“Juhla, jolloin iloitaan yhdessä hyvästä arkkitehtuurista”

Esiraadin puheenjohtaja Panu Lehtovuori kertoo, miten Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon ehdokkaat valitaan.

Teksti: Anni Varis
Panu Lehtovuori. Kuva: Hille Koskela

Suomen Arkkitehtiliiton myöntämän Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon esiraadin puheenjohtajana toimii tänä vuonna Panu Lehtovuori, joka työskentelee yhdyskuntasuunnittelun teorian professorina Tampereen yliopiston Arkkitehtuurin yksikössä.

Esiraati päättää palkintoehdokkaat, joiden joukosta tuomari valitsee voittajan.

Panu Lehtovuori, miten Arkkitehtuurin Finlandia -esiraati muodostetaan? Entä miten tuomari valitaan?

Safan hallitus harkitsee ja päättää, ketä kysytään esiraatiin ja tuomariksi. Esiraadissa on neljä arkkitehtia, joista puheenjohtajaksi valitaan aktiivisen suunnittelukentän ulkopuolella työskentelevä arkkitehti. Kaksi raadin jäsentä vaihtuu vuosittain eli pesti on kaksivuotinen. 

Tuomariksi pyritään löytämään ajankohtaisia ja eri aloja edustavia julkisuuden henkilöitä, jotka ovat kiinnostuneita arkkitehtuurista. Tarkoituksena on saada uusia näkökulmia ja uutta virtaa arkkitehtuurikeskusteluun. Kun säveltäjä Kaija Saariaho valitsi Puukuokka-asuinkerrostalon palkinnon saajaksi vuonna 2015, valinnassa nousivat hauskasti esiin rakennuksen akustiikka ja äänimaisema.

Miten palkintoehdokkaat valikoituvat?

Esiraati valitsee finalistit mahdollisimman laajasta otoksesta viimeisen kolmen vuoden aikana valmistuneita rakennuksia. Ensin käymme ehdokkaat läpi keskustellen, minkä jälkeen jäljelle jää vielä pitkä lista rakennuksia, joita käymme katsomassa paikan päällä. Jututamme myös rakennuksen käyttäjiä tai ylläpitäjiä.

Pandemian takia esiraati ei ole viime vuosina päässyt tutustumaan kouluihin, päiväkoteihin tai vanhustentaloihin, joten ne ovat jääneet ilman ehdokkuuksia, mutta nyt tilanne on onneksi toinen.

Tänä vuonna ehdotuksia pyydettiin ensimmäistä kertaa jäsenkyselyn avulla. Käytäntöä varmasti jatketaan, sillä saimme paljon hyviä vinkkejä. Suuret kiitokset kaikille ehdotuksia lähettäneille.

 


Palkintoehdokkaiksi 2022 on valittu Jyväskylän yliopiston kirjaston peruskorjaus, Jätkäsaaren koulu Helsingissä ja Serlachiuksen taidesauna Mäntässä.

Arkkitehtiliitto on myöntänyt Arkkitehtuurin Finlandia -palkintoa vuodesta 2014 lähtien. Millaisena itse näet palkinnon merkityksen?

Mielestäni on tärkeää, että arkki­tehtuurin yhteiskunnallisesta ­roolista ja kulttuurisesta merkityksestä ­keskus­tellaan julkisuudessa laajemmin. Meille ­arkkitehdeille palkinto voisi olla juhla, jolloin iloitaan yhdessä hyvästä ­arkki­tehtuurista.

Palkintokonseptissa on vielä kehittämistä ja olemme jo keskustelleetkin siitä paljon. Sääntöjen mukaan palkitaan rakennus tai rakennusryhmä, mutta onko arkkitehtuuri aina rakentamista? Pitäisikö rakennuskeskeisyydestä päästä eroon? Näitä asioita olisi mielenkiintoista pohtia myös jatkossa.

Haastattelu on julkaistu Arkkitehtiuutisten numerossa 4/22.

Hae sivustolta: