VAPAA-kollektiivi: Murroksen estetiikka

25 elokuun, 2020 - 4 lokakuun, 2020

VAPAA-KOLLEKTIIVIN KUTSUNÄYTTELY ARKKITEHTUURIMUSEON STUDIOSSA KÄSITTELEE ARKKITEHTUURIN MERKITYKSIÄ ILMASTOKRIISIN AIKAKAUDELLA

Arkkitehtuuri koskettaa kaikkia. Se, miten arkkitehtuurin alalla reagoidaan ilmastokriisiin 2020-luvun alussa, tallentuu historiankirjoihin. Arkkitehtuurimuseon tulevaisuuteen katsovan syksyn aloittaa Studiossa 25.8.–4.10.2020 kutsunäyttely, VAPAA-kollektiivi: Murroksen estetiikka.

VAPAA-kollektiivi: Murroksen estetiikka on muotoaan muuttava näyttely, jonka vähittäistä valmistumista voi seurata paitsi paikan päällä näyttelyssä myös verkossa julkaistavien podcast-keskustelujen välityksellä. Kokonaisuus nostaa esiin arkkitehtuurin olennaisen roolin ilmastokysymyksessä neljän teeman kautta, kutsuen keskusteluun erilaisia ääniä arkkitehdeista tutkijoihin. Näyttelyn lopullinen muoto nähdään vasta, kun viimeinen sana on sanottu.

Näyttelyn kuratoinut VAPAA-kollektiivi on yksi Architects Declare -julistuksen perustaja-allekirjoittajista ja ohjausryhmän jäsen. VAPAAn muodostavat kolme nuorta arkkitehtia, Iines Karkulahti, Charlotte Nyholm ja Meri Wiikinkoski, jotka suunnittelutyönsä ohessa opettavat Aalto-yliopistossa ja kirjoittavat arkkitehtuurin, kaupunkisuunnittelun ja ilmastonmuutoksen yhtymäkohdista. VAPAA pohtii:

Ilmastonmuutoksen käynnistämä murros edellyttää vallitsevan yhteiskunnan täydellistä uudelleenmäärittelyä. Jotta ilmastokriisin torjumisen vaatima elämänmuutos olisi mahdollinen, on nähtävä kriisin jälkeinen tulevaisuus: maailma, joka on tavoittelemisen arvoinen – vaikka täysin muuttunut. Rakennettu ympäristö tuottaa erilaisten arvioiden mukaan noin 40% kasvihuonepäästöistä. On selvää, että nykyisen kaltainen toiminta ei riitä torjumaan kriisiä, mutta toisaalta luvut osoittavat arkkitehtien olevan ammattikuntana keskeisessä asemassa suunnan muuttamiseksi.

Näyttelyä ovat tukeneet Greta ja William Lehtisen säätiö sekä Taiteen edistämiskeskus. Näyttely on osa Helsinki Design Weekin ohjelmaa. Pohjoismaiden suurin designfestivaali Helsinki Design Week järjestetään 3.–13.9.2020.

Seuraa näyttelyn etenemistä

Näyttelyn valmistumista voi seurata Arkkitehtuurimuseon Studiossa ja verkkosivuilla. Keskustelut julkaistaan Arkkitehtuurimuseon verkkosivulla seuraavasti:

Torstai 3.9. Ilmastokriisin arkkitehdit
Näyttelyn keskustelusarjan aloittavat VAPAA-kollektiivin Iines Karkulahti, Charlotte Nyholm ja Meri Wiikinkoski. He pohtivat, mitä merkityksellinen arkkitehtuuri on, ja mitä annettavaa arkkitehdeilla on ilmastokriisin ajassa.

Maaanantai 7.9. Utopia
Toisessa keskustelussa kysytään tulevaisuusorientoituneen arkkitehtitoimisto MUUANin Olli Metsolta ja poliittisen filosofian tutkija Aleksi Lohtajalta, miksi aikakautemme utopiat ovat vähissä, ja harvoja tulevaisuuskuvia värittävät niukkuus ja kieltäytyminen. Voisiko tulevaisuus tarjota muutakin kuin “hieman vähemmän tätä samaa”?

Torstai 10.9. Estetiikka
Kolmannessa keskustelussa kysytään Suomen Arkkitehtiliiton Korjausrakentamisen ja rakennusperinnön toimikunnan puheenjohtajalta Mira Kyllöseltä sekä Aalto-yliopiston yliopisto-opettajalta Maiju Suomelta, kuinka on mahdollista rakentaa kestävää tulevaisuutta, kun kulttuurimme priorisoi uutuuden estetiikkaa.

Perjantai 11.9. Valta
Päätösjaksossa pohditaan suunnittelumaantieteilijän ja FEMMA Planning -osakkaan Efe Ogbeiden ja politiikankin saralla aktiivisen arkkitehdin Noora Laakin kanssa sitä, kenen kädenjälki rakennetussa ympäristössämme näkyy, ja millaista on arkkitehdin valta ilmastokriisin ajassa.

Siirry sivulle tästä linkistä: https://www.mfa.fi/nayttelyt/vapaa-kollektiivi-murroksen-estetiikka/

VAPAA-kollektiivi ottaa myös Arkkitehtuurimuseon Instagram-tilin hallintaansa 25.8.–3.9.2020 välisenä aikana: @mfa_arkkitehtuurimuseo

Lisätiedot 

Ilona Hildén
viestinnän suunnittelija
Arkkitehtuurimuseo
ilona.hilden@mfa.fi
+358 45 7731 0468
ARKKITEHTUURIMUSEO

Arkkitehtuurimuseo on arkkitehtuurin avoin talo, joka sopii asiantuntevaksi ystäväksi jokaiselle arkkitehtuurista ja rakennetusta ympäristöstä kiinnostuneelle.

Kasarmikatu 24
00130 Helsinki

ti–su 11–18
ke 11–20

Aikuiset 10 €
Opiskelijat, eläkeläiset, työttömät 5 €
Alle 18-vuotiaat ja sotaveteraanit maksuton
Yhteislippu Arkkitehtuurimuseoon ja Designmuseoon 15 €
Arkkitehtuurimuseo on Museokortti-museo

Suomen arkkitehtuurimuseo
Finlands arkitekturmuseum
Museum of Finnish ArchitectureKasarmikatu 24, 00130 Helsinki
Puh. 045 7731 0474

Hae sivustolta: