Apua arkkitehdeille poikkeustilanteessa

Koronavirus COVID-19 on vaikuttanut sekä koko yhteiskuntaan että ihmisten arkeen, myös arkkitehtien. Tilanne aiheuttaa monenlaista huolta ja epävarmuutta tulevaisuudesta.

Tältä sivulta löydät kootusti SAFAn jäseniä varten keräämäämme tietoa koronavirustilanteen aiheuttamiin kysymyksiin. Päivitämme sivua tarpeen mukaan. Pysytään terveinä!

 

Arkkitehdit kotona – SAFAn puheenjohtaja Henna Helander

SAFA arkkitehtien apuna yhdessä ATL:n ja Archinfon kanssa

Muista, että voit aina kääntyä suoraan SAFAn henkilöstön puoleen. SAFAn toimiston työntekijät ovat pääsääntöisesti etätöissä, mutta töitä jatketaan normaalisti ja toimiston henkilökuntaan saat yhteyden henkilökohtaisista puhelinnumeroista tai sähköpostitse. Ei-kiireellisiä kokouksia on siirretty, ja pakolliset kokoukset järjestetään etänä.

SAFA tekee 3A-tiedotusyhteistyötä Arkkitehtitoimistojen Liitto ATL:n ja Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfon kanssa. Tutustu myös ATL:n sivuilta löytyvään tietopakettiin, joka on koottu arkkitehtitoimistojen työn tueksi koronaviruksen aiheuttaman tilanteen keskelle. Myös Archinfo on kerännyt verkkosivuilleen tukea ja tietoa.

 

Usein kysyttyjä kysymyksiä koronaviruksen vaikutuksista

Jos et löydä vastausta kysymyksiisi alta, lähetä mieltäsi askarruttava kysymys osoitteeseen: . Lisäämme tähän osioon vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Arkkitehdit kotona – Arkkitehti-lehden Mika Savela ja Essi Oikarinen

Järjestetäänkö syksyllä mitään tapahtumia?

SAFA on joutunut siirtämään ja perumaan vuoden 2020 tapahtumiaan, mm. Turkuun suunnitellut Arkkitehtipäivät. Kiitämme kaikkia yhteistyökumppaneita! SAFAn ja muiden tahojen järjestämistä webinaareista tiedotamme jäsentiedotteessa, some-kanavissa ja SAFAn tapahtumakalenterissa. Ala- ja paikallisosastojen järjestämien tapahtumien muutoksista tiedottavat pääsääntöisesti osastot itse. Muita alan tapahtumia koskeva viimeisin tieto kannattaa aina tarkistaa ko. tapahtuman järjestäjän omilta verkkosivuilta.

Järjestetäänkö koulutuksia esimerkiksi etänä? 

Vallitsevasta tilanteesta johtuen Pääsuunnittelijakoulutuksen aloitus siirtyi syksylle.

Lisätietoa koulutusasioista: erityisasiantuntija Pia Selroos

Onko pätevyyksien hakemisen aikataulu muuttunut?

Kaavan laatijan, pääsuunnittelijan ja rakennussuunnittelijan pätevyyslautakunnat käsittelevät pätevyyshakemukset jo julkaistujen kokousaikataulujen mukaisesti. Lisätietoa erityisasiantuntija 

Mitä vaikutuksia tilanteella on arkkitehtuurikilpailujen aikatauluihin?

Koronavirustilanteen vuoksi kilpailujen ilmoittautumis- ja palautuspäivämäärät saattavat siirtyä. Suosittelemme, että seuraatte aktiivisesti sekä Hilmaa että kilpailujen verkkosivuja. Viestimme muutoksista myös SAFAn kilpailukalenterissa.

Mikäli teillä on kysymyksiä kilpailuihin liittyen, autamme mielellämme! Voit olla yhteydessä kilpailuasiantuntija Mari Koskiseen

Tukea tilanteeseen

Koronavirustilanne aiheuttaa paljon epätietoisuutta ja muutoksia työelämään. Tänä erityisenä aikana tukea ja tietoa on kuitenkin saatavilla monista paikoista.

Arkkitehdit kotona – Auvo Lindroos, arkkitehti Futudesign

Olen palkansaaja. Mitä teen, jos joudun lomautetuksi?

Nyt viimeistään on myös hyvä hetki tarkistaa, kuulutko KOKO-kassaan. KOKO-kassaan voit liittyä SAFAn kautta. Kassaan kuuluvan työttömyysturva on suurempi kuin Kelan myöntämä peruspäiväraha. KOKO-kassan sivuilta löydät pikaohjeet ja muuta hyödyllistä, jos joudut lomautuksi tai työttömäksi. KOKO-kassan sivuilta löytyy myös korona-UKK.

Jos et voi saada ansiopäivärahaa omasta työttömyyskassasta, voit hakea Kelan työttömyysturvaa. Työttömyysturvaan on tehty koronaepidemian vuoksi väliaikaisia muutoksia, jotka parantavat työttömyysturvan ehtoja ja tasoa. Uusia ehtoja sovelletaan hakemuksiin automaattisesti.

Koronaviruksen vuoksi lomautusten ilmoitusaikaa ja yhteistoimintaneuvotteluiden kestoaikaa lyhennetään. Lisää aiheesta valtioneuvoston sivuilta.

YouTubesta on katsottavissa tallenteita Akavan verkkoseminaareista. Mikä neuvoksi, jos työt loppuvat? -seminaarissa keskustellaan työttömyysturvasta ja lomautuksista.  Miten työsuojelu toteutuu, kun työtä tehdään kotona? -webinaarissa keskustellaan kuormituksesta ja hyvinvoinnista etätyössä.

Olen SAFA-TEK yhteisjäsen. Mitä tukea voin saada?

SAFA on solminut TEKin kanssa yhteistyösopimuksen palkansaaja-asemassa olevien jäsenten työmarkkinaedunvalvonnasta. SAFA-TEK jäsenten palvelut kuuluvat palkansaajille ja yrittäjiksi aikoville. TEK on kerännyt kootusti hyödyllisiä linkkejä jäsenilleen.

SAFA-TEK -yhteisjäsenenä voit olla yhteydessä myös TEKin lakimiehiin esimerkiksi soittamalla (09) 2291 2345 (ma–pe klo 9–12). Huomioithan, että kysymyksiä tulee tällä hetkellä todella paljon. Lue lisää TEKin sivuille päivitettävästä artikkelista.

TEK tarjoaa jäsenilleen mielen hyvinvointipalvelun, Heltin HuoliLinjan, joka on tukena erityisesti työelämän vaikeissa tilanteissa ja muutoskohdissa. Palvelu on TEKin jäsenten käytössä 31.8.2020 saakka. Lue lisää puhelinpalvelusta tästä. 

Jäsenasioissa voit aina ottaa yhteyttä myös SAFAn jäsenpalveluista vastaavaan Marja Mesilään,  

Miten pandemia on vaikuttanut alan toimintaan ja työskentelytapoihin?

Akava Works selvitti syyskuussa, kuinka akavalaisten työn teon tavat ja työn kognitiivinen kuormitus ovat muuttuneet verrattuna koronapandemiaa edeltäneeseen aikaan. Korkeakoulutetuille suunnatun työelämäkyselyn selvitys on luettavissa täällä.

Archinfon sivuilta voit lukea keväällä tehdyn raportin koronaviruspandemian ja sen pitkittymisen vaikutuksista taiteen, kulttuurin ja luovien alojen toimijoiden toimintaan. Opetus- ja kulttuuriministeriön kyselyn mukaan arkkitehtuurin ala tarvitsee tukea, mutta suhtautuu tulevaan optimistisesti.

SAFAn, ATL:n ja MARK:n yhteistyössä toteuttaman marraskuisen koronakyselyn tuloksista tullaan tiedottamaan tällä sivulla, ATL:n verkkosivuilla ja Arkkitehtiuutisissa.

Miten voin hakea työttömyyskorvausta yrittäjänä?

Työ- ja elinkeinoministeriön sivuilla on tietoa Yksinyrittäjien turvasta ja yrittäjien mahdollisuudesta hakea työttömyyskorvausta. TEMin sivuilta löytyy myös vastauksia koronan vaikutuksesta yritysrahoitukseen.

ELY-keskukset suuntaavat poikkeusrahoitusta yrityksille, joissa työskentelee enintään viisi henkilöä hakemuksen jättämishetkellä (mukaan lukien yrittäjät).

Business Finland sen sijaan rahoittaa yrityksiä, joissa työskentelee yli viisi henkilöä.

Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassalla on sivuillaan ohjeistus, mitä vaihtoehtoja sinulla on, jos sairastut.Yrittäjät voivat mm. saada väliaikaisesti Kelan maksamaa työmarkkinatukea koronavirusepidemian aiheuttaman äkillisen ja yllättävän kysynnän heikkenemisen vuoksi. Ratkaisu koskee kaikkia yrittäjiä riippumatta yritystoiminnan muodosta. Laki on voimassa 30.6.2020 asti. Väliaikaista työmarkkinatukea haetaan suoraan Kelasta, ei kassasta. Myös SYT-kassan puhelinneuvonta palvelee ma–to klo 9–11 numerossa 09 622 4830.

Olen opiskelija. Mitä tapahtuu kesätöilleni?

Kesätöitä kannattaa ehdottomasti hakea normaalisti koronaviruksesta huolimatta. Kesätyön saadessa on hyvä kuitenkin perehtyä siihen, millaisin perustein ja ehdoin sopimus saatetaan joutua purkamaan.

TEKin sivuilla on päivittyvä artikkeli koronan vaikutuksista opiskelijoiden työnsaantiin.

Katso myös tallenne Akavan opiskelijoiden webinaarista Opintotukea vai ansiosidonnaista? Mistä opiskelijalle tukea kesäksi.

Muista myös, että voit ottaa yhteyttä SAFAn opiskelijavastaava Aino Hautalaan 

Mitä olisi huomioitava, kun palataan työpaikoille? 

Etätöiden jälkeen monet ovat palaamassa takaisin työpaikoille ja toimistoihin. Tutustu työterveyslaitoksen toimintaohjeisiin työnantajille sekä ohjeisiin työntekijöille koronavirustartunnan ehkäisyyn ja torjuntaan työpaikoilla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkaisi 13.8. suosituksen, jossa kannustettiin maskin käyttöön joukkoliikenteessä. Verohallinnon sivuilta voit lukea, miten työntekijä voi vähentää maskeista aiheutuneita kuluja verotuksessaan.

24.9. THL:n suositus päivitettiin koskemaan kasvomaskin käyttöä joukkoliikenteen lisäksi myös julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää. Suositus koskee niitä alueita, joissa koronaepidemia on kiihtymisvaiheessa. Helsinki, Espoo ja Vantaa suosittavat 15 vuotta täyttäneille kasvomaskin käyttöä kaupungin palveluissa aina, kun lähikontakteja ei voida välttää.

14.10. Pääkaupunkiseutu linjasi uusista keinoista koronapandemian hillitsemiseksi. Maskeja suositellaan nyt käytettäväksi kaikilla työpaikoilla pääkaupunkiseudulla. Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksen mukaan yli 50 henkilön tilaisuuksia voi lokakuussa järjestää sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa, jos turvallisuus voidaan varmistaa THL:n ja OKM:n ohjeita noudattaen. Suositus on, ettei yli 20 hengen yksityistilaisuuksia toistaiseksi järjestettäisi ollenkaan.

Tekemistä karanteeniin

SAFAn julkaisut, Arkkitehti-lehti ja Arkkitehtiuutiset, ilmestyvät normaalisti korona-aikanakin. Muistathan, että lehdet julkaistaan myös näköisversioina. Arkkitehtiuutisten aiempien vuosien näköislehtiä voit selailla täällä. Arkkitehti-lehden juttuja pääsee lukemaan lukemaan täällä.

 

Etsitkö luettavaa menemättä kirjastoon? Getty Publications Virtual Library tarjoaa ilmaisia kirjoja luettaviksi ja ladattaviksi. Kirjoja taiteesta, valokuvauksesta, arkkitehtuurista ja monista humanistisista aineista. Tutustu kirjastoon tästä.

 

The Architecture Foundation tarjoaa sivuillaan 100 päivän edestä etätapahtumia, mm. verkkoluentoja, haastatteluja ja visoja. 100 Day Studion tapahtumat järjestetään Zoom-sovelluksen kautta. 

Archinfo on koonnut mieltä keventäviä tapoja nauttia arkkitehtuurista omalta kotisohvalta käsin.

 

Berliinin filharmonikkojen Digital Concert Hall -palvelu tarjoaa katsottavaksi live-konsertteja, elokuvia ja haastatteluita. Niitä voi katsoa ilmaiseksi kaikilla laitteilla.

 

Monet museot ja kulttuuripaikat ovat avautuneet jälleen kesäkuun alusta lähtien. Paikoissa noudatetaan kuitenkin rajoituksia kävijämäärien ja ennakkolippujen oston suhteen, jotta asiakasturvallisuus säilyisi. SAFAn tapahtumakalenterista löydät koottuna joitain tapahtumia myös kesälle ja syksylle.

Apua ahdistukseen

On normaalia, että koronaviruksen leviäminen herättää huolta. Myös runsas koronauutisoinnin seuraaminen voi pelottaa ja ahdistaa. THL:n sivuille on mm. koottu ohjeita arjen rutiinien tärkeydestä ja siitä, miten tukea lapsia kriisin keskellä. On tärkeää keskittyä niihin asioihin, joihin voi itse vaikuttaa.

MIELI Suomen Mielenterveys ry tarjoaa keskustelutukea puhelimessa ja verkossa.

MIELI ry:n kriisipuhelin päivystää 24 tuntia vuorokaudessa numerossa 09 2525 0111. Nuorille keskusteluapua tarjoaa myös Sekasin-chat, joka on avoinna maanantaista perjantaihin klo 9–24 sekä lauantaina ja sunnuntaina 15–24.

 

Tilaa jäsentiedote

Jäsentiedote ilmestyy kaksi kertaa kuukaudessa, ja siinä kerrotaan tulevista tapahtumista, koulutuksista, apurahoista ja muusta ajankohtaisesta.