Lapinjärven ideakilpailussa kaksi voittajaa

Arkkitehtitoimisto Sami Vikström, ARK-house arkkitehdit ja Aino Landscaping -työryhmän ehdotus Kotipelto ja Arkkitehtuuritoimisto Olarkin ehdotus Naapurusto jakoivat toisen palkinnon Lapinjärven kirkonkylän arkkitehtuurikilpailussa.

Lapinjärven kirkonkylä, jaettu 2. palkinto: Kotipelto / Arkkitehtitoimisto Sami Vikström Oy, ARK-house arkkitehdit Oy Aino landscaping Oy

Lapinjärven kunnan järjestämän suppean ideakilpailun tarkoituksena oli löytää erilaisia vaihtoehtoja kirkonkylän kaavoituksen ja toteutuksen pohjaksi. Ratkaisujen haluttiin tukevan kylän elinvoiman kehitystä tavalla, joka ottaa huomioon idyllisen ympäristön ja merkittävän maiseman. Kirkonkylä ja sitä ympäröivät avoimet pellot ovat valtakunnallisesti arvokasta kulttuuriympäristöä.

Kilpailuun saatiin noin 50 ehdotusta, joista 48 voitiin ottaa arvioitavaksi. Arvostelupöytäkirjan mukaan parhaissa ehdotuksissa rakentamisen mittakaava, massoittelu ja arkkitehtuuri vahvistivat maaseutumaista kylämaisemaa sekä elävöittivät kirkonkylän yleisilmettä.

Parhaat ehdotukset sisälsivät kilpailuohjelman tavoitteiden mukaisesti monipuolista asuinrakentamista, kylämiljöötä kunnioittavaa ja matalaa pientalo-, rivi- ja 2–3-kerroksista pienkerrostalorakentamista. Niissä oli onnistuneesti säilytetty maalaismaiseman piirteitä, tuotu esille sekä vahvistettu asumisen ja julkisten toimintojen yhteyttä ympäröivään luontoon.

Tuomaristo nosti palkintoluokkaan ehdotuksia, jotka olivat keskenään erilaisia, jotta jatkosuunnitteluun ja paikalliseen keskusteluun saadaan mukaan vaihtoehtoja eri osa-alueiden kehittämiseen. Kilpailun ensimmäinen sija, eli tässä tapauksessa jaettu toinen palkinto päätettiin jakaa kahden ehdotuksen kesken.

Arkkitehtitoimisto Sami Vikströmin, ARK-house arkkitehtien ja Aino Landscapingin ehdotuksessa Kotipelto peltomaisemaan on sijoitettu neljä yhtiömuotoiseen asumiseen perustuvaa pientalo- ja pienkerrostalosaarreketta, joilla on yhteiset pihat. Ydinalueen asuinkorttelit on ratkaistu tyylikkäästi. Suunnittelussa on kiinnitetty paljon huomiota uusien viheryhteyksien ja viherverkoston luomiseen.

Arkkitehtuuritoimisto Olarkin ehdotus Naapurusto tarjoaa runsaasti ideoita alueelle. Rantapuistosta syntyy uusi avoimen ja puoliavoimen maisematilan vyöhyke, joka muuttaa voimakkaasti vanhaa rajausta, mutta onnistuessaan liittyy hienosti kylään ja järvimaisemaan. Uudet korttelit ovat tasapainoisia ja rakennustyypit voivat soveltua kyläkuvaan. Reittejä on mietitty huolellisesti ja keskustaa on täydennetty elävästi. Arkkitehtuuritoimisto Olark sai toisella työllään lunastuksen.

Kolmannen palkinnon sai Timo Veijonsuo ehdotuksellaan Hepokatti. Kolme työtä lunastettiin: Arkkitehtuuritoimisto Olarkin toinen työ Keidas, Santeri Parosen ja Lotta Syväniemen Aavan laidalla ja Luo Arkkitehtien Kyläunelmia. Heljä Niemisen, Havu Järvelän ja Niilo Tenkasen työ Viiru & Pettson sai kunniamaininnan.

Tutustu ehdotuksiin ja arvostelupöytäkirjaan kilpailukalenterissa.

Lapinjärven kirkonkylä, jaettu 2. palkinto: Naapurusto / Arkkitehtuuritoimisto Olark

 

Hae sivustolta: