Asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru kiinteistö- ja rakentamisfoorumissa  22.11.:

"Kiinteistö- ja rakennusalalta vaaditaan uutta osaamista ja uusia keinoja käyttäjän tarpeita vastaavan, paremman laadun ja virheettömän rakentamisen edistämiseksi", sanoi asuntoministeri Krista Kiuru puheessaan kiinteistö- ja rakentamisfoorumissa 22. 11. Finlandia-talossa.
Asuntoministeri muistutti, että suomalaisten toiveet asumisen suhteen ovat monipuolistuneet ja vaatimustaso noussut. Käyttäjälähtöisyys on tänä päivänä välttämättömyys.

"Rakentamisessa tämä tarkoittaa sitä, että jatkossa normien määrittelemä vähimmäistaso ei yksin riitä. Kiinteistö- ja rakentamisklusterin tulee kehittää omaa toimintaansa ja tuotantoaan vastaamaan paremmin asukkaiden ja käyttäjien vaatimuksia. Pelkkä lupaus käyttäjälähtöisyydestä ei riitä, vaan lupaus on myös lunastettava", Kiuru sanoi.
"Toimitilarakentamisessa käyttäjänäkökulma jo onkin useimmiten itsestäänselvyys. Sieltä on ammennettavissa mallia asuntorakentamiseen. Uskon, että kiinteistö- ja rakentamisklusterin käyttäjälähtöisyys on vain ajan kysymys. Hyötyjinä ovat silloin kaikki: sekä alan toimijat että tietenkin itse asukkaat."

Hallitusohjelmassa asetettiin rakennetulle ympäristölle yli sata yksityiskohtaista tavoitetta. Yksi keskeisimmistä on energiatehokkuuden parantaminen uudis- ja korjausrakentamisessa.
"Energiatehokkuuden parantamisessa tarvitaan käyttäjälähtöisyyttä niin säädösvalmistelussa kuin rakennusalan tuotekehityksessä. Laitteiden, järjestelmien ja muiden ratkaisujen pitäisi olla niin helppokäyttöisiä ja toimintavarmoja, että asukkaan on helppo käyttää ja huoltaa niitä ilman erityistä teknistä osaamista", ministeri Kiuru painottaa.
Uusien kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tuotannon lisäämiseksi hallitus on päättänyt puolittaa uusien vuokratalojen korkotukilainojen omavastuukoron ainakin vuoden 2014 loppuun asti.

"Ensimmäisen kerran kahteenkymmeneen vuoteen hallitus haluaa nyt panostaa omalta osaltaan niin sanottujen normaalien kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen rakentamiseen. Jos uusien kovan rahan omistusasuntojen kysyntä vähenee, odotan, että rakentajat panostavat tosissaan uusien normaalien valtion korkotuella toteutettavien vuokra-asuntojen rakentamiseen. Kunnat ja kunnalliset vuokrataloyhtiöt ovat tässä avainasemassa", Kiuru muistuttaa.

Lisätietoja
Ministeri Kiurun erityisavustaja Kalervo Haverinen, puh. 050 331 6914, etunimi.sukunimi @ mintc.fi

Julkaistu 23.11.2011

Takaisin