Yrittäjä-Safassa jaetaan kokemuksia johtamisesta, yrittäjyydestä ja arkkitehtuurista

“Yrittäjäarkkitehtien harteilla painaa iso vastuu”, sanoo Yrittäjä-Safan johtokunnan jäsen Jenni Hölttä. Siksi Safan yrittäjäverkosto ja keskustelut kollegojen kanssa tuntuvat tärkeitä.

Teksti: Silja Ylitalo

Jenni Hölttä on Yrittäjä-Safan johtokunnan sekä Safan hallituksen jäsen ja Mer Arkkitehtien toinen perustaja ja osakas. Yrittäjä-Safa tunnetaan myös aiemmalla nimellään Yapa-Safa (Yksityis­arkkitehdit – Privatsarkitekter).

 

Mikä sai sinut lähtemään mukaan Yrittäjä-Safan toimintaan?

Opiskeluaikana en saanut yrittäjyyteen mitään eväitä. Siksi minulle tärkeintä Yapa-Safassa on sen tarjoama verkosto. Työ tuntuu helpommalta, kun ympärillä on muita, jotka tekevät samaa. Kollegoiden kanssa käydään ihanan suoraa, avointa ja rehellistä dialogia ja jaetaan kokemuksia arkkitehtuurista, yrittäjyydestä ja johtamisesta.

Yapa-Safasta saa tietoa ja käytännön tukea, lähtien vaikkapa tarjousten teosta. Kysymme toisiltamme neuvoa pienellä kynnyksellä, apua saadaan ja annetaan. Koen että meidän arkkitehtien kesken vallitsee vahva kollegiaalisuus, josta kannattaa pitää kiinni ja olla ylpeä.

Meillä on perjantaitapaaminen kerran kuussa yleensä kello kuudelta, silloin voidaan juoda lasillinen kuplivaa ja puhua työasioista. Se että näkee ihmisiä livenä, vapaamuotoisemmissa merkeissä, tuntuu näinä päivinä antoisalta ja merkitykselliseltä.

Toivoisin että yrittäjäarkkitehdit liittyisivät Yapa-Safaan vielä aktiivisemmin. Dialogi erilaisten toimijoiden kesken on tärkeää.

 

Onko nykyinen suhdanne näkynyt toimistonne työssä?

On ja ei. Emme ole mukana asuntotuotannossa, jossa suhdanne on vaikuttanut isommin, vaan teemme tällä hetkellä lähinnä julkisen rakentamisen ja yksityisten ihmisten hankkeita, joissa se näkyy vähemmän.

Monilla alan toimijoilla on nyt haastavat paikat. Itsekin olemme varpaillamme. Mutta täytyy olla tyytyväinen, että on töitä, ja yrittää pysyä optimistina: mikä menee alas, tulee myös ylös.

Dialogi erilaisten toimijoiden kesken on tärkeää.

 

Millaista tukea yrittäjäarkkitehdit tarvitsisivat?

Yrittäjyyttä ja työnantajuutta pitäisi nyt tukea kaikin tavoin, innostaa ja jakaa tietoa.

Yrittäjäarkkitehtien harteilla painaa usein iso vastuu. Toivoisin enemmän kannustavaa ja monipuolista keskustelua tästä. Miten osaisimme johtaa paremmin itseämme ja toisiamme? Miten luoda työpaikkoja ja yhteisöjä, joissa ihmiset voivat ja jaksavat mahdollisimman hyvin?

Pienten ja isojen toimistojen tilanteet ovat aika erilaisia. Olen kuvaillut toimistoamme pieneksi kajakiksi, josta isot ruotsinlaivat menevät ohi. Vellomme aallokossa, mutta toisaalta pystymme ketterästi vaihtamaan suuntaa.

Pientä kokoa voi kompensoida työyhteenliittymällä, jollainen meillä on Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Tallin kanssa. Yhteistyö on ollut antoisaa ja opettavaista.

 

Haastattelu on julkaistu Arkkitehtiuutisten numerossa 6/23.

Hae sivustolta: