Vuosisata sairaalasuunnittelua – Paatelat arkkitehteina

5 joulukuun, 2018 - 24 helmikuun, 2019
Pieni näyttelysali, Arkkitehtuurimuseo

Arkkitehtuurimuseon pienessä salissa avautuu joulukuussa Paatelan arkkitehtisuvun historiaa esittelevä näyttely.

Arkkitehtitoimisto Paatela on paitsi poikkeuksellinen sukutarina myös harvinainen esimerkki kotimaisesta toimistosta, joka on ehtinyt toimia alalla sadan vuoden ajan. Toimisto tunnetaan erityisesti sairaala-arkkitehtuuristaan.

Arkkitehdit Jussi ja Toivo Paatela perustivat Arkkitehtitoimisto Paatelan vuonna 1918. Jussi Paatela oli monipuolinen arkkitehti, joka työskenteli myös arkkitehtuurin professorina. Alkuvuosinaan 1920-ja 1930-luvuilla toimisto suunnitteli pankki- ja liikerakennuksia sekä Tampereen kaupunginkirjaston. Tänä aikana syntyivät myös muun muassa arkkitehtuurihistoriallisesti merkittävät Helsingin yliopiston Anatomianlaitos ja Metsätalo sekä parantolat, joita rakennettiin eri puolille Suomea.

Lääketiede ja teknologia kehittyivät 1920- ja 30-luvuilla nopeasti edellyttäen aikaisempaa laajemmin erikoistumista myös arkkitehdilta. Lääketieteellinen prosessi asetti yhä tarkemmat ehdot rakennuksen suunnittelulle ja ulkoasulle. Tilaohjelmat määriteltiin yksityiskohtaisesti. Paateloiden näkökulmasta ala tarjosi otollisen alustan toimiston kehittämiselle. Toimisto alkoi erikoistua sairaalasuunnitteluun jo 1920-luvulla. Kun moderni Meilahden sairaala-alue perustettiin, Jussi Paatelan suunnittelema Naistenklinikka (1934) oli alueen ensimmäisiä rakennuksia. Maine alan osaajana alkoi tuoda toimistolle paljon toimeksiantoja Suomessa ja myöhemmin myös ulkomailla.

Veli ja Kaija Paatela sekä Jaakko ja Eva Paatela jatkoivat suvun arkkitehtitoimintaa sairaala-arkkitehtuuriin erikoistuneina arkkitehteina. He jatkoivat aiheen ympärillä työskentelyä oman aikansa toimintaympäristössä 1950-luvulta 1980-luvun puoliväliin asti. Tänä ajanjaksona arkkitehtien toiminta muodostaa kiinnostavia kerroksia suomalaisen sairaala-arkkitehtuurin historiaan. Esimerkiksi Meilahden sairaala-alueelta voidaan löytää useita Paateloiden rakennuksia ja laajennuksia eri ajoilta. Oman osa-alueensa erityisosaajana arkkitehtitoimisto Paatela suunnitteli ja konsultoi sairaalahankkeita myös ulkomailla.

Arkkitehtuurimuseon näyttely esittelee arkkitehtitoimisto Paatelan pitkäaikaista työskentelyä kotimaisten esimerkkikohteiden kautta. Oman osansa näyttelyssä saa myös arkkitehtuuriosaamisen kansainvälinen sairaalavienti. Näyttelyn ovat kuratoineet Arkkitehtuurimuseon tutkimuspäällikkö Juhana Lahti ja arkistonhoitaja Elina Standertskjöld. Toimiston asiantuntijana on toiminut arkkitehti ja Tkl Mikael Paatela. Arkkitehtitoimisto Paatelan arkisto luovutettiin lahjoituksena museolle vuonna 2014. Lahjoitus oli merkittävä. Se sisälsi alkuperäispiirustuksia ja myös digitaalista aineistoa.

Liittyvää tietoa

Lataa esite PDF-muodossa

Hae sivustolta: