Arkkitehtikin voi olla mediavaikuttaja

Miksi arkkitehdin kannattaa antautua mukaan arkkitehtuurista käytävään some-keskusteluun – vai kannattaako? Tätä pohdittiin Arkkitehdin vaikuttava viestintä -webinaarissa.

Teksti: Päivi Virtanen

Törmätäkseen arkkitehtuuria tai kaupunkisuunnittelua koskeviin uutisiin tai kiistakapuloihin tarvitsee vain avata päivän lehti tai silmäillä sosiaalisen median uutisvirtaa. Usein vaikuttaa siltä, että arkkitehtuurista keskustelevat kiivaimmin muut kuin arkkitehdit. 

”Jos sinä et käytä ääntäsi, joku muu kyllä käyttää”, totesi viestintä­konsultti Annina Huhtala arkkitehdeille järjestetyssä viestintä-­webinaarissa.

”Sosiaalisessa mediassa keskustelua kannattaa lähestyä mahdollisuuksien kautta: miten omien näkemysten esittäminen voisi tukea ammattirooliani? Voisiko mielipiteistäni olla hyötyä muillekin?”

Viime vuosikymmenen aikana on tapahtunut perusteellinen mediakentän mullistus. Webinaarissa alustaneen Sitran asiantuntijan Jukka Vahdin mukaan meneillään on suurempi murros kuin ehkä ymmärrämmekään.

”Ytimeltään kyse on siitä, että verkostot ovat viemässä vallan auktoriteettiasemassa olevilta organisaatioilta ja yksilöiltä”, Vahti sanoi.  

Yritteliään yksilön kannalta tarjolla on houkuttelevia mahdollisuuksia. Kuka vaan voi – ainakin teoriassa – kasvattaa verkostojaan, saavuttaa niissä luottamusta ja nousta jopa mediavaikuttajaksi. 

Eikö riitä, että tekee työnsä hyvin?

Tilanne voi olla kiireen rasittamalle asiantuntijalle stressaava: somekin pitäisi hoitaa. Eikö riitä, että tekee työnsä hyvin ja rakentaa sitä kautta parempaa maailmaa?

Vahdin mukaan omaa ammattia liippaavissa keskustelu­ryhmissä kannattaa olla mukana ainakin silloin, kun oman alan keskustelua käydään runsaasti somekanavissa. Keskusteluissa voi päästä kiinni näkökulmiin, joihin ei muuten törmäisi. 

Verkostot ovat viemässä vallan auktoriteettiasemassa olevilta organisaatioilta ja yksilöiltä.

Annina Huhtala laittoi osallistujat miettimään omaa asiantuntemustaan – miten juuri minä voisin täydentää julkista keskustelua?

”Jokaisella meillä on annettavaa, monesti se vain jää itsellekin kirkastamatta.”

Henkilöroolin kirkastamisesta voi olla muutakin hyötyä, vaikkapa työpaikkahakemuksen tekemisessä.

Aina ei tarvitse lähteä välittömästi reagoimaan kiivaana käyvään keskusteluun. Huhtalan mukaan harkitsevammalle tyypille sopivin tapa osallistua voi olla vaikka blogikirjoitus, jossa pääsee kommentoimaan ajankohtaista keskustelua syvällisemmin ja omia näkökulmiaan perustellen.

Jos nopea twitter-taistelu tympii, Vahdin mukaan parempaa voi olla luvassa.

”Demokratialupausta ei ole vielä menetetty. Parhaimmassa tapauksessa sosiaalisen median kentälle saadaan tulevaisuudessa enemmän kilpailua ja toisaalta yhteisiä pelisääntöjä asettavaa sääntelyä.”

Katso Arkkitehdin vaikuttava viestintä -webinaarin tallenne tästä linkistä.

Artikkeli on julkaistu Arkkitehtiuutisten numerossa 7/21.

Hae sivustolta: