Safalaiset eduskuntavaaliehdokkaat 2023

Suomen 39. eduskuntavaalit järjestetään sunnuntaina 2. huhtikuuta 2023, ja niissä valitaan kansanedustajat eduskuntaan vaalikaudelle 2023–2027. Ennakkoäänestys kotimaassa on keskiviikosta tiistaihin 22.–28.3. ja ulkomailla keskiviikosta lauantaihin 22.–25.3. Muista äänestää! Tällä sivulla esittelemme safalaiset eduskuntavaaliehdokkaat.

Suomen Arkkitehtiliiton tavoitteet hallituskaudelle 2023–2027

SAFA esittää hallitusohjelmatavoitteissaan rakennetun ympäristön paneelin perustamista vastaamaan kasvavaan rakennusalan tiedon tarpeeseen. Alalla pitkään vallinnutta arkkitehtipulaa tulisi helpottaa lisäämällä valmistuvien arkkitehtien määrää ja parantamalla arkkitehtikoulutuksen resursseja.

Anders Adlercreutz

399

Asuinkunta: Kirkkonummi

Vaalipiiri: Uusimaa

Puolue: RKP

Olen vuonna 1970 syntynyt kansanedustaja, yrittäjä, arkkitehti ja viiden lapsen isä. Toimin RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Tunnen niin yrittäjien kuin lapsiperheiden arjen ja tiedän, millaisia haasteita liittyy työn ja perhe-elämän yhteensovittamiseen.

Kiinnostus yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen on ohjannut ammatinvalintaani. Arkkitehdin työssä olen saanut synnyttää laadukasta elinympäristöä niin päiväkoteja, kouluja kuin asuinalueita suunnitellessani. Kansanedustajana olen saanut jatkaa samaa työtä, uusin työkaluin – lakeja säätämällä pyrin vaikuttamaan paremman, kestävämmän ja toimivamman Suomen puolesta.

Antti Heikkilä

367

Asuinkunta: Tuusula

Vaalipiiri: Uusimaa

Puolue: Keskusta

Olen 44-vuotias arkkitehti, toimitusjohtaja ja perheenisä Tuusulasta. Toimin rakennusalan konsernin omistajayrittäjänä. Olen ollut poliittisessa päätöksenteossa mukana aiemman kotikaupunkini Järvenpään valtuustossa kolmella kaudella sekä nykyisessä kotikunnassani Tuusulassa.

Meidän täytyy ottaa nykyistä enemmän vastuuta tulevaisuudesta. Yhteiskuntaa on kehitettävä vastuullisesti ekologiset, sosiaaliset ja taloudelliset näkökulmat huomioiden. Velkaantumiskehitys on pysäytettävä. Suomesta on tehtävä vihreän teknologian ja puhtaiden energiamuotojen edelläkävijä. Silloin paitsi ratkaisemme ympäristöön ja ilmastoon liittyviä globaaleja haasteita, luomme myös maahamme vaurautta ja hyvinvointia. Suomen tulevaisuus kasvaa perheissä ja niihin panostaminen on parasta tulevaisuustyötä. Koko Suomi on pidettävä elinvoimaisena. Suomesta on tehtävä puurakentamisen edelläkävijä.

Noora Laak

77

Asuinkunta: Helsinki

Vaalipiiri: Helsingin vaalipiiri

Puolue: Vasemmistoliitto

Olen 37-vuotias arkkitehti ja varavaltuutettu ja toiminut viimeiset 10 vuotta Helsingin kuntapolitiikassa. Olen ehdolla eduskuntavaaleissa, sillä haluan rakentaa tulevaisuuteen katsovaa, kestävää yhteiskuntaa. Ympäristön kantokyky on otettava kaiken päätöksenteon lähtökohdaksi.

Leikkauslistojen sijaan meidän on kriisien keskellä keskityttävä hyvinvointivaltion tulevaisuuden edellytysten turvaamiseen: koulutuksesta, hoivasta ja kulttuurista huolehtimiseen. Kaikilla on oltava mahdollisuus luottavaiseen näköalaan kohti tulevaisuutta.

Henna Partanen

221

Asuinkunta: Espoo

Vaalipiiri: Uusimaa

Puolue: Vihreät

Olen 41-vuotias arkkitehti, Espoon kaupunginhallituksen 1. vpj. ja Länsi-Uudenmaan Vihreän aluevaltuustoryhmän pj. Kuten taloja, myös yhteiskuntaa on rakennettava kestävälle pohjalle.

Rakennuspalikoiksi ehdotan:
1. Terveyttä ja hyvinvointia.
2. Työtä, elinvoimaa ja koulutusta
3. Vahvoja, toimivia kaupunkeja.
4. Luonto- ja ilmastotoimia.

Olen reilu ja jämäkkä vastuunkantaja. Puolustan aina heikoimpia ja perustan päätökseni empatian lisäksi tutkittuun tietoon.

Harrastan kuvataiteita ja teatteria.

Jenni Pitko

77

Asuinkunta: Oulu

Vaalipiiri: Oulun vaalipiiri

Puolue: Vihreät

Olen vihreiden kansanedustaja ja arkkitehti Oulusta. Eduskunnassa olen vaikuttanut erityisesti ympäristöpolitiikkaan sekä kantanut vastuuta eduskuntaryhmän johdossa. Vapaa-aikanani kuluu liikkuen ja lukien. Musiikki, taide ja kaupunkikulttuuri ovat arjen suuria iloja.

Panostetaan vihreään siirtymään ympäristön, talouden ja turvallisuuden vuoksi.

Turvataan kestävä tulevaisuus panostamalla koulutukseen ja osaamiseen.

Otetaan lapset politiikan keskiöön ja nuorten jaksamisesta Suomen kärkihanke.

Torjutaan luontokatoa suojelemalla metsiä ja ennallistamalla soita ja virtavesiä.

Severi Virolainen

44

Asuinkunta: Helsinki

Vaalipiiri: Helsinki

Puolue: Liberaalipuolue – Vapaus valita r.p.

Olen helsinkiläinen arkkitehti, IT-yrittäjä, jatko-opiskelija ja kuuden lapsen isä. Asun vaimoni ja kahden yhteisen lapsemme kanssa rivitalossa Laajasalossa, muut lapset ovat jo aikuisia. Pääosan elämästäni olen vetänyt Safalaisille tuttua M.A.D.iä, mutta olen myös opettanut korkeakouluissa Suomessa ja Etelä-Koreassa, ja toiminut moottoripyöräseikkailumatkojen oppaana eksoottisissa paikoissa. Olen monipuolisesti aktiivinen ja pyrin olemaan siellä, missä asioihin voidaan vaikuttaa. Harrastuksiini kuuluvat vesipallo, moottoripyörät ja purjehdus. Mutta myös politiikka, lukeminen, elokuvat ja punaviini.

Tärkeimmät tavoitteeni eduskunnassa ovat ilmastonmuutoksen torjuminen, valtion kulukuuri, sekä vallan ja vastuun palauttaminen ihmisille itselleen. Keinoina esimerkiksi verotuksen siirtäminen tuloveroista haittaveroihin.