Ukrainan sota herätti arkkitehdit auttamaan

Safa ja Arkkitehtitoimistojen liitto julkaisivat verkkosivun, johon on koottu suomalaisten arkkitehtitoimistojen työtarjouksia sotaa pakeneville ukrainalaisille kollegoille. Avustuskampanjoita on virinnyt myös eurooppalaisessa arkkitehtiyhteisössä.

Teksti: Päivi Virtanen
Kuva: Marcus Yam/Los Angeles Times/Shutterstock/CC BY 2.0

Venäjän hyökättyä Ukrainaan sota tuli lähelle. Vaikka valtaosa ukrainalaisista pakenee sotaa naapurimaihin, myös Suomeen saapuu jatkuvasti Ukrainan kansalaisia, jotka ovat yhdessä yössä menettäneet mahdollisuuden ammattinsa harjoittamiseen. Samaan aikaan suomalaisissa arkkitehtitoimistoissa on työvoimapula.

Suomen Arkkitehtiliitto (Safa) ja Arkki­tehtitoimistojen Liitto (ATL) ryhtyivät kokoamaan tietoa alan työpaikoista ja toimistoista, jotka voisivat tarjota sotaa paossa oleville kollegoille työtä, tiloja tai työvälineitä. Avuntarjouksia saatiin heti ensimmäisen viikon aikana, ja lista niistä on julkaistu Safan verkkosivuilla. Listaan toivotaan kevään mittaan lisää toimistoja. 

Safa on myös kerännyt listaa venäjää tai ukrainaa puhuvista vapaaehtoisista safalaisista, joilla on halukkuutta toimia käytännön tukena tai tulkkausapuna Suomeen saapuville kollegoille. Yhteydenottoja ukrainalaisilta on jo tullut. 

Arkkitehtitoimisto Studio Puisto puolestaan käynnisti pian sodan alettua Tunti Ukrainalle -kampanjan, jonka ideana on lahjoittaa oman toimiston tuntityön hinta per henkilö Ukrainaa tukevalle avustusjärjestölle. Mukaan on haastettu kaikki arkkitehtitoimistot, arkkitehtien työpaikat, yhteistyökumppanit ja koko kiinteistö- ja rakentamisala. Kampanja on näkynyt #1hourforukraine -tunnisteella muun muassa Safan ja ATL:n sosiaalisen median kanavissa.

”Ajattelimme, että tunnin arvo madaltaisi kynnystä osallistua ja mahdollistaisi sekä pienten että isojen toimistojen osallistumisen. Pieni teko, mutta sellainen, mihin voi helposti hypätä mukaan”, toimiston osakas Heikki Riitahuhta kertoo kampanjan taustasta.

”Olisi hienoa, jos kampanja leviäisi myös ulkomaille.”

Maksuton opinto-oikeus sotaa paenneille arkkitehtiopiskelijoille

Architects Council of Europen (ACE) hallituksen puheenjohtaja Ruth Schagemann tuomitsi helmikuun lopulla julkaistussa kannanotossa Venäjän aloittaman sodan ja kannusti 45 jäsenliittoaan 31 eri maassa mukaan avustustalkoisiin.

ACE tiedottaa eurooppalaisten liittojen avustusoperaatioista linkittämällä apua tarjoavia sivuja omille verkkosivuilleen. ACE on myös perustanut työryhmän koordinoimaan ja ideoimaan tapoja, joilla ukrainalaisia arkkitehteja, maan arkkitehtuuria ja myöhemmin myös jälleenrakennusta, voitaisiin tehokkaimmin tukea.

Eurooppalainen arkkitehtuurikoulutusjärjestö European Association for Architectural Education on puolestaan käynnistänyt hankkeen, jossa ukrainalaisille arkkitehtiopiskelijoille pyritään saamaan opiskelupaikka maassa, johon he ovat sotaa paenneet.

Suomessa arkkitehtuuriopetusta tarjoavista kouluista Aalto-yliopisto on päättänyt tarjota ukrainalaisille opiskelijoille maksutonta opinto-oikeutta ja apurahaa. Tukea tullaan myöntämään ainakin neljällekymmenelle opiskelijalle. Tampereen yliopisto on kertonut tarjoavansa viittä tutkijatohtorin paikkaa ukrainalaisille väitelleille tutkijoille, sekä maksuttomia opiskelupaikkoja Avoimessa yliopistossa.

Lista Ukrainan sotaa paenneille arkkitehdeille ja opiskelijoille apua tarjoavista toimistoista löytyy osoitteesta safa.fi/help.

Artikkeli on julkaistu Arkkitehtiuutisten numerossa 2/2022.

Hae sivustolta: