“Minulla ei ollut mitään tietoa, että siellä metsässä on maailmanluokan arkkitehtuuria” – Arkkitehdit suosittelevat kesäkohteita Suomessa

Mihin arkkitehtuurimatkailijan kannattaa suunnata tänä kesänä? Arkkitehdit eri puolilta Suomea kertovat, mitkä uudet tai korjauskohteet ovat tehneet heihin vaikutuksen viime vuosina.

Tekstit: Taavi Lindfors, Anni Varis ja Silja Ylitalo
Kalevan Navetta, Seinäjoki. Kuva: Arkkitehtitoimisto Hirvilammi

Arkkitehtuurista käytävässä keskustelussa korostuu pääkaupunkiseutu, vaikka kiinnostavia kohteita löytyy ympäri Suomen. Tällä kertaa pyysimme muualla Suomessa asuvia arkkitehteja kertomaan, mitkä uudet tai korjauskohteet ovat tehneet heihin vaikutuksen viime vuosina. Mitä kesän arkkitehtuurimatkailijan kannattaa pistäytyä katsomaan kauempaakin?

Ainoa ehto oli, että kohde sijaitsee pääkaupunkiseudun ulko­puolella. Vastaajat puhuivat omasta, henkilökohtaisesta näkökulmastaan, eivät organisaatioidensa edustajina tai kriitikkoina.

Tuloksena on mielenkiintoinen kattaus uutta ja korjattua arkkitehtuuria eri puolilla Suomea. Monissa vastauksissa esiin nousivat erityisesti puurakentaminen ja luonnonläheisyys.

Kalevan Navetta, Seinäjoki. Kuva: Arkkitehtitoimisto Hirvilammi

Kalevan navetta luo uutta ja säilyttää vanhaa

Mikko Mannberg, Turku / Oulu: ” Kulttuuri­tapahtumakeskus Kalevan Navetta on kutkuttava kombinaatio vanhaa ja uutta. Seinäjokelaisen arkkitehtitoimisto Hirvilammin ja Anne Kaivo-ojan suunnittelema korjaus teki minuun suuren vaikutuksen. Alun perin 1890-luvulla rakennettu kivinavetta on toiminut verkatehtaana ja se on ollut aikoinaan myös puolustusvoimien käytössä. Nyt taide- ja kulttuurikeskuksesta löytyvät esimerkiksi Seinäjoen kaupungin kulttuuripalvelut.

On hienoa, että rakennukselle on löytynyt uutta käyttöä siten että vanhaa on säilytetty.

Pitkä historia näkyy vanhoissa rouhevissa rakenteissa, joiden rinnalle tuodut tunnelmalliset materiaalit, tekstuurit ja värit muistuttavat nykypäivästä. Vierailun aikana kannattaa kiinnittää huomiota nimenoman ajalliseen kerrostuneisuuteen. Mielestäni on hienoa, että rakennukselle on löytynyt uutta käyttöä siten että vanhaa on säilytetty.”

Taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetta, Arkkitehtitoimisto Hirvilammi ja Anne Kaivo-oja 2020, Seinäjoki

Valtiontalo, Jyväskylä. Kuva: Jiri Halttunen

Valtiontalo sai arvoisensa korjauksen

Leila Strömberg, Jyväskylä: ”On upea asia, että lähes menetetty Alvar Aallon kohde sai peruskorjauksen myötä uuden elämän. Tunnustusta pitää antaa etenkin hyvästä työstä materiaalien ja yksityiskohtien kanssa. Kyseessä on teknisesti, taloudellisesti ja kulttuurisesti ainutlaatuinen peruskorjaus.

Olen iloinen, että rakennus on peruskorjattu alkuperäistä henkeä kunnioittaen. Erityisesti pääportaikko ja juhlasali olivat huumaava kokemus. Myös signaalitornin kapeaa portaikkoa kiipeäminen oli elämys.

Valtiontalon kaikki tilat eivät ole tällä hetkellä julkisia, mutta julkisivussakin on paljon ihailtavaa. Rakennuksessa on myös huoneistohotelli, joissa voi aistia ajan tunnelmaa. Toivon, että tulevaisuudessa siihen saadaan ravintolatoimintaa, jolloin kaikkien olisi mahdollista päästä kokemaan rakennus.”

Valtiontalon peruskorjaus, Arkkitehdit Mustonen 2020, Jyväskylä

Meteoriitti, Kontiolahti. Kuva. Kivi Sotamaa

Meteoriitti haastaa perinteiset muodot

Osmo Karttunen, Joensuu: ”Meteoriitti on yllätyksellinen kohde, joka haastaa talojen perinteiset muodot. Se edustaa rohkeaa uuden etsimistä toiminnallisesti, rakenteellisesti ja esteettisesti. Tämä rohkeus ja hankkeen muu näkemyksellisyys ovat asioita, jotka ovat herättäneet huomioni.

Muotokieleltään hämmästyttävän rakennuksen yksityiskohdat muodostuvat siitä, että rakenteiden liitokset on ratkaistu yksinkertaisesti. Detaljeja ei ole tarvinnut keksiä, vaan tarkan suunnittelun ansiosta kaikki samaa materiaalia olevat rakennusosat liittyvät toisiinsa. Peittäviä listoja tai muita sovitusrakenteita ei ole tarvittu.

Meteoriitti on erillinen kokonaisuus, joka sijaitsee kyläalueen reunalla lähellä peltoa ja metsää. Se on suojassa oleva yksityinen talo, joka kuitenkin näkyy kylätieltä jonkin verran.”

Meteoriitti, yksityistalo, Ateljé Sotamaa 2020, Kontiolahti

 

Puistokahvila Makia, Oulu. Kuva: Arno de la Chapelle

Letkunpuiston viihtyisä puistokahvila

Pia Krogius, Oulu: ”Puistokahvila Makia sijaitsee Oulun vanhimmassa puistossa Kaupunginojan varrella. Moderni kahvilarakennus viherkattoineen istuu tyylikkäästi ympäristöönsä ja tarjoaa mahtavan paikan hengähtää ja rauhoittua kaupungin keskustassa.

Kaupunginojan puistohelminauha merkittiin kaupungin ruutukaavaan jo 1800-luvun alussa. Otto Karhin puisto, joka tunnetaan myös nimellä Letkunpuisto, kunnostettiin muutama vuosi sitten. Viihtyisä puistokahvila rakennettiin samassa yhteydessä. Maan alla on kallioparkki, jonka ilmastointi- ja hissikuilujen kopit sijaitsevat puistossa. Niiden teräslevyihin pikselöidyt kuviot on valaistu hehkumaan yöllä kauniisti. Puiston istutuslaatikoissa toistuu hauskasti kahvilarakennuksen muotokieli.

Rentouttavan kahvilapysähdyksen jälkeen voi tutustua myös muihin Oulun arkkitehtuurinähtävyyksiin mobiili­opastetun Alvar Aalto Oulussa -reitin avulla.”

Puistokahvila Makia, PAVE Arkkitehdit 2014, Oulu

Kalastuksen talo, Vaasa. Kuva: Linus Lindholm

Merellistä tunnelmaa Kalastuksen talossa

Gunilla Lång-Kivilinna, Vaasa: ”Näyttävä Kalastuksen talo nousi elävöittämään Vaasan Kalarannan aluetta pari vuotta sitten. Arkkitehti Ann-Charlott Hästön, tuottaja Johanna Stenbackan ja kokki Michael Björklundin kehittämä konsepti voitti Vaasan kaupungin järjestämän kilpailun, jossa haettiin paikalle uutta toimijaa. Rakennus sijaitsee venesataman vieressä vanhan Vesiylioikeuden alapuolella. Vaskiluodon sillalta avautuu siihen hieno näköala kohti merenpuoleista julkisivua.

Puurakennuksessa toimivat herkkukauppa Fiskdisken, Pohjanmaan kalastajaliitto ja lähiruokaravintola HEJM, joten merellinen tunnelma todella läpäisee koko talon. Puu tuo rakennukseen miellyttävää lämpöä ja kaunis panelointi viimeistelee kokonaisuuden. Kalastuksen talo on todella hauska lisä kaupunkiin ja se tarjoaa oivan paikan nautiskeluun aivan meren äärellä.”

Kalastuksen talo, ACH architecture Oy ja Rakennussuunnittelu AK-Plan Oy 2019, Vaasa

Kirkkokiven laavu, Tampere. Kuva: Julia Kivelä

Kirkkokiven laavu pysäyttää luonnon äärelle

Kasmir Jolma, Tampere: ”Näin Kirkkokiven laavun ensimmäisen kerran, kun olin taloyhtiön osuuskunnan metsäretkellä. Minulla ei ollut ennakkoon mitään tietoa, että siellä metsässä on maailmanluokan arkkitehtuuria. Oli positiivinen yllätys, kun vastaan tuli jotain niin hienoa. Tämä tapahtui ennen kuin se oli ollut esillä esimerkiksi ArchDailyssa.

Hienoa laavussa on sen ikoninen harjakattoinen muoto ja se, että pelkistäminen on viety niin äärimmäiselle tasolle. Se on niin yksinkertainen kuin rakennus voi olla, mutta se muodostaa sisällensä sosiaalisen ja jopa pyhän tilan. Laavu myös erottuu hyvällä tavalla ympäristöstään ja luo omaleimaisen paikan.

Kirkkokiven laavua kannattaa mennä katsomaan ensisijassa luontokokemuksen vuoksi. Pointtina ei ole itse rakennus, vaan luonto, jonka äärelle rakennus saa pysähtymään.”

Kirkkokiven laavu, Arkkitehtitoimisto Tilasto 2018, Tampere

Marskinpuisto, Oulu. Kuva: Marko Kallio

Myös näitä suositeltiin

  • Marskinpuisto asuinkerrostalo, LUO Arkkitehdit 2021, Oulu
  • Svedjehamnin näkötorni Saltkaret ja lasitalot Kalle’s Inn, arkkitehtitoimisto Aitoaho & Viljanen 2010 ja 2017, Mustasaari, Vaasa
  • Seinäjoen Apila-kirjasto, JKMM Arkkitehdit 2012, ja Seinäjoen Aalto-keskuksen restaurointi ja korjaus, 2015–2021, mm. Arkkitehdit Mustonen Oy ja Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli
  • Hotelli Courtyard by Marriott Tampere City, arkkitehtitoimisto ALA 2020, Tampere
  • Asuinkerrostalot Kivääritehtaankatu 8, JKMM Arkkitehdit 2017, Jyväskylä
Artikkeli on julkaistu Arkkitehtiuutisten numerossa 5/2021.
Lue juttu näköislehdestä.

Hae sivustolta: