Postipuiston uutta asukastaloa ideoitiin yhdessä käyttäjien kanssa – “Suurin onnistumisen tunne on tullut siitä, kun on nähnyt ihmisiä ympärillä viiihtymässä”

Inaro-arkkitehtitoimiston suunnittelema asukastalo Postivarikko kokoaa korttelin yhteisötilat yhden katon alle. Asukastalossa on muun muassa kuntosali, verstastila ja monitoimitila, joita asukkaat voivat vuokrata.

Teksti: Anni Varis
Postivarikko. Kuva: Mika Huisman

Helsingin Pohjois-Pasilaan keväällä valmistunut Postipuiston asukastalo Postivarikko on monikäyttöinen yhteisötila alueen asukkaille. Rakennuksen pääsuunnittelijana toimi Antti Lehto ja projektiarkkitehtina Hanna Mattila Inaro-arkkitehtitoimistosta.

 

Antti Lehto: ”Postipuiston alueen asukastalo Postivarikko on uudenlainen tapa organisoida yhteistiloja kaupunginosatasolla. Kortteliin vaadituista yhteistiloista puolet on osoitettu yhteen rakennukseen, joka toimii koko alueen asukkaiden yhteisinä tiloina. Mukana on suuri osa alueen asunto-osakeyhtiöistä.

Asukastalossa on kuntosali, liikuntasali, verstastila, keittiö, monitoimitila sekä työ- ja esiintymistila. Asukkaat voivat varata tiloja varaussysteemin kautta. Taloon on varattu tilat myös kahvilalle, jolle etsitään vielä vetäjää. Asunto-osakeyhtiöt ja asuinyhtiöt maksavat Postivarikon käytöstä vuokraa. 

Työ lähti liikkeelle vuonna 2016 järjestetystä tontinluovutuskilpailusta, johon liittyi asuinkortteli ja asukastalo. Kilpailu- ja asemakaavoitusvaiheessa asukastalo oli vasta karkea luonnos, jota lähdettiin kehittämään eteenpäin, kun asuinkorttelin rakentaminen alkoi vuonna 2019.

 


Asukastalosta löytyy esimerkiksi kuntosali, joka on kaikkien alueen asukkaiden käytössä. Talon ympäristö on vielä keskeneräinen. Kuva: Mika Huisman

 

Kyseessä on alueelle tärkeä ja keskeinen rakennus. Suunnittelukohteena se oli meille uudenlainen rakennustyyppi. Kaikki osalliset olivat hankkeessa muutenkin uuden edessä. Haasteena oli esimerkiksi se, että kohteen käyttäjäkunta on niin laaja. 

Hankkeen alussa rakennusliike järjesti yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa alueen taloyhtiöille työpajoja, joissa ideoitiin asukastaloa yhdessä. Kokosimme keskustelujen pohjalta mahdollisimman joustavan tilaohjelman. Monivaiheisen prosessin aikana tarpeet muuttuivat useaan otteeseen. 

Kompromissejakin jouduttiin tekemään, mutta tärkeimmät pääpiirteet säilyivät. Onnistuimme pitämään kiinni esimerkiksi kaupunkikuvallisista tavoitteista. Rakennus saatiin pidettyä puisena ja vähä­hiilisenä, mikä ei ollut itsestäänselvyys läpi projektin. 

Suunnittelun lähtökohtana oli ajatus origamimaisesta, taitteisesta katosta, joka pingottuu tilojen ylle. Alueen keskipisteenä talo sai erottua ja katon ansiosta rakennuksen hahmo luo aksentin kadun päähän. Pitkän lipan alla on oleskelutiloja ja ilta-auringon puolelle jäävälle aukiolle muodostuu lämpimiä kulmauksia.

Katossa on paljon kohtaavia taitteita ja ehdin jo miettiä, mitä niistä ajatellaan rakennusvaiheessa, mutta rakentajat ottivatkin haasteen vastaan mielellään. Harjakaisissa he olivat selvästi ylpeitä aikaansaannoksestaan.

Rakennus saatiin pidettyä puisena ja vähä­hiilisenä, mikä ei ollut itsestäänselvyys. 

 


Sisätiloista tehtiin rouheita ja riisuttuja, jotta ne muuntuisivat mahdollisemman moneen käyttötarkoitukseen. Verhoiluun käytettiin puukuitusementtilevyä. Kuva: Mika Huisman

 

Asukastalo tekee yhteistilat tavanomaista näkyvämmäksi. Kun tilat keskitetään, saadaan myös normaalia isompia kokonaisuuksia. Se luo lisää mahdollisuuksia asukkaille, jos ajatellaan vaikka juhlien järjestämistä. On mielenkiintoista nähdä, miten talo lähtee kehittymään tulevaisuudessa.

Onnistuimme saamaan rakennuksen luonteen läpi sekä vakuutettua eri osapuolet asukastalon ideasta, mutta ehkä suurin onnistumisen tunne on syntynyt siitä, kun on nähnyt ihmisiä rakennuksen ympärillä viihtymässä. Vaikka Postivarikon ympäristö on vielä keskeneräinen, tuntuu että talo on jo otettu osaksi arkea.”

Haastattelu on julkaistu Arkkitehtiuutisten numerossa 4/23.

Hae sivustolta: