Maatullin koulukeskuksen voitto Kööpenhaminaan

Maatullin koulun, päiväkodin ja leikkipuiston yleisen arkkitehtuurikilpailun on voittanut ehdotus ”Metsäaukio”, jonka on tehnyt Fors Blomqvist -työyhteenliittymä Kööpenhaminasta.

Maatullin koulukeskus, 1. palkinto "Metsäaukio" / Fors Arkitekter & Blomqvist Arkitektur

Helsingin kaupunki järjesti yleisen, kaksivaiheisen arkkitehtuurikilpailun Tapulikaupungissa sijaitsevan Maatullin peruskoulun, päiväkodin ja leikkipuiston uudisrakennuksen suunnittelusta. Uusi palvelurakennus korvaa purettavan Maatullin ala-asteen. Voittajaksi valittiin Sofia Forsin ja Rebecca Blomqvistin ehdotus ”Metsäaukio”

Palkintolautakunta piti voittajaehdotusta ansiokkaana erityisesti maisemasuunnittelun ja kaupunkiekologian kannalta. Ehdotuksen ytimessä on luonto, joka tuntuu ulottuvan myös sisätiloihin. Sisätiloissa on intiimi ja kotoisa mittakaava ja rakennuksen eri osa-alueet hahmottuvat hyvin. Materiaalimaailma on yhtenäinen ja miellyttävä.

2. palkinnon sai Aarti Ollila Ristola Arkkitehdit Oy:n ehdotus ”Nappulaliiga” ja 3. palkinnon Petri Piirran ”Ketju”. Lisäksi lunastettiin Parviainen Arkkitehdit Oy:n ehdotus ”Syli”. Kunniamaininnan sai kaksi ehdotusta, myös Aarti Ollila Ristola Arkkitehtien ”Pihat” ja Jaakko Heikkilän ”Aapiskirja”.

Kilpailualueen asemakaavaa muutetaan voittajaehdotuksen pohjalta. Kohteen hankesuunnitelman hyväksyminen lähtee päätöksentekoon ensi syksynä. Koska kokonaisuuden korkein tavoitearvo on 40 miljoonaa euroa, asiasta päättää kaupunginvaltuusto. Uudisrakennukseen on tulossa 700 oppilaan yhtenäinen peruskoulu, päiväkoti 210 oppijalle, esiopetustilat 42 oppijalle sekä leikkipuisto. Myös rakennuksen pihat on suunniteltu osaksi oppimisympäristöä.

Maatullin uusi rakennus otetaan tavoiteaikataulun mukaan käyttöön vuoden 2024 elokuussa. Työmaa käynnistyy nykyisen koulun purkamisella arviolta vuoden 2022 keväällä.

Katso tekijätiedot ja tutustu arvostelupöytäkirjaan kilpailukalenterissa.

 

1. Palkinto ”Metsäaukio” / Fors Blomqvist Arkitektur

Maatullin koulukeskus, 1. palkinto ”Metsäaukio” / Fors Arkitekter & Blomqvist Arkitektur
Maatullin koulukeskus, 1. palkinto ”Metsäaukio” / Fors Arkitekter & Blomqvist Arkitektur
Maatullin koulukeskus, 1. palkinto ”Metsäaukio” / Fors Arkitekter & Blomqvist Arkitektur

 

2. palkinto ”Nappulaliiga” / Aarti Ollila Ristola Arkkitehdit Oy

Maatullin koulukeskus, 2. palkinto ”Nappulaliiga” / Aarti Ollila Ristola Arkkitehdit Oy

 

3. Palkinto ”Ketju” / Petri Piirta

Maatullin koulukeskus, 3. palkinto ”Ketju” / Petri Piirta

Hae sivustolta: