Viisi festivaalitärppiä Venetsiaan
Venetsian arkkitehtuuribiennaalin Suomen paviljongin kuraattorit, arkkitehdit Matti Jänkälä ja Ella Kaira listasivat Arkkitehtiuutisille omat suosikkinsa biennaalissa. Jänkälä ja Kaira pitivät erityisesti paikkasidonnaisista teoksista, joita oli näyttelyssä oli useita.
Tanska / Build of Site
MJ: “Tanskan näyttely käsitteli meidän näyttelymme tapaan itse näyttelytilaa, sen restaurointia. Heidän lähestymistapansa oli materiaalinen, veistosmainen. Näyttely esitteli fragmentteja, esimerkiksi betoninpaloja ja esineitä, joita lattiasta on kaivettu ylös.”
Vatikaani (The Holy See) / Opera Aperta
MJ: “Vatikaanin näyttelyn aiheena oli vanhan kirkon restaurointityö, ja siihen liittyy myös erilaisia yleisötapahtumia, kuten korjausdemonstraatioita.”
EK: “Ja työpajoja, joissa voi esimerkiksi opetella itse korjaustaitoja. He haluavat jakaa eteenpäin tietoa perinteisistä korjaustaidoista. Todella hieno projekti.”
Puola / Lares and Penates: On Building a Sense of Security in Architecture
MJ: “Puolan näyttely oli toisella tavalla paikkasidonnainen. Se käsitteli sitä, mikä luo ihmisille turvallisuudentunnetta rakennuksissa, sekä taikauskoa että käytännön asioita. Vaahtosammuttimelle oli rakennettu alttari ja hätäuloskäynnistä tehty artefakti.”
EK: ”Se oli yksi suosikkejani.”
Luxemburg / Sonic Investigations
EK: “Päänäyttelyssä Luxemburgin paviljongissa oli todella hieno äänitaideteos. Tilassa oli äänipatja, jonka päälle sai mennä makoilemaan, ja sen sisällä kaiuttimet. Matalista bassotaajuuksista koko alusta tärisi. Teokseen liittyi myös eri paikoissa tehtyjä kenttä-äänityksiä. Hieno ja yksinkertainen idea, pelkän äänen kautta saattoi päästä erilaisiin tunnelmiin.”
Viro / Let Me Warm You
MJ: “Virolaiset osaavat aina tehdä jotakin päräyttävää ja mielenkiintoista. Nyt he olivat vuoranneet eristelevyillä osan venetsialaisen rakennuksen julkisivusta, se herätti paljon keskustelua.”
EK: “Rakennuksen ulkoseinään kiinnitettäviä eristelevyjä on käytetty Virossa esimerkiksi, kun on tehty energiaremontteja neuvostoaikaisiin asuinkomplekseihin. Ne voi vaan läntätä seinän kylkeen, ei tarvitse purkaa seinää auki.”
MJ: “Teoksessa tähän suhtauduttiin kriittisesti ja kyseenalaistettiin se, millä ehdoilla remontteja tehdään, esimerkiksi asukkaiden kannat on saatettu ohittaa. Todella provosoivaltahan se näytti, en tiedä miten ne on saatu läpi Venetsian kaupunkikuvaan.”