Yleisradion kulttuuritoimitukselle JOY-kampanjan Vuoden 2010 maineteko -kunniakirja

Lehdistötiedote 16.12.2010

Suomen Yleisradion kulttuuritoimitukselle on myönnetty Vuoden 2010 maineteko -kunniakirja aineellisen kulttuuriympäristömme ansiokkaasta käsittelystä vuoden 2010 aikana. Kunniakirjan luovutti JOY Jokaisen Oma Ympäristö -kulttuuriympäristökampanjan koordinaattori Lassi Saressalo 16. joulukuuta YLE Kulttuurin päällikkö Airi Vilhuselle sekä YLE kulttuurin toimittajille Minna Joenniemelle, Niina Mäkeläiselle ja Sari Möttöselle.

Kunniakirja myönnettiin Yleisradion kulttuuritoimitukselle, koska se on koko vuoden 2010 ajan kiinnittänyt kiitettävästi huomiota kulttuuriympäristöjen tilaan sekä huomioinut kansalaisten ja järjestöjen huolen arvokkaan kulttuuri- ja rakennusperintömme säilymisestä.

YLE Teeman Suojele minua! -ohjelma keräsi kevään 2010 aikana ehdotuksia uusiksi rakennusperinnön suojelukohteiksi. Vastauksia tuli yli kolmesataa. Suojeltavaksi ehdotettiin kohteita ”jokaisen omasta ympäristöstä”, muun muassa baareja, kyläkauppoja, tehdasrakennuksia, kioskeja, huoltoasemia ja urheilupaikkoja. Valikoiduista ehdotuksista kuvattiin ohjelmasarja, joka lähetetään Teemalla kevätkaudella 2011.

Lisäksi Yleisradion maakunnalliset toimitukset ovat niin radiossa kuin verkkosivuillaan ahkerasti uutisoineet JOY Jokaisen Oma Ympäristö -kulttuuriympäristökampanjan paikallisten toimijoiden tapahtumia ja teemoja. Niin kulttuuriympäristöille kuin aiheen piirissä toimiville henkilöille ja järjestöille on näin pyritty antamaan tilaa ja ääntä.

Jorma Ollilan suojelema JOY-kampanja vetosi valtiovaltaan
JOY Jokaisen Oma Ympäristö -kulttuuriympäristökampanjan vetoomus ja tiivistelmä vuoden kokemuksista ojennettiin valtiovallan edustajille Helsingissä 16. joulukuuta kampanjan päätösseminaarissa. Kansalaisten ja järjestöjen yhteinen suurkampanja kokosi yhteen 313 järjestön ja muun tahon voimat vuoden 2010 ajaksi.

JOY-kampanjan vetoomus on selkeä: kansalaisjärjestöjen rooli on tunnustettava ja vuorovaikutusta kolmannen sektorin kanssa on parannettava. Kulttuuriympäristöstrategia on saatava seuraavan hallituksen ohjelmaan ja sen on sovelluttava myös kansalaisjärjestöjen käyttöön. Lisäksi vetoomuksessa painotetaan koulutusmateriaalien ja -mahdollisuuksien lisäämistä.

Lisätietoja:
Lassi Saressalo, JOY-kampanjan koordinaattori, Suomen Kotiseutuliiton pääsihteeri, puh. 050 590 2210, lassi.saressalo @ kotiseutuliitto.fi

http://www.joy2010.fi

Julkaistu 17.12.2010

Takaisin