Kilpailut: Kurikka saa kauan odotetun kaupungintalon – “Talon on tarkoitus olla pystyssä vähintään sata vuotta”
Kurikan uuden kaupungintalon suunnittelukilpailun voittanut Hannu Louna halusi talosta sekä arvokkaan että helposti lähestyttävän.
Teksti: Silja Ylitalo
Kurikkatalo, 1. palkinto Arcadia / Hannu Louna, Arkkitehtitoimisto Harris-Kjisik
Kurikan kaupungintalon tai tuttavallisemmin Kurikkatalon suunnittelusta järjestetyn yleisen arkkitehtuurikilpailun voittajaksi valittiin Harris ja Kjisik -toimiston osakkaana työskentelevän Hannu Lounan ehdotus Arcadia.
Kurikka on ollut ilman hallinnollista keskusrakennusta vuodesta 2014, jolloin edellinen, vuonna 1975 valmistunut kaupungintalo purettiin. Savimaalle perustettua rakennusta ei ollut paalutettu kunnolla, ja se oli alkanut vajota, kertoo Kurikan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Olavi Kandolin (kesk.), joka toimi myös arkkitehtuurikilpailun tuomariston puheenjohtajana.
Kilpailuun tuli yhteensä 154 ehdotusta, mikä on lähes tuplasti enemmän kuin odotettiin, Kandolin kertoo.
Hannu Lounan mukaan suunnittelutehtävä oli todella kiinnostava: julkinen rakennus ja sen miettiminen, mitä 2020-luvun kaupungintalo voisi olla.
”Melkein kaikissa paikoissahan kaupungintalo jo on, joten tällaisia tulee vastaan harvoin”, Louna sanoo.
Jos kaupungintalo nähtiin aiemmin enemmän monumentaalisena vallan symbolina, nyt suunnittelun lähtökohtana oli avoimuus ja lähestyttävyys, eräänlainen kaupungin yhteinen keskuspiste, Louna vertaa.
Taloon on tulossa hallinnollisten ja toimistotilojen lisäksi kaikille avoimia tiloja, kuten galleria ja aulatila, jotka soveltuvat muun muassa tapahtumien ja näyttelyiden järjestämiseen.
Kurikkatalo, 1. palkinto Arcadia / Hannu Louna, Arkkitehtitoimisto Harris-Kjisik
Innoitusta historiasta
Keskeisenä lähtökohtana suunnittelulle toimi naapurissa sijaitseva Kurikan rapattu tiilikirkko, Louna kertoo. Kirkko on valmistunut vuonna 1848 ja sen puinen kellotapuli 1794.
”Tarkoitus on, että kirkko säilyy keskustan näkyvimpänä maamerkkinä ja että uusi rakennus suhtautuu siihen harmonisesti.”
Toinen lähtökohta Lounalle oli Kurikan – maaseutupitäjäksi melko harvinainen – ruutukaavakeskusta sekä historiallinen katumiljöö, jota hän tutki vanhoista valokuvista. Niissä näkyi pienimittakaavaisia rakennuksia, jotka sijoittuivat lähellä katulinjaa.
”Halusin palauttaa aikaisempien vuosikymmenten tunnelmaa ja rakennuksen liittyvän katulinjaan.”
Yksi pohdinnan aihe Lounalle oli, miten rakennukseen saisi arvokkuutta ilman liiallista monumentaalisuutta. Ratkaisu löytyi arkadikäytävästä sekä materiaaleista, jotka ovat samaan aikaan perinteisiä ja ajattomia, Louna kuvaa. Rakennus on puurunkoinen ja sitä kiertävä arkadi on muurattu tiilestä.
Puu valikoitui materiaaliksi myös vähähiilisyytensä vuoksi. Kestävyyskysymykset Louna huomioi suunnittelemalla tilat muuntojoustaviksi sekä rakenneratkaisuilla.
”Valo siivilöityy pilasterien läpi, mikä on toisaalta poeettinen, toisaalta teknis-rationaalinen ratkaisu: syvä julkisivurakenne luo sääsuojaa ja voi mahdollistaa lämpötilan ja valaistuksen passiivisen säätelyn.”
Tärkeä näkökulma Lounalle oli myös sosiaalinen kestävyys.
”Toivon mukaan rakennukseen syntyy sellaista toimintaa, että kaikki jotka keskustassa vierailevat, voisivat siellä poiketa.”
Valo siivilöityy pilasterien läpi, mikä on toisaalta poeettinen, toisaalta teknis-rationaalinen ratkaisu.
Kurikkatalo, 1. palkinto Arcadia / Hannu Louna, Arkkitehtitoimisto Harris-Kjisik
Parhaalle paikalle
Uusi kaupungintalo on Kurikalla tärkeä, sillä kunnan hallinto on ollut yli kymmenen vuotta hajautuneena pahimmillaan yhteentoista eri paikkaan. Se on tehnyt hallinnosta kallista ja jähmeää, sanoo kunnanhallituksen puheenjohtaja Olavi Kandolin. Myös kulttuurilta on puuttunut tiloja.
Arkkitehtuurikilpailu järjestettiin, koska talon sijainti kaupungissa on niin keskeinen.
”Halusimme saada laadukasta rakentamista. Talon ei ole tarkoitus olla paikallaan kaksikymmentä tai kolmekymmentä vuotta vaan vähintään sata. Se on myös kulttuuritalo, joten ei se voi mikään kontti olla”, Kandolin perustelee.
”Paikkakuntalaiset ja vierailijatkin kokevat, että Kurikan keskusta on todella kaunis jokilaaksoineen ja kivikirkkoineen. Arvostamme esteettisyyttä myös arkkitehtuurissa.”
Voittajaehdotuksessa hänestä erityisen hienoa on, miten siinä on huomioitu rakennuksen yhteys viereiseen toriin.
”Alakerran aulatilojen isot lasiovet saa auki. Torilla järjestetään monenlaisia tapahtumia, jotka voivat nyt levitä kaupungintalon taustalle ja sisätiloihin asti.”
Seuraavaksi alkaa tarkempi tilasuunnittelu, ja heti sen jälkeen on tarkoitus edetä toteutukseen.
”Tällaisena maailmanaikana puheet ihmisillä helposti kovenevat siihen suuntaan, että haluttaisiin ensimmäisenä olla kulttuurista säästämässä. Mutta minä olen sitä mieltä, että jos otetaan kulttuuri pois, jäljelle jää vain työ.”
Yleinen arkkitehtuurikilpailu Kurikan kaupungintalon uudisrakennuksen suunnittelusta
1. palkinto
Arcadia / Arkkitehtitoimisto Harris ja Kjisik