Rovaniemi yhteistyöhön World Design Capital Helsinki 2012 -hankkeen kanssa

Vuonna 2012 Helsinki on yhdessä Espoon, Vantaan, Kauniaisten ja Lahden kanssa maailman designpääkaupunki (World Design Capital). Nimitys myönnetään yhdelle kaupungille maailmassa joka toinen vuosi. Valittavan kaupungin tulee esimerkillisesti hyödyntää designia kulttuurisessa, sosiaalisessa ja taloudellisessa kehityksessä.

Rovaniemen kaupunki on solminut World Design Capital Helsinki 2012 -hankkeesta vastaavan kansainvälisen designsäätiön kanssa yhteistyösopimuksen, jonka mukaan Rovaniemen kaupunki osallistuu World Design Capital Helsinki 2012 -vuoden sisältöjen ja ohjelman tuottamiseen. Rovaniemen osallistuminen tuo designpääkaupunkivuoteen arktisen muotoilun näkökulman.

- Arvostamme Rovaniemen kaupungin halua olla mukana designpääkaupunkivuodessa. Rovaniemellä ja Lapin yliopistolla on merkittävä rooli Suomen muotoilukartalla, sanoo Kansainvälisen designsäätiön johtaja Pekka Timonen.

Arktisuus asettaa kiinnostavia haasteita muotoilulle asumisen, rakentamisen, liikkumisen, hyvinvoinnin ja matkailun näkökulmista. Arktisen muotoilun näkökulman designpääkaupunkivuoteen tuovat noin 100 Rovaniemellä toimivaa luovien alojen yritystä sekä Lapin yliopiston Arktinen keskus ja taiteiden tiedekunta, joka kouluttaa jo noin kolmanneksen kaikista Suomessa valmistuvista maisteritason muotoilijoista.

– Arktisen tutkimuksen ja muotoilun kansainvälisen kehityksen näkökulmasta on luonnollista, että olemme mukana designpääkaupunkivuodessa. Lapin yliopiston palvelumuotoilu tuo oman erityisen lisänsä tapahtumavuoteen hyödyntämällä taiteen ja tieteen vuorovaikutusta. Lapin yliopistossa tehtävän tutkimuksen kautta voidaan kehittää teollisia tuotteita ja palvelukonsepteja kaikilla elämänaloilla, kuten esimerkiksi matkailussa, hyvinvointipalveluissa, koulutuksessa, kulttuuri- ja palvelualoilla tai suunniteltaessa esteettömiä ja turvallisia ympäristöjä, Lapin yliopiston rehtori Mauri Ylä-Kotola sanoo.

Rovaniemen Kehitys Oy:n toimitusjohtaja Juha Seppälä odottaa yhteistyön nostavan koko Rovaniemen imagoa ja tunnettavuutta yhtenä Suomen muotoilun keskuksista.

– Teemavuosi avaa kansallisia ja kansainvälisiä kanavia, joiden kautta voimme saada lisää luovien alojen liiketoimintaa kaupunkiin sekä aktivoida yrityksiä ja julkista sektoria hyödyntämään muotoilun osaamista, toteaa Seppälä.

Maailman designpääkaupunki, World Design Capital
• Nimitys on muotoilun maailmanjärjestöjen Icsidin ja IDAn myöntämä.
• Myönnetään yhdelle kaupungille maailmassa joka toinen vuosi.
• Vuonna 2012 maailman designpääkaupunkina toimii Helsinki.
• Hanke on Helsingin, Espoon, Vantaan, Kauniaisten ja Lahden yhteisesti hakema ja toteuttama.
• Kansainvälinen designsäätiö on WDC-kaupunkien perustama säätiö, joka vastaa hankkeen toteuttamisesta.

World Design Capital Helsinki 2012 http://www.wdchelsinki2012.fi

Julkaistu 9.11.2010

Takaisin