25.9. Lahden kaupungintalolla. Tervetuloa seuraamaan keskustelua etänä tai paikan päällä!
Arkkitehtuuri on nähty keskeisenä aluekehittämisen välineenä Suomessa. Suomen arkkitehtuuripoliittinen ohjelma Kohti kestävää arkkitehtuuria 2022–2035 esittää laaja-alaisesti tavoitteita, joilla arkkitehtuurin avulla pyritään edistämään alueiden kestävää kehitystä, vahvistamaan kulttuuriperintöä sekä lisäämään Suomen vetovoimaa arkkitehtuurimatkailumaana.
Arkkitehtuuriin panostaminen on edellytys niin taloudelliselle kasvulle, sosiaaliselle koheesiolle kuin ympäristön ekologiselle kestävyydelle. Rakennettu ympäristö on strateginen solmukohta erilaisissa alueiden elinvoimaan liittyvissä toimissa, mutta kehittämisen toimintakenttä ja tavoitteet ovat laajoja ja osin vaikeasti mitattavia. Määrätietoisesta arkkitehtuuripolitiikasta on kuitenkin apua eri tavoitteiden sovittamisessa yhteen:
- Arkkitehtuurin kautta vahvistettava alueellinen elinvoimaisuus vaatii uudenlaista strategista suunnittelua sekä yhteistyötä ja jatkuvaa vuoropuhelua eri toimijoiden kesken, hallinnonalojen rajat ylittäen. Mistä löytää tekijät, resurssit ja foorumit?
- Siirtyminen uudisrakentamisesta yhä enemmän korjausrakentamiseen ja olemassa olevan rakennusperinnön säilyttämiseen ja ylläpitämiseen avaa uusia kysymyksiä arkkitehtuurin arvonmuodostuksesta, hankintojen vastuullisuudesta sekä myös korjaamiseen liittyvistä taidoista ja asiantuntemuksesta. Miten tehdä Suomesta korjausrakentamisen mallimaa?
- Kulttuuriperinnön potentiaalia luovan talouden ja kestävän matkailun voimavarana voitaisiin hyödyntää nykyistä laajemmin. Suomessa tunnistetaan erityisesti Eliel Saariseen ja Alvar Aaltoon liittyvä kansainvälinen kiinnostus kulttuurimatkailun parissa, mutta osaammeko hyödyntää myös vähemmän tunnettuja kohteita ja alueiden paikallisia erityispiirteitä?
Miten arkkitehtuurin avulla voidaan tukea alueellisesti kaupunkien ja kuntien kestävää kehittymistä ja vahvistaa Suomen vetovoimaa arkkitehtuurin muotoiluun, ja korkeatasoisiin kulttuuriympäristöihin profiloituneena matkailumaana? Tervetuloa mukaan Lahden kaupungintalolle kuuntelemaan ja keskustelemaan!
Päivän juontaa Taiteen edistämiskeskuksen taideasiantuntija Mika Savela.
Päivä huipentuu palkintogaalaan
Apoli-päivän ohjelma huipentuu Lahden kaupungin jakamaan APOLI-tunnustukseen sekä Suomen Arkkitehtiliiton jakamaan SAFA-palkintoon. Palkintojenjaon yhteydessä on mahdollista tutustua Eliel Saarisen suunnittelemaan kaupungintaloon jonka peruskorjauksesta vastasi Arkkitehdit Davidsson Tarkela.
Lahden APOLI-tunnustus myönnetään laadukkaan ympäristön edistämisestä. Tilaisuudessa palkinnon jakaa Lahden kaupunginarkkitehti Johanna Palomäki. Voit tutustua aikaisempiin APOLI-tunnustuksella palkittuihin täältä.
SAFA-palkinto jaetaan vuosittain tunnustuksena kunnalle tai muulle julkiselle tai yksityiselle yhteisölle tai yritykselle, joka on toiminut esimerkillisellä tavalla hyvän suunnittelun edellytysten ja tulosten aikaansaamiseksi. Palkinnon saajan valitsee Suomen Arkkitehtiliiton, Suomen Kuntaliiton ja ympäristöministeriön edustajista koostuva lautakunta. Tilaisuudessa palkinnon jakaa SAFA:n varapuheenjohtaja Elizaveta Parkkonen. Vuonna 2023 palkinto myönnettiin Lahden kaupungille ja Tampereen yliopiston rakennetun ympäristön tutkimukselle.
Aamupäivän arkkitehtuuriekskursio virittää tunnelmaan
Ennen tilaisuutta järjestetään arkkitehtuuriekskursio Lahden keskustassa. Mariankadun akseli -kierros alkaa Lahden Ristinkirkolta klo 10:00 ja päättyy kaupungintalolle klo 11, jossa on mahdollista nauttia omakustanteinen lounas Ravintola Elielissä.
Kierrosta vetää Lahden kaavoitusarkkitehti Tuomas Helin. Kierrokselle on rajattu määrä paikkoja, joten ilmoittaudu mukaan ripeästi.
Apoli-päivän ohjelma Lahden kaupungintalolla
12:00 Avauspuheenvuorot
- Mika Savela (Taike)
- Niko Kyynäräinen, kaupunginjohtaja (Lahden kaupunki)
- Katja Palonen, johtava asiantuntija (TEM)
12:30–14:00 Keynote-puheenvuorot
- Aki Davidsson, arkkitehti (Arkkitehdit Davidsson Tarkela)
- Elina Laavi, elinvoimajohtaja (Lahden kaupunki)
14:00–14:30 Kahvitauko
14:30–16:00 Arkkitehtuurilla elinvoimaa
- Taika Tuunanen, yksikön päällikkö (Helsingin kaupunki)
- Patricia Broas, kaavoituspäällikkö (Kotkan kaupunki)
- Johanna Palomäki, kaupunginarkkitehti (Lahden kaupunki)
16:00-16:30 Tauko
16:30–17:30 Paneelikeskustelu: Näkökulmia aluekehittämiseen arkkitehtuurin, kulttuuriperinnön ja matkailun keinoin
- Reetta Nousiainen, erityisasiantuntija (Hämeen ely-keskus)
- Leena Lahdenvesi-Korhonen, kehitysjohtaja (Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry)
- Soile Veijola, professori (Lapin yliopisto)
- Timo Vatanen, johtava rakennustarkastaja (Keravan kaupunki)
17:30-17:45 SAFA-palkinto 2024
17:45–18:00 Lahden kaupungin APOLI-tunnustus 2024
18:15 Tutustuminen Lahden kaupungintaloon
Ilmoittautuminen ja lisätiedot
Apoli-päivään osallistuminen on kaikille avointa ja maksutonta. Tilaisuutta on mahdollista seurata myös etänä.
Suomen arkkitehtuuripoliittinen ohjelma Kohti kestävää arkkitehtuuria (2022–2035) luo suuntaviivat toimille, joiden avulla arkkitehtuuri tukee ekologisesti, taloudellisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävän yhteiskunnan rakentumista. Apoli painottaa laadukkaan ja kestävän rakennetun ympäristön merkitystä hyvinvoinnille, elämänlaadulle ja kestävälle kehitykselle. Tutustu apolin sisältöihin tarkemmin täältä.
Vuosittain järjestettävä Apoli-päivä tuo arkkitehtuuripoliittisen ohjelman toteuttamisen kannalta keskeiset toimijat yhteen verkostoitumaan ja vaihtamaan ajatuksiaan.
Apoli-päivän järjestää Archinfo, Taike, Suomen arkkitehtiliitto sekä Lahden kaupunki yhteistyössä opetus- ja kulttuuriministeriön, ympäristöministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön kanssa.
Lisätiedot: Aleksi Lohtaja, aleksi.lohtaja@archinfo.fi
Näytä lisää
Aika
(Keskiviikko) 12:00 - 18:00(GMT+00:00)
Paikka
Lahden kaupuningtalo, Harjukatu 31, 15100 Lahti
pe27Syys16:30pe18:30Ilmiöareena: Muutoskestävyyttä ja resilienssiä rakennettuun ympäristöön
Tapahtuman tiedot
Liity mukaan Tampereen arkkitehtuuri- ja designviikon (TAD Week) avajaisten etkoille ja tule kuulemaan tutkittua tietoa kiinteistö- ja rakentamisalaa merkittävimmin muuttavista ilmiöistä! Tämä Ilmiöverkosto-toimintamallin osana toteutettava Ilmiöareena tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden syventyä
Tapahtuman tiedot
Liity mukaan Tampereen arkkitehtuuri- ja designviikon (TAD Week) avajaisten etkoille ja tule kuulemaan tutkittua tietoa kiinteistö- ja rakentamisalaa merkittävimmin muuttavista ilmiöistä! Tämä Ilmiöverkosto-toimintamallin osana toteutettava Ilmiöareena tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden syventyä ajankohtaisiin alan trendeihin ja tutkimuksiin.
Tilaisuudessa esillä kattava kokonaiskuva rakennetun ympäristön muutoksen suunnista ja tutkimus, jossa on kuultu 160 suomalaisen asiantuntijan näkemyksiä alaa muuttavista ilmiöistä. Lisäksi pääsemme kuulemaan oman alansa huippututkijoilta tarkemmin muutosilmiöistä, jotka liittyvät TAD–viikon teeman mukaisesti resilienssiin rakennetussa ympäristössä. Lopuksi käytännön toimijat kommentoivat ja haastavat näitä näkemyksiä, ja myös yleisöllä on mahdollisuus osallistua keskusteluun.
Tule inspiroitumaan ja vaikuttamaan alan tulevaisuuteen yhdessä huippuosaajien kanssa!
Ohjelma
16:30 Ovet aukeavat – kahvia ja pientä makeaa tarjolla!
16:45 Tervetuloa! Rakennetun ympäristön muutosajureista uudistaviin ilmiöihin
Mitkä ovat ne KIRA-alan toimintaympäristöä muuttavat trendit, jotka ovat
nousseet esiin alan ajantasaisesta kirjallisuudesta, ja mitä näkemyksiä
Suomen KIRA-alan 160 asiantuntijaa ovat erityisesti painottaneet?
Sini Saarimaa, tutkimusjohtaja, RTS
Marianna Kotilainen, Ilmiöverkoston verkostovastaava, RTS
17:05 Resilient solutions to crisis preparedness for living environments
(Elinympäristön resilientit ratkaisut ja kriisivalmius)
Real Estate and Sustainable Crisis Management in Urban Environments-hanke
ASUTUT -tutkimusryhmä, Tampereen yliopisto
17:25 Resurssien viisas jako resilienssin edellytyksenä
Nordic Superblocks as Decarbonization Catalysts -hanke
Markus Laine, Tampereen yliopisto
17:45 Kaupunkiluonto puskurina monia kriisejä vastaan
Enabling multispecies transitions & Biodiversity interventions for well-being -hanke
Laura Uimonen, Tampereen yliopisto
18:05 Kommenttipuheenvuorot kentältä & yleisön osallistaminen:
Mistä innovaatioita: tutkimuksesta käytäntöön?
18:30 Kiitos! Siirtyminen TAD-avajaisiin: verkostoitumista ja keskustelua
Tapahtuman järjestäjä: Rakennustietosäätiö
Näytä lisää
Aika
(Perjantai) 16:30 - 18:30(GMT+00:00)
Paikka
Työväenmuseo Werstas, Tampere