Viisi vinkkiä opetustilojen ääniympäristön suunnitteluun

 

 

Huono akustiikka koulussa heikentää oppimista ja aiheuttaa stressiä. Eniten kärsivät oppilaat, joilla on oppimiseen tai kuulemiseen liittyviä haasteita. Ääniympäristöllä on vaikutuksensa myös opettajiin: jos luokkahuoneessa on huono akustiikka, äänet vahvistuvat kimmotessaan katosta ja seinistä. Äänitasot nousevat yhä korkeammiksi, sillä oppilaiden ja opettajien on korotettava ääntään saadakseen viestinsä perille. Ääniongelmat ovatkin opettajilla valitettavan yleisiä.

Ecophon-ratkaisujen lähtökohtana on ymmärrys siitä, että ihminen suoriutuu paremmin ulkotiloja jäljittelevässä, luonnollisessa ääniympäristössä. Kun oppimistiloissa hyödynnetään ulkotilojen akustiikkaominaisuuksia, puhumisesta ja kuulemisesta tulee helpompaa. Tällöin myös äänitasot laskevat, ja melu pysyy hallinnassa.

Jotta tärkein tulisi kuulluksi ja kaikilla olisi mahdollisuus oppia, kokosimme viisi hyödyllistä vinkkiä parempaan kouluakustiikkaan:

  1. Valitse vastuullisia, A-luokan akustisia materiaaleja

Yhteinen nimittäjä opetustiloille, joissa on hyvä ääniympäristö, ovat laadukkaat akustiset alakatto- ja seinäjärjestelmät. Korkea laatu syntyy valitsemalla A-luokan akustisia materiaaleja. Muita tärkeitä luokkahuoneen laatutekijöitä mitattavaksi ja toteutettavaksi ovat sisäilman laatu, paloturvallisuus ja materiaalien vastuullisuus. Ecophon käyttää Suomessa valmistettavien akustiikkalevyjensä raaka-aineena pääosin kotimaista kierrätyslasia, mikä vähentää merkittävästi neitseellisten luonnonvarojen käyttöä.

  1. Vaimenna matalat taajuudet tehokkaalla seinälevyjärjestelmällä

Ecophon Akusto™ Wall C Extra Bass on uusi ja uniikki A-luokan seinävaimenninjärjestelmä, joka on kehitetty varta vasten luokkahuoneisiin ja muihin oppimisympäristöihin. Järjestelmästä tekee ainutlaatuisen sen kyky vaimentaa tehokkaasti matalataajuisia ääniä, joita ovat esimerkiksi mekaaninen ilmanvaihto, tuolien kirskuna, ovien sulkeutuminen, askeleet, puheäänet ja liikennemelu. Järjestelmässä on varjoprofiilikiinnitys, joka piilottaa lisävaimentimen profiilin taakse. Muotoilun ansiosta 80 mm paksuinen järjestelmä vaikuttaa mittojaan sirommalta.

 

 

  1. Estä äänen leviäminen avoimissa opetustiloissa siirreltävällä seinäkkeellä

Avotiloihin soveltuva Ecophon Akusto™ Screen absorboi siihen osuvat ääniaallot, mikä vähentää äänen leviämistä tilassa. Ääntä tehokkaasti vaimentavan pintansa ansiosta Akusto Screen myös vähentää jälkikaiunta-aikaa sekä melutasoa, parantaen siten yleistä akustista mukavuutta. Helposti siirreltävä seinäke on joustava tapa parantaa suurten avotilojen ääniympäristöä – etenkin yhdistettynä akustoivaan alakattoon.

  1. Varmista liikuntasalien hyvä ääniympäristö iskunkestävällä alakattojärjestelmällä

Kovat iskunkestävyysvaatimukset eivät tarkoita huonoa ääniympäristöä – hyvin akustoitu liikuntasali tarjoaa miellyttävät puitteet niin liikunnanopettajille kuin oppilaille. Absorptioltaan A-luokkaan kuuluva Ecophon Super G™ Plus A on kehitetty maksimaalista iskunkestävyyttä vaativiin tiloihin. Super G:ssä on luja lasikudospinnoite ja jämäkkä hattulistajärjestelmä, jolla on kovasta iskunkestävyydestä kertova 1A-luokitus.

 

 

  1. Hanki lisätietoa uudesta koulurakentamisen oppaastamme

Lue lisää oppimisympäristöjen akustoinnin tärkeydestä ja katso asiantuntijoidemme neuvot eri opetustiloihin maksuttomasta koulurakentamisen oppaastamme.

Toivottavasti vinkeistämme oli apua kouluakustiikan suunnitteluun. Lisätietoa löydät sivuiltamme tai ottamalla yhteyttä:

Saint-Gobain Finland Oy / Ecophon
ecophon.info@saint-gobain.com
Asiakaspalvelu: 010 44 22 222

Hae sivustolta: