Puhujat

Puhujat

Kuva: Mark Hadden

REINVENT – Keynote
Alison Brooks

Alison Brooks Architects, Iso-Britannia

Alison Brooks on yksi sukupolvensa johtavista arkkitehdeista. Brooks opiskeli 1980-luvulla arkkitehdiksi Waterloon yliopistossa Kanadassa ja perusti vuonna 1996 Lontoossa oman toimistonsa Alison Brooks Architectsin. Brooksin arkkitehtuuri on saanut kansainvälisesti tunnustusta laadusta ja kekseliäistä yksityiskohdista.

Brooks perehtyy syvällisesti jokaisen hankkeensa ympäristön sosiaalisiin, kulttuurisiin ja fyysisiin olosuhteisiin. Hänen tavoitteena on tehdä arkkitehtuuria, jolla on selkeä identiteetti ja joka istuu hyvin paikan ympäristöön. Brooksin toimisto on tunnettu erityisesti puun käyttämisestä rakennusmateriaalina. Toimiston hankkeisiin kuuluvat muun muassa vuoden 2017 Mies van der Rohe -palkintofinalisti Ely Court, Northamptonin yliopiston kehityshanke ja kovapuusta valmistetusta CLT-levystä tehty 34 metriä pitkä putki The Smile.

Lue Brooksin haastattelu Arkkitehtiuutisten numerosta 5/2020.

Kuva: BDR Bureau

RESTORE – Keynote
Alberto Bottero & Simona Della Rocca
BDR Bureau, Italia

Alberto Bottero ja Simona Della Rocca perustivat BDR Bureau -toimiston Torinoon vuonna 2016. Arkkitehtuurissaan BDR Bureau kiinnittää erityistä huomioita uusiokäyttöön ja tilojen muuntojoustavuuteen.

BDR Bureau pyrkii projekteissaan kääntämään rajoitukset mahdollisuuksiksi. Projektit ponnistavat paikan tulkinnasta ja kontekstin syvästä ymmärryksestä. Jokaisessa projektissa tutkitaan tilallisia ratkaisuja perustuen ideaan avoimesta, yksinkertaisesta ja odottamattomasta arkkitehtuurista, joka vastaa aikakautemme muuttuviin tarpeisiin.

BDR Bureau on palkittu monissa kansainvälisissä kilpailuissa. Vuonna 2019 toimisto sai ”Young Talent of Italian Architecture” -palkinnon. CNAPPC palkitsi toimiston Fermin alakoulun peruskorjauksen Torinossa parhaana entisöinti- ja uusiokäyttöprojektina vuonna 2019. BDR Bureau on osallistunut Venetsian arkkitehtuuribiennaaliin kaksi kertaa, vuosina 2016 ja 2018.

Kuva: Johanna Kannasmaa

RECONSIDER: Ajattelutavan on muututtava
Kerttu Kotakorpi, meteorologi, tietokirjailija

Helsingin yliopistosta meteorologiksi valmistunut Kerttu Kotakorpi toimi ensin Nelosen meteorologina ja siirtyi Ylen palvelukseen 2012. Kotakorpi on tunnettu ilmastoaiheisista kolumneistaan. Kotakorpi on ottanut kantaa myös rakennusten ja ilmaston vuorovaikutukseen: nyt rakennettavat rakennukset joutuvat tulevaisuudessa suojaamaan ihmisiä nykyoloihin verrattuna erilaiselta ilmastolta. 

Ilmastonmuutokseen Kotakorpi on perehtynyt niin syvällisesti, että kirjoitti aiheesta hiljattain julkaistun yleistajuisen tietokirjan Suomen luonto 2100  (Bazar).  Vapaa-aikana Kotakorpi liikkuu luonnossa tarkkailemassa säätä ja bongailemassa lintuja. Lintuja tarkkailemalla hän on myös konkreettisesti nähnyt, miten ilmastonmuutos etenee; kaikki muuttolinnut eivät esimerkiksi enää poistu lauhan talven vuoksi maasta.

Kuva: Arto Jalonen

REPURPOSE: Kiertotalous, mitä se ratkaisee?
Satu Huuhka, yliopistotutkija

Satu Huuhka on arkkitehti (SAFA), tekniikan tohtori ja korjausrakentamisen ja kiertotalouden dosentti arkkitehtuurin alalla. Hän työskentelee Tampereen yliopistossa, jossa hän luotsaa rakennuskannan kestävään kehittämiseen keskittyvää tutkimustiimiään. Tiimin tutkimusalueisiin kuuluvat mm. rakennusten purkaminen, vajaakäyttö ja muuntelupotentiaali sekä rakennusosien uudelleenkäyttö ja näihin liittyvät ympäristövaikutukset.

Huuhka käsitteli diplomityössään betonielementtien ja muiden rakennusosien uudelleenkäyttöä. Väitöstutkimuksessa (2016) näkökulma laajeni kierrätyksestä koko rakennuskannan potentiaaliin joko tilavarantoina tai materiaalipankkeina. Huuhkan mukaan Suomessa puretaan rakennuksia innokkaammin kuin monissa muissa Euroopan maissa. Purkamisen sijaan vanhoille rakennuksille tulisi keksiä uutta käyttöä, tai ainakin kierrättää niiden materiaalit.

Kuva: Toni Pallari

RECONSIDER: Ajattelutavan on muututtava
Jenni Pitko, kansanedustaja

Jenni Pitko on Vihreiden poliitikko, ensimmäisen kauden kansanedustaja, Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja kaupunginvaltuutettu Oulussa. Pitko on koulutukseltaan arkkitehti ja Safan jäsen. Ennen uraansa kansanedustajana Pitko on työskennellyt rakennussuunnittelun ja maankäytön parissa.

Pitko uskoo, että tarvitsemme ekologisen rakennemuutoksen, jotta saamme säilytettyä elinkelpoisen maapallon tuleville sukupolville. Muutos hiilineutraaliksi yhteiskunnaksi on tehtävä pian ja muutoksen on oltava reilu. Hänen tavoitteenaan on yhdenvertaisten mahdollisuuksien varmistaminen kaikille.

RECONSIDER: Unlearning Architecture
You Tell Me -kollektiivi

You Tell Me on arkkitehtiopiskelijoiden perustama kollektiivi, jonka tavoitteena on edistää ajattelutavan muutosta rakentamisen alalla. Aikaamme määrittävät suuret haasteet: ilmastonmuutos, luonnonvarojen ylikulutus sekä massasukupuutot. Rakentamisella on suuri rooli ilmastonmuutoksen ratkaisemisessa. Nykyisissä rakennustavoissa on myös ongelmia niin ympäristön kuin ihmisten terveyden kannalta. Kollektiivin toiminnan ytimessä on kriittinen ajattelu ja pyrkimys kohti kestävämpää tapaa toimia arkkitehtuurin alalla.

Näihin haasteisiin vastaaminen on helpompaa yhdessä kuin yksin. Kollektiivi luotiin alustaksi tiedon ja ratkaisujen jakamiselle, matkalla kohti kestävämpää rakennettua ympäristöä. Rakennukset, joissa elämme -kampanjalla kollektiivi pyrki herättelemään laajempaa keskustelua nykyisistä rakennustavoista ja rakentamisen ongelmakohdista. Tiedon jakamista ja vertaisoppimista varten Kollektiivi on tänä keväänä käynnistänyt sarjan kaikille avoimia iltakouluja.