Lahden Niemen ranta-alueen kilpailun voittivat Sitowise ja Lindroos Architects

Ideakilpailuun saapui 55 ehdotusta, joista 1. palkinnon sai nimimerkki ”Tukki, hiiva ja mallas”, jonka olivat tehneet Sitowise Oy ja Lindroos Architects. 

Lahden Niemen ranta-alueen ideakilpailu, 1. palkinto "Tukki, hiiva ja mallas", Sitowise Oy ja Lindroos Architects Oy

Polttimo Oy, UPM-Kymmene Oyj ja Lahden kaupunki järjestivät yleisen ideakilpailun Lahden Niemen asemakaavatyön pohjaksi. Vanha teollisuuskäytössä ollut alue sijaitsee Vesijärven rannalla, muutaman kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Kilpailussa ideoitiin miten teollisuusalue muutettaisiin omaleimaiseksi ja nykyaikaiseksi asuinalueeksi. Suunnitelmien toivottiin tukeutuvan paikan henkeen ja luonnonympäristöön.

Voittajaksi valittiin ehdotus “Tukki, hiiva ja mallas”, jonka olivat tehneet Sitowise Oy ja Lindroos Architects Oy. Tuomaristo arvosti ehdotuksen tilallisesti ja toiminnallisesti rikasta otetta sekä teollista ja historiallista tunnelmaa.

Arvostelupöytäkirjan mukaan teollinen perintö näkyy ehdotuksen kaupunkirakenteessa, rakennusten massoittelussa ja ilmeessä sekä rakennusmateriaalien kierrättämisessä. Julkiset kaupunkitilojen, puistojen, reittien ja ranta-alueen mittakaavat ovat onnistuneita ja vaihtelevia. Arkkitehtuuri on rouhean teollista, mutta silti inhimillistä ja sympaattista.

Toisen palkinnon saivat Arkkitehdit Anttila & Rusanen ehdotuksellaan “Baywatch” ja kolmannen palkinnon LPR-arkkitehdit työllään “Lahden poukama”. Kaksi työtä lunastettiin: Futudesign Oy:n “Lahes” ja Inaro Oy:n “Muru”.

Arkkitehtitoimisto Noan Oy:n ehdotus “Lentokeli”, Lukkaroinen Arkkitehdit Oy:n “Uittopuomit” ja Arkkitehtuuritoimisto OLARK Oy:n  “Helminauha” saivat kunniamaininnat.

“Palkitut ehdotukset antavat erinomaiset edellytykset kehittää Niemeen vetovoimaista järvenranta-asumista.” kertoo tuomariston puheenjohtaja Pär Gustaf Relander tiedotteessa. Kaupunginarkkitehti Anne Karvinen-Jussilaisen mukaan Lahden keskusta pystyy uuden asuinalueen avulla kasvamaan saumattomasti kohti pohjoista.

Lahden kaupunki jatkaa alueen suunnittelua yhdessä maanomistajien kanssa. Ensin valmistellaan koko alueen yleissuunnitelma, jonka jälkeen asemakaavoitusta jatketaan vaiheittain kun alueen eri osat vapautuvat vanhalta käytöltä.

Tutustu arvostelupöytäkirjaan ja tekijätietoihin kilpailukalenterissa.

 

Lahden Niemen ranta-alueen ideakilpailu, 1. palkinto ”Tukki, hiiva ja mallas”, Sitowise Oy ja Lindroos Architects Oy

 

Lahden Niemen ranta-alueen ideakilpailu, 1. palkinto ”Tukki, hiiva ja mallas”, Sitowise Oy ja Lindroos Architects Oy

Hae sivustolta: