Europan 15 -arkkitehtuurikilpailu käynnistyy: Suomen kohteet Hyvinkäällä ja Tuusulassa

Nuorille arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnittelun ammattilaisille suunnattu Europan 15 -kilpailu käynnistyy 18.3. Suomesta on mukana kaksi kohdetta: Hyvinkään keskustan länsiosa ja Anttilan tilakeskus Tuusulanjärven rannalla.

Joka toinen vuosi järjestettävä Europan on maailman laajin arkkitehtuurikilpailu, johon osallistuu lähes 10 000 nuorta suunnittelijaa. Kilpailu järjestetään samanaikaisesti kahdessatoista Euroopan maassa. Suunnittelukohteita on noin 50, joista kilpailijat voivat jättää ehdotuksen yhteen tai useampaan. Kilpailijoiden tulee olla alle 40-vuotiaita.

– Europan 15 -kilpailukauden teemana jatkaa edelliseltä kaudelta tuttu Productive cities – Tuottavat kaupungit. Kilpailijoiden toivotaan mm. pohtivan, millainen on tulevaisuuden ekologinen kaupunki, jossa asuminen ja tuotanto yhdistyvät kestävällä tavalla, Europan Finlandin pääsihteeri Mari Koskinen kertoo.

Hyvinkään keskusta laajenee länteen

Suomen pääradan varrella sijaitseva Hyvinkää on osa kasvavaa pääkaupunkiseudun metropolialuetta.

”Ydinkeskustan kehityksen painopiste on ollut radan itäpuolella. Kilpailualue sijoittuu pääasiassa radan länsipuolelle, jota halutaan kehittää osaksi muuta ydinkeskustaa. Kilpailun tavoitteena on laatia yleissuunnitelma alueelle ja tehdä siitä osa elävää keskustaa, jossa on monipuolista työ- ja asumistarjontaa. Toisena tavoitteena on ratkaista alueen liikenteelliset haasteet ja löytää tavat yhdistää radan eri puolet toisiinsa”, Hyvinkään kaavoituspäällikkö Anitta Ojanen sanoo.

Tuusulan Anttilasta uudenlainen tuotantokylä

Tuusula on yhdistelmä vireitä kuntakeskuksia ja rauhallista maalaismaisemaa. Anttilan tilakeskus sijaitsee kolmen kilometrin päässä kuntakeskus Hyrylästä, upealla paikalla Tuusulanjärven rannalla, lähellä palveluja. Alueella on useita historiallisesti arvokkaita maatilarakennuksia.

”Kilpailun tavoitteena on löytää osittain tyhjentyneelle alueelle visio, jossa yrittäminen ja asuminen muodostavat uudenlaisen kokonaisuuden historiallisessa miljöössä”, Tuusulan kaavoituspäällikkö Pia Sjöroos kertoo.

Suomessa kilpailua koordinoi Europan Suomi Finland. Joka maassa kansallinen palkintolautakunta arvostelee kyseisen maan kohteisiin tehdyt ehdotukset.

Hae sivustolta: