ark 4 / 2011 julkaistu

SAFAn julkaiseman ark Arkkitehti-lehden tuorein numero julkaistiin viikolla 36 teemanaan Asumisen alalajit. Lehti tarjoaa mielenkiintoista luettavaa kaikille arkkitehtuurista ja asumisesta kiinnostuneille.

Suomalaiset asuvat edelleen tilaratkaisuiltaan yhdenmukaisissa kodeissa, vaikka nykyään tarvitaan enemmän monipuolisuutta. Perinteinen perhemalli on hajonnut erilaisiksi uusperheiden, suurperheiden ja yksinasuvien muuntuviksi variaatioiksi, ja elämänvaiheetkin jaksottuvat uudella tavalla. Kaupunkitutkija, sosiologi Pasi Mäenpään mukaan uusia mahdollisuuksia tarjoavat muun muassa kaupunkipientalo, uusloft, ryhmärakentaminen, avoin rakentaminen, käyttäjälähtöisyys ja sarjaräätälöinti. Hänen mielestään asumista ei pitäisi rajata neljän seinän sisälle vaan avata kaupunkitilaan. Asuntosuunnittelun professori Markku Hedman puhuu ekohumaanista arkkitehtuurista, esteettömyyden näkökulman laajentamisesta saavutettavuuteen ja monikulttuurisuuden huomioimisesta. Hänen mielestään tarvitsemme moniäänistä keskustelua ja taitavasti suunniteltuja taloja.

Usein ajatellaan, että maahanmuuttajat haluavat asua lähellä toisiaan, mutta etnisten keskittymien syntyyn vaikuttavat myös taloudelliset ja tiedolliset resurssit. Lisääntyvän monikulttuurisuuden vaikutuksia asumisen suunnitteluun on alettu Suomessakin tutkia. Avainkäsitteeksi on nousemassa muunneltava asunto, jossa on mahdollista elää myös erilaisten kulttuuristen perinteiden mukaisesti. Nukkekoti on lapsuudesta tuttu kodinlaittamisen harjoitteluareena. Miniatyyrikokoiset kotiunelmat elävät lasten leikeissä, mutta nukkekoti heijastaa kuitenkin aikuisten näkemyksiä ajanmukaisesta sisustamisesta.

Helsinkiin on valmistunut kaksi aivan uudenlaista asuintaloa. Karin Krokforsin suunnittelemat ekologiset paritalot on toteutettu ryhmärakentamisena. Asuntojen tilaratkaisut on tehty joustaviksi niin, että tarpeiden muuttuessa asunnot voivat kasvaa tai pienentyä ilman lisätöitä. Arabianrannan ainutlaatuiseen kerrostaloon asukkaat ovat voineet rakentaa raakatiloista omanlaisiaan koteja. Pia Ilonen sai idean Suomen ensimmäiseen uusloft-taloon hollantilaisista kaupunkipientaloista. Halukkaita omatoimisesti rakennettaviin loft-asuntoihin olisi ollut tuhansia. Tyytyväiset asukkaat kertovat rakennusprosesseista ja kodeistaan.

Tuomo Siitosen suunnittelemat viistokattoiset talot jatkavat raikkaalla tavalla töölöläisarkkitehtuurin perinnettä niin kaupunkitilassa kuin asuntojen sisälläkin. Kulttuuripääkaupunki Turkuun on ilmestynyt ennakkoluuloton maamerkki-rakennus. Sylinterin muotoisen opiskelija-asuintornin on ideoinut Pekka Mäki. Lehdessä esitellään myös Eric Adlercreutzin arkkitehtiperheen lämminhenkinen koti, suojaisa ja maastoon herkästi asettuva omakotitalo Kirkkonummella.

Tutustu lehteen osoitteessa http://www.ark.fi/

Julkaistu 12.9.2011

Takaisin