Arkkitehti Salla Eckhardt johtaa Yhdysvaltojen tietomallihanketta – “Se onnistuu, koska opiskelin Suomessa”

Salla Eckhardt on suunnitellut pilvenpiirtäjiä ja pääkonttoreita, mutta eniten häntä kiehtovat tietomallit, teknologia ja digitalisaatio. Microsoftin globaalina innovaatiojohtajana työskentelevä entinen tamperelainen on kehittänyt muun muassa Digital Building Lifecycle -konseptin, jossa koko rakennuksen elinkaari digitalisoidaan alusta loppuun.

Teksti: Anni Varis
Arkkitehti Salla Eckhardt. Kuva: Varjo

Kun Salla Eckhardt lapsena haaveili arkkitehdin ammatista, hän unelmoi rakentavansa lentokentän ja kurvaavansa työmaalle mustalla maastoautolla. Hän halusi olla mukana megahankkeissa.

Nyt niitä on tullut tehtyä.

”Kesällä siitä tulee seitsemän vuotta, kun muutin Yhdysvaltoihin”, Eckhardt kertoo. ”On tullut rakennettua datasenttereitä, pilvenpiirtäjiä, Amazonin ja Microsoftin pääkonttorit.”

Eckhardt työskentelee Microsoftin kiinteistöjohtamisen organisaatiossa globaalina innovaatiojohtajana. Viime vuonna hänet valittiin Yhdysvaltain kansallisen tietomallihankkeen johtoon.

Kaikki sai alkunsa arkkitehtiopinnoista Tampereelta. Tampereen yliopiston, silloisen teknillisen korkeakoulun, arkkitehtuuriosasto profiloitui virtuaali­rakentamiseen ja tietomallipohjaiseen suunnitteluun.

Eckhardt innostui tietomalleista, ja jo toisena opiskeluvuonna hän tiesi, että hänestä ei tule suunnittelijaa. Prosessit ja teknologiat kiinnostivat enemmän. Arkkitehtiopintojen lisäksi hän kävi muiden insinööritieteiden luennoilla ja laskentaharjoituksissa.

”Perusvaatimuksiin verrattuna siinä oli triplamäärä töitä, mutta olin niin kiinnostunut kaikesta”, Eckhardt sanoo. ”Ei ollut ketään, jonka jalanjäljissä seurata, joten loin oman urapolkuni.”

 


Salla Eckhardt valittiin Yhdysvaltain kansallisen tietomallihankkeen johtoon vuonna 2021. Hankkeen tavoitteena on edistää digitaalista standardointityötä. Kuva: Aamulehti

 

SUOMALAISTEN digiosaaminen on Eckhardtin mukaan ”järkyttävän kovaa”. Suomessa rakennusalalla on tehty jo ainakin kaksikymmentä vuotta sitä, mitä muualla vasta suunnitellaan.

”Nostan hirveästi hattua Teemu Lehtiselle ja kaikelle Kira-Digissä ja KIRAHubissa tehdylle työlle. Tuokaa se osaaminen tänne maailmalle!”, Eckhardt kehottaa. ”Siinä on vientituote.”

Eckhardt pitää myös suomalaisen arkkitehtikoulutuksen laatua erittäin korkeana. Yhdysvalloissa törmää usein ajatukseen, että arkkitehdit suunnittelevat vain rakennuslupakuvia varten. Ammattitermejäkään ei ymmärretä, koska niitä ei ole opetettu.

”Ensin luulin, että se johtui ulkomaalaisen aksentistani”, Eckhardt sanoo.

”Johdan rakentamisen, kiinteistöjohtamisen ja rakennetun ympäristön digitaalisaatiota vieraalla kielellä, mutta se onnistuu, koska opiskelin Suomessa.”

Kuinka suomalainen arkkitehti ja tutkija Tampereelta sitten päätyi Microsoftin innovaatiojohtajaksi? Yhdysvalloissa Eckhardt työskenteli Seattlen alueen suurimmassa rakennusliikkeessä Sellennillä innovaatio- ja tuotetekno­logioiden johtajana. Siellä hän oli mukana HoloLens-älylasien prototyypin testausryhmässä.

Ei ollut ketään, jonka jalanjäljissä seurata, joten loin oman urapolkuni.

Eckhardt ryhtyi kehittämään sitä, kuinka HoloLensin avulla voitaisiin kokea rakennettu ympäristö digitaalisessa muodossa, vaikka olemassa olisi vasta tietomalli.

”Laitettaisiin vain lasit päähän ja lähdettäisiin kävelemään. Alun perin laseja ei ollut suunniteltu niin valtavien tietomassojen ja visuaalisen datan käsittelyyn, mutta saimme sen toimimaan”, Eckhardt sanoo.

”Samalla jututin HoloLensin ja Mixed Reality -alustan kehittäjiä. Sain tietää, että Microsoftin kiinteistöjohtamisen organisaatioon perustetaan innovaatiokeskus. He ottivat minuun yhteyttä ja tarjosivat töitä, joko tutkimus- ja kehitysjohtajan tai vaihtoehtoisesti Transformation Services -johtajan paikkaa.”

Ensimmäinen vaihtoehto kuulosti tutulta, mutta kukaan ei oikein osannut määritellä, mitä Transformation Services -johtajan työnkuva tulisi pitämään sisällään. Siispä Eckhardt valitsi sen.

Aluksi uuteen työhön liittyi vanhojen kampusten esteettömyyden innovointia, mutta Eckhardt siirrätti tehtävät operatiivisen toiminnan puolelle.

”Se oli päivänselvää peruskorjausta. Sen sijaan, että ratkomme olemassa olevia ongelmia jälkikäteen, meidän pitäisi osata ennaltaehkäistä ne.”

Eckhardt ehdotti ratkaisuksi kokonaan uutta konseptia.

 


Salla Eckhardtin mukaan kaikkien arkkitehtien pitäisi olla kiinnostuneita digitaalisuudesta ja datan visualisoinnista. Kuva: Varjo

 

DIGITAL Building Lifecycle eli rakennusten digitaalinen elinkaari on Eckhardtin kehittämä konsepti, jossa koko rakennuksen elinkaari digitalisoidaan alusta loppuun niin, että projektin aikana kaikki tieto on kaikkien saatavilla. Digitaalinen kaksonen eli rakennuksen digitaalinen vastine tehdään ensin ja vasta sitten toteutetaan fyysinen rakennus.

”Hankkeessa on meneillään kolmas vuosi. Keräämme aineistoa ja toistaiseksi vaikuttaa lupaavalta”, Eckhardt kertoo. ”Aasian markkinoilla on jo kiinnostuttu.”

Eckhardtin mukaan konsepti demokratisoi datan käyttämistä, tukee tiedon saavutettavuutta ja helpottaa kommunikaatiota, sillä visuaalinen data auttaa havainnollistamaan asioita myös alan ulkopuolisille toimijoille.

”Turhat investoinnit karsiutuvat toivottavasti pois, kun siirrytään ennakoivaan kustannusten hallintaan ja suunnittelun ohjaukseen.”

”Tässä kyseenalaistetaan se, miten paljon fyysistä dokumentaatiota tai tavaraa pitää ylipäätään tuottaa. Tieto­malliohjelmassa huomioidaan myös materiaalien uudelleenkäyttö.”

Hanke on mittava, mutta rakennusalalla on paljon asioita, joita voitaisiin tehdä paremmin. Siihen Eckhardt tähtää.

Datan analytiikka ja hallinta olisi kova kombo.

Hänen mukaansa kaikkien arkkitehtien pitäisi olla kiinnostuneita tietomallinnuksesta, digitaalisista kaksosista ja metaversumista – ylipäätään digitaalisuudesta ja datan visualisoinnista.

”Datan analytiikka ja hallinta olisi kova kombo. Arkkitehdit voisivat tarjota asiakkaalle visuaalisen tietokannan ja auttaisivat analysoimaan dataa sekä ymmärtämään, miten kiinteistö toimii ja miten sitä huolletaan”, Eckhardt ideoi.

Työ on Eckhardtille intohimo.

”Elämäntehtäväni on viedä muutoksia läpi ja yrittää houkutella ihmisiä adoptoimaan uusia prosesseja ja työ­tapoja. Haluan, että rakennusteollisuus pysyy houkuttelevana vaihtoehtona nuorille myös tulevaisuudessa. ”

Salla Eckhardt puhuu ATL Meet 2022 -tapahtumassa Turun Logomossa 7.–9.9.2022.

Haastattelu on julkaistu Arkkitehtiuutisten numerossa 3/22.

Hae sivustolta: