Mentorilla ja mentoroitavalla riittää puhuttavaa arkkitehtina toimimisesta

Francesc Palomerasin ja Rasim Utku Karan mielestä Safan mentorointiohjelma oli oiva tilaisuus oppia toisen kokemuksista ja pysähtyä reflektoimaan omaa tilannetta.

Teksti: Anni Varis
Rasim Utku Kara ja Francesc Palomeras

Safan suositun mentorointiohjelman toisella kierroksella mukana oli 25 paria. Lokakuussa 2021 alkanut ohjelma koostui yhteisistä etätapahtumista sekä mentori–aktori-parien sopimista kahdenkeskisistä tapaamisista. Tällä kertaa mukana oli myös viisi paria, joiden mentorointikielenä oli englanti.

Ohjelmaan aktorina eli mentoroitavana osallistunut arkkitehtiopiskelija Rasim Utku Kara on kotoisin Istanbulista, Turkista, missä hän myös suoritti kandidaatin tutkintonsa. Tällä hetkellä hän viimeistelee maisterintutkintoaan Oulun yliopistossa ja etsii töitä.

Mentorointiohjelmaan Utku Kara haki oppiakseen muiden kokemuksista ja tutustuakseen paremmin suomalaiseen arkkitehtuurin kenttään.

Hänen mentorikseen valikoitui arkkitehti Francesc Palomeras, joka on alun perin kotoisin Espanjasta. Vaimonsa Tiia Ettalan kanssa perustamansa Ettala Palomeras -arkkitehtitoimiston lisäksi hän on nykyään myös Luutonen Palomeras -arkkitehtitoimiston osakas.

”Lähdin mukaan mentorointiohjelmaan, sillä mentorina pystyisin kertomaan siitä, millaista on ollut toimia ulkomaalaistaustaisena arkkitehtina Suomessa. Tämä oli myös tapa tutustua siihen, mistä arkkitehti­opinnoissa nykyään puhutaan”, Palomeras sanoo.

Kysymällä oikeita kysymyksiä voi oppia todella paljon.

Mentorointitapaamisia oli yhteensä viisi. Aluksi käytiin läpi mentoroinnin sääntöjä ja tavoitteita, mutta vähitellen keskustelu siirtyi omiin projekteihin ja työn tekemisen tapoihin. 

”Yksi kysymykseni oli, kuinka suhtautua stressiin ja kiireeseen”, Utku Kara sanoo. ”Minua kiinnosti myös tietää lisää siitä, kuinka Francesc arkkitehtina lähestyy tai prosessoi asioita.”

”Laajempien teemojen lisäksi kävimme läpi jopa hyvin teknisiäkin asioita liittyen esimerkiksi sopimuksiin ja portfolioon”, Palomeras lisää.

Molempien mielestä mentorointiohjelma oli oiva tilaisuus sekä oppia toisen kokemuksista että pysähtyä reflektoimaan omaa tilannetta.

”Keskustelunaiheita oli paljon, emmekä ehkä ehtineet paneutua kaikkiin kovin syvällisesti, mutta aiomme pitää yhteyttä myös jatkossa sekä kysellä kuulumisia”, Palomeras sanoo.

”Kysymällä oikeita kysymyksiä voi oppia todella paljon”, Utku Kara sanoo. ”Kannustaisin kaikkia kiinnostuneita hakemaan mukaan mentorointiohjelmaan, sillä siinä ei ole mitään hävittävää. Just do it!”

This interview is also available in English.
Artikkeli on julkaistu Arkkitehtiuutisten numerossa 3/22.

Hae sivustolta: