Pätevyydet parantavat rakentamisen laatua – jo 10 vuotta todettuja pätevyyksiä

Pätevyydet kattavat toimihenkilötason, pääsuunnittelijoista aina betonityönjohtajiin asti.Vuonna 2003 toimintansa aloittaneen FISEn rekisteristä löytyvät pätevät toimijat niin rakennuttajien, työnantajien, kansalaisten kuin rakennustarkastuksenkin käyttöön.
Rekisterissä olevia ammattilaisia ohjaavat eettiset ohjeet. Päteväksi todetut henkilöt ovat sitoutuneet korkeisiin ammatillisiin vaatimuksiin, rehellisyyteen ja hyvän rakentamistavan mukaiseen toimintaan. Järjestelmään liittyy myös sanktiojärjestelmä, jonka myötä pätevyyden saanut henkilö voi saada huomautuksen tai hänen pätevyytensä voidaan peruuttaa määräajaksi tai kokonaan. Näin on tapahtunut useassa tapauksessa.
Pätevyysrekisterissä riittää kasvupotentiaalia. Suuri pätevyysjoukko on tulossa muun muassa uuden lain mukaisten energiatodistusten antajista. Osana valtakunnallisia kosteus- ja hometalkoita rekisteriin halutaan pätevyydet myös rakennusten kuntoarvioijille. Haastetta riittää myös pientalojen rakentamisessa. FISEn järjestelmää ei ole toistaiseksi saatu siellä toimimaan.Hallisortumat
Nyt se sitten tapahtui. Laukaan maneesin sortuessa helmikuussa 2013 kuoli kymmenvuotias lapsi.
FISEn piirissä on tiedostettu hallien turvallisuusriskit jo pitkään. Vuonna 2006 poistettiin rekisteristä betonihallien ja alkuvuodesta 2012 teräshallien suunnittelija julkisesti, toistuneiden alimitoitustapausten takia. Laukaan hallin suunnittelijalla ei ole ollut FISE-pätevyyttä. FISEn tavoitteena on näin omalta osaltaan varmistaa hallisuunnittelijoiden laadukas ja eettinen työ.
Tulevien romahdusten ja vaaratilanteiden estämiseksi on ehdotettu isojen yleisöhallien katsastusmenettelyä. Ajatus kuulostaa äkkiseltään hyvältä. Kyseessä on kuitenkin useimmiten erittäin vaativa tehtävä. Silmämääräinen laitosmiehen katsastus, joita on tehty, on yhtä tyhjän kanssa. Edes silmämääräinen asiantuntijatarkastus ei ole kovin luotettava. Tämä nähtiin Jyväskylässä marraskuussa 2012, kun arvostetun insinööritoimiston hetkeä aikaisemmin ilman vakavia huomautuksia katsastama vesitorni sortui.
Luotettava katsastus voidaan tehdä vain käymällä läpi rakennesuunnitelmat pätevän tarkastajan toimesta ja tutkimalla ettei rakenteessa ole sen kantokykyä heikentävää korroosiota. Useimmat pienet kunnat eivät säilytä rakennesuunnitelmia, eikä niitä välttämättä löydy tai saada alkuperäiseltä suunnittelijalta tai tuoteosatoimittajalta. Työ vastaa silloin uuden hallin rakennesuunnittelua. Korroosion tutkiminen tarkoittaa usein nostolavaa, rakenteiden avaamista ja jopa laboratorionäytteiden ottamista. Tämä kaikki voidaan toki tehdä, mutta silloin puhutaan jo todella isoista rahoista – mistä ne löytyisivät muualta kuin omistajilta?
Lähes kaikki romahdukset ja vaaratilanteet ovat liittyneet tuoteosakauppana myytyihin kantaviin rakenteisiin, joissa houkutus jopa suoranaiseen alimitoitukseen on iso.
Pätevyydet parantavat rakentamisen laatua!Lisätietoja:
Rakennus-, LVI- ja kiinteistöalan henkilöpätevyyksistä: FISE Oy, toimitusjohtaja Klaus Söderlund, puh. 040 900 3576, Töölönkatu 4, 00100 Helsinki, http://www.fise.fiJulkaistu 25.2.2013
Takaisin

Hae sivustolta: