Tilava yksiö vai ahdas kaksio?

Huone on voimakas mittayksikkö asumispäätöksiä tehdessä, mutta kuluttajansuojan kannalta kiusallisen venyvä, arkkitehti Julius Jääskeläinen kirjoittaa Safan blogissa.

Julius Jääskeläinen

Mediassa on ollut puhetta niin sanotuista norjalaisista makuuhuoneista. Ahtaita, kaksiovisia makuuhuoneita rakennetaan nykyään paljon kaksioihin, joskus kolmioihinkin. Syy on yksinkertainen.

Julkisivumetrit ovat nykyään kortilla kun taloihin pitää saada mahtumaan niin monta asuntoa kuin suinkin. Normaali makuuhuone, jossa sängyn ympäri pääsee kulkemaan, vaatii melkein kolme metriä leveyttä. Yhdessä olohuoneen kanssa tästä tulee kuusi metriä tai enemmän. Norjalainen makuuhuone on taas vain reilut kaksi metriä leveä. Kun kaksion kaksi huonetta ovat norjalainen makuuhuone ja sen kaverina tavallista ahtaampi olohuone, saadaan kaksio puristettua viiteen metriin.

Viisi metriä olisi oikein väljä ja miellyttävä leveys yksiölle. Sohva ja ruokapöytä mahtuisivat ikkunaseinälle, ja makuusoppi perälle. Mutta jostain syystä evoluutio on rakentanut ihmisen mielen niin, että hän maksaa ahtaasta kaksiosta enemmän kuin tilavasta yksiöstä. Vaikkei norjalainen makuuhuone ehkä olisi akustisesti tai tilankäytöllisesti sen parempi ratkaisu kuin alkovi. Loppu on kannattavuuslaskelmaa.

Pikkuhuoneille pitäisi olla ehkä oma terminsä, jottei kuluttaja sekoittaisi niitä oikeisiin huoneisiin.

Maallikot ajattelevat asuntoja huoneluvun perusteella. Tarvitsenko kolmion vai riittäisikö kaksio? Yksiöön en ainakaan enää muuta, niistä sain opiskeluaikana tarpeeksi! Huone on voimakas mittayksikkö asumispäätöksiä tehdessä, mutta kuluttajansuojan kannalta kiusallisen venyvä.

Muinaisesta Egyptistä lähtien mittojen vakiointi on ollut hallitsijoiden ykköshuolenaiheita. Veronkerääjää ei saisi päästä huiputtamaan käyttämällä pienempää vasua kuin naapuri. Sivuhyötynä vakioinnista myös markkinatorilla asiointi muuttuu ennustettavammaksi.

Asuntomarkkinoilla on kuitenkin viimeisen vuosikymmenen aikana harrastettu jälleen mittojen väärentämistä. Huoneita on venytetty asuttavuuden rajoille, joskus niiden ylikin. Pikkuhuoneille pitäisi olla ehkä oma terminsä, jottei kuluttaja sekoittaisi niitä oikeisiin huoneisiin, sellaisiin jotka voi kalustaa monella eri tavalla. Kammari? Puolihuone? Kammio?

Julius Jääskeläinen
kirjoittaja on Safan rakennussuunnittelun toimikunnan jäsen

Hae sivustolta: