Jyväskylän uusi Kankaan kaupunginosa rakentuu arkkitehtuurikilpailuilla – vastikään ratkennut Suvannon kilpailu oli jo alueen kuudes

Jyväskylässä järjestetään vähintään yksi arkkitehtuurikilpailu vuodessa. Etenkin Kankaan kaupunginosa on rakentunut pitkälti kilpailujen kautta. Uuden Kankaan Suvannon asuinalueen kilpailun voitti Arkkitehtitoimisto Opuksen ja Simon Mahringerin ehdotus.

Teksti: Pipsa Penttinen
Kankaan Suvanto, 1. palkinto "Rantakivet" / Arkkitehtitoimisto Opus & Simon Mahringer

Jyväskylän Kankaan uusi kaupunginosa on rakentumassa vanhan paperitehtaan alueelle, noin kilometrin päähän keskustasta. Entiseen tehdasmiljööseen tuo kauneutta Tourujoki, jota ollaan alueen kehittämisen yhteydessä palauttamassa mahdollisimman lähelle luonnontilaa.

Alueen suunnittelusta on järjestetty useita kilpailuja. Nyt tehtävänä oli suunnitella Kankaan Suvannon asuinalue entisen paperitehtaan pohjoispuolelle. Kilpailun tavoitteena oli löytää 450–550 asukkaan alueelle suunnitelma asemakaavoituksen pohjaksi. Koko kaupunginosaan tulee asuntoja noin viidelle tuhannelle hengelle.

Kilpailun voittajaksi valittiin ehdotus Rantakivet, jonka oli tehnyt Arkkitehti­toimisto Opus yhteistyössä arkkitehti Simon Mahringerin kanssa. Arvostelupöytäkirjan mukaan raikkaassa suunnitelmassa kaksi epäsäännöllisen muotoista umpikorttelia on sovitettu lähiympäristöön onnistuneesti ja kortteleiden polveileva massoittelu muodostaa monipuolisia ulkotiloja. Kokonaisuutena korttelit luovat yllättävän ja uudenlaisen, mutta samalla luontevan jatkeen Kankaan olemassa olevalle kortteli­rakenteelle.

Toisen palkinnon saivat OOPEAA ja Tmi Otto Samuli Heinonen ehdotuksellaan Nila ja kolmannen palkinnon Kump Arkkitehdit ja Annina Ruuhilahti ehdotuksella Jatkumo. Lisäksi tehtiin kaksi lunastusta ja annettiin kaksi kunniamainintaa.

Kankaan Suvanto, 1. palkinto ”Rantakivet” / Arkkitehtitoimisto Opus & Simon Mahringer

Vahva arkkitehtuuri­kilpailujen perinne

Arkkitehtuurikilpailut ovat olleen Kankaan kaupunginosan suunnittelussa mukana alusta asti. 

”Laskujeni mukaan tämä oli kuudes kilpailu alueelle”, kertoo kaupunginarkkitehti Leila Strömberg. Hänen mukaansa omaleimaisesta ja korkealaatuisesta arkki­tehtuurista on tullut tärkeä osa Kankaan identiteettiä.

Ensin järjestettiin ideakilpailu koko alueen suunnittelusta ja järjestelyistä, jonka jälkeen on kilpailtu yksityiskohtaisemmin eri osien asemakaavoituksen ja rakentamisen pohjaksi. 

”Meillä Jyväskylässä on vahva perinne arkkitehtuurikilpailujen järjestämisestä, kun tehdään jotakin uutta ja merkittävää. Esimerkiksi Lutakon alueella toimittiin aikanaan samoin kuin nyt Kankaalla”, kertoo Strömberg. Kangasta on kaavoitettu sopivasti pienissä osissa, joten kilpailun järjestäminen on ollut Strömbergin mukaan luontevaa.

Jyväskylän kaupunki on linjannut, että arkkihtehtuurikilpailuja järjestetään ainakin yksi vuodessa. Kaupunki on sopinut myös toteuttajakumppaneidensa kanssa, että uutta suunniteltaessa työvälineenä käytetään lähtökohtaisesti kilpailuja.

Toisen palkinnon saivat OOPEAA ja Tmi Otto Samuli Heinonen ehdotuksellaan Nila.

Monta palkintoa yhdelle työryhmälle

Arkkitehtitoimisto Opuksen ja Mahringerin työryhmä sai myös lunastuksen ja kunniamaininnan kahdella muulla ehdotuksella.

Simon Mahringer ja Opuksen Matias Kotilainen ja Tuomas Martinsaari, kuinka monta ehdotusta oikein teitte kilpailuun?

”Teimme tasan nuo kolme ehdotusta, ei enempää!”, arkkitehdit nauravat.

Kankaan kilpailu ei ole ensimmäinen, jossa Opus on voittanut useamman palkinnon. Myllykosken kirkon kilpailussa toimisto nappasi kaikki kolme palkintosijaa.

Martinsaari ja Kotilainen kertovat aloittavansa kilpailun tekemisen tutustumalla huolellisesti paikkaan sekä ohjelman tavoitteisiin ja reunaehtoihin. Pohjatöistä usein syntyy luontevasti monta erilaista kantavaa ideaa.

”Olemme aika nopeita tekemään kuvia, joten meille on mielekästä tutkia samalla montaa vaihtoehtoa valmiiksi ehdotukseksi asti”, arkkitehdit kertovat. 

Martinsaaren ja Kotilaisen mukaan useamman ehdotuksen tekeminen antaa mahdollisuuksia kokeilulle ja erilaisista suunnittelupoluista oppimiselle. Toimivia ratkaisuja voi olla monia, eikä jokaista ideaa voi sovittaa samaan työhön.

”Kilpailuohjelmaa on välillä tosi antoisaa soveltaa ja ehdottaa jotakin hiukan sen lähtökohdista poikkeavaa. Joskus siten saa parhaan ratkaisun tehtävään.” Arkkitehdit kuitenkin painottavat, että pientäkin ohjelmasta poikkeamista pitää aina miettiä kunnolla ja eri näkökulmista.

”Joka tapauksessa pyritään aina siihen, ettei meidän suunnitelmiin päädy mitään sattumanvaraisesti, vaan kaikella on pointtinsa. Ja kyllähän tämä voittaja oli se, jota eniten hiottiin. Ihan kiva juttu siis”, hymyilee Kotilainen.

Kump Arkkitehtien ja Annina Ruuhilahden ehdotus Jatkumo sai kolmannen palkinnon.

Opuksen Martinsaarella, Kotilaisella ja kolmannella osakkaalla Paul Thynellillä oli jo valmiiksi hyvät pohjatiedot Kankaan alueesta. He saivat kolmannen palkinnon Kankaan sydänkortteleiden kilpailusta vuonna 2016.

Simon Mahringer ja Opus ovat työskennelleet aiemminkin yhdessä ja tehneet kilpailuja myös Sveitsiin.

”Suomesta poiketen niihin saa jättää vain yhden ehdotuksen per työryhmä”, kertoo Mahringer. ”Meidän on siis valittava jo aika ajoissa, minkälaisella pääidealla lähdemme ratkaisemaan kilpailutehtävää.”

Jyväskylän kaupungin ja Kankaan kehitys­yhtiön järjestämä kilpailu toteutettiin Safan ja Suomen maisema-arkkitehti­liitto Markin kanssa. SAFA-tuomareina olivat Teemu Tuomi ja Ted Schauman ja MARK-tuomarina Laura Muukka.

Tekijätiedot ja arvostelupöytäkirja ovat luettavissa verkkosivujen Kilpailut-osiossa. Kilpailun tulokset kokoava Arkkitehtuurikilpailuja-lehti ilmestyy syksyllä.

Artikkeli on julkaistu Arkkitehtiuutisten numerossa 2/22.

Hae sivustolta: