Elina Standertskjöldin jäähyväisluento: Paljonpuhuvia viivoja ja merkityksellisiä sanoja

2 lokakuun, 2019
Arkkitehtuurimuseo, Kasarmikatu 24, Helsinki

Elina Standertskjöldin jäähyväisluento:

Paljonpuhuvia viivoja ja merkityksellisiä sanoja
Keskiviikkona 2.10.2019 kello 18
Arkkitehtuurimuseo, Kasarmikatu 24, Helsinki

Vapaa pääsy / ennakkoilmoittautuminen: joni.kling@mfa.fi

/

Arkistonhoitaja, filosofian lisensiaatti Elina Standertskjöldin (1955–)  jäähyväisluennolla tutustutaan Arkkitehtuurimuseon kokoelmassa oleviin piirustuksiin, joiden historiallinen merkitys on osoittautunut arveltua suuremmaksi. Piirustuksista voidaan löytää yhteyksiä arkkitehtuuriin tyylisuuntiin, kaupunkisuunnittelun periaatteisiin ja ajan yhteiskunnallisiin tapahtumiin. Huomaamaton viiva saattaa olla avain monipolviseen historialliseen tarinaan.

Arkkitehtuurimuseosta eläköityvä Elina Standertskjöld on ansioitunut paitsi museon kokoelmien hoitajana myös suomalaisen arkkitehtuurin tutkijana. Standertskjöld palkittiin arkkitehtuurin ansiomerkillä vuonna 2019. Suomen arkkitehtiliitto myönsi mitalin pitkäjänteisestä, ”poikkeuksellisen ansiokkaasta” toiminnasta arkkitehtuurin alalla.

Standertskjöld aloitti työt Arkkitehtuurimuseossa vuonna 1981. Hän ehti toimia useissa tehtävissä ennen siirtymistään museon kokoelmista ja kokoelmapolitiikasta vastaavaksi arkistonhoitajaksi vuonna 2011. Arkkitehtuurimuseossa Standertskjöld on osallistunut monien julkaisujen tekoon sekä kuratoinut yhdeksän näyttelyä, joista seitsemän on ollut kokoelmanäyttelyitä. Hän on tuottelias kirjoittaja, jonka artikkeleita Suomen arkkitehtuurihistoriasta on julkaistu useissa kotimaisissa ja kansainvälisissä kokoomateoksissa.

Standertskjöldin kirjoittama monografia Arkkitehti P.E. Blomstedt 1900–1935 ilmestyi vuonna 1996 ja kirja The Dream of The New World – American Influence on Finnish Architecture from the Turn of the 20th Century to the Second World War vuonna 2010. Vuosina 2006–2011 julkaistu kolmiosainen kirjasarja, Suomalaista arkkitehtuuria, esittelee kotimaisen arkkitehtuurin historiaa asiantuntevasti ja yleistajuisesti.

Stadertskjöld on toiminut arkkitehtuurin asiantuntijana Suomessa ja ulkomailla, muun muassa New Yorkin Modernin taiteen museon (MoMA) Alvar Aallon satavuotisnäyttelyn työryhmässä. Hän on ollut sekä opetusministeriön asettaman sisätilatyöryhmän (2015) että ministeriön rahoittaman Museo 2015 -hankkeen luettelointityöryhmän (2012–2014) jäsen. Standertskjöld toimi Rakennustaiteen seuran hallituksen jäsenenä vuosina 1997–2004 ja henkilökunnan edustajana Suomen rakennustaiteen museon hallituksessa vuosina 1997–1999 ja 2009–2011.

Hae sivustolta: