Spirit of Paimio -konferenssi

16 lokakuun, 2023
Paimion Parantola, Alvar Aallon tie 275, 21540 Paimio

Pohdittaessa suojelukohteiden tulevaisuutta on tärkeää keskittyä sisältöön. Seinät ilman tekemistä eivät elä ja hengitä.

Paimion parantola avaa vahvaa dialogia rakennussuojelun ja rakennuksen tulevan käytön välille.

’’Me emme perineet vain arkkitehtoonista merkkiteosta, me perimme oppitunnin arkkitehtuurin merkityksestä tulevaisuuden muokkaajana ja välineenä niin kuin Aallot sen näkivät’’, Paimion parantolan säätiön toimitusjohtaja Mirkku Kullberg sanoo.

Aalto kohteiden suojelu on puhuttanut viime aikoina. Vuoden vaihteessa otsikoihin nousi Alvar Aallon suunnittelema Kolmen ristin kirkko Imatralla. Kirkko on kansainvälisesti tunnustettu Aallon mestariteos, mutta sekin kipeästi peruskorjauksen tarpeessa. Rahaa hankkeeseen ei kuitenkaan löydy. Samojen asioiden äärellä on myös Paimion parantola. Strategisen näkemyksen yhdistäminen operatiiviseen tulevaisuuteen sekä rakennuksen suojeluun edellyttää uudenlaista ajattelua. Paimiossa ei pyritä suojelemaan pelkästään rakennusta, vaan se tuo Aaltojen suunnittelufilosofian tähän aikaan ja rakentaa sen ytimeen sisältöä.

’’Paimion parantola on itsessään manifesti – arkkitehtuurin, luonnon ja tutkimuksen radikaali synteesi, joka on yhtä ajankohtainen nyt kuin syntyessään. Se oli paikka hengittää, se on paikka hengittää. Siksi Paimion parantola on nyt alusta tekemiselle, oppimiselle ja ajattelulle, ja ennen kaikkea tulevaisuuden suunnittelulle’’, Kullberg jatkaa.

Spirit of Paimio -konferenssi 16.10 tuo yhteen kansainväliset ja kotimaiset huippuajattelijat rakentamaan kestävämpää yhteiskuntaa ja on samalla ensimmäinen virstanpylväs Paimion parantolan säätiön uudessa suojeluajattelussa.

Tapahtuma tuo yhteen vaikuttajia arkkitehtuurin, median, tieteen, tutkimuksen, teknologian, kulttuurin sekä liike-elämän alueilta ja rakentaa Aallon ajattelun hengessä välittävämpää ja kestävämpää yhteiskuntaa.

Lokakuun 16. päivänä pidettävä Spirit of Paimio ei ole yksittäinen tapahtuma, vaan se on aloitus laajemmalle ja jatkuvasti kehittyvälle vuoropuhelulle, jonka Säätiö toivoo vaikuttavan ja inspiroivan yhteisöjä ja ammattilaisia ympäri maailmaa.

’’Aaltojen design-ajattelu kuten se ilmenee heidän työssään Paimion parantolassa opettaa meille, ettei arkkitehtuurissa kyse ole pelkästään rakennuksista. Arkkitehtuurissa on kyse myös holististen systeemien rakentamisesta, millä on suora vaikutus yhteisöjen ja yksilöiden fyysiseen, psykologiseen ja emotionaaliseen hyvinvointiin.’’ Joseph Grima, Paimion parantolan säätiön kuraattori, kertoo.

Spirit of Paimio -konferenssin erittäin nimekäs keynote -puhujalistalla ovat muun muassa Juhani Pallasmaa (arkkitehti), Lyndon Neri (Neri & Hu, Shanghai), Hans Ulrich Obrist (Serpentine Galleries, Lontoo), Beatrice Galilee (The World Around, New York), Susanna Pettersson (Suomen kulttuurisäätiö) ja Otto Lowe (The Factum Foundation).

Alvar ja Aino Aalto voittivat vuonna 1929 tuberkuloosisairaalan suunnittelukilpailun. Paimion parantola valmistui vuonna 1933, ja siitä tuli nopeasti kansainvälinen funktionalistisen arkkitehtuurin merkkiteos. Edelleen se on kansainvälisesti Suomen tunnetuin rakennus. Aallot loivat poikkeuksellisen, kokonaisvaltaisen taideteoksen, jonka keskiössä on arkkitehtuurin parantavat ominaisuudet suhteessa ihmiskehoon.

 

Spirit of Paimio -konferenssi

Hae sivustolta: