Uno Ullberg – Suomen viipurilaisin arkkitehti ja Lähellä – kaukana -näyttelyt

12 kesäkuun, 2021 - 5 syyskuun, 2021
Lappeenranta

Lappeenrannan taidemuseossa nähdään 12.6.–5.9.2021 laaja Arkkitehtuurimuseon tuottama kokonaisesitys arkkitehti Uno Ullbergin elämästä ja tuotannosta. ”Uno Ullberg –Suomen viipurilaisin arkkitehti” vie sykähdyttävälle matkalle Viipuriin ja avaa näkymän suomalaisen arkkitehtuurin kuohuviin vuosikymmeniin. Näyttely oli esillä Arkkitehtuurimuseossa kesällä 2020Lappeenrannan taidemuseossa avataan myös museon omista kokoelmista koottu ”Lähellä – kaukana” -näyttely.

Arkkitehti Uno Ullberg (1879–1944) kuului suomalaisen 1900-luvun arkkitehtuurin kärkinimiin. Häntä on syystä kutsuttu Suomen viipurilaisimmaksi arkkitehdiksi: valtaosa Ullbergin tärkeimmistä kohteista sijaitsee hänen syntymäkaupungissaan Viipurissa. Arkkitehdintyönsä ohella Ullberg toimi Viipurissa lukuisissa luottamustehtävissä ja oli aktiivinen kunnallispoliitikko. Hän jätti Viipurin ennen sotia siirtyessään Helsinkiin Lääkintöhallituksen rakennustoimiston johtajaksi.

Ullbergin ura osui arkkitehtuurin murroskausiin, 1900-luvun alusta 1940-luvulle. Muuntautumiskykyinen arkkitehti säilytti suunnittelunsa ajankohtaisuuden läpi vuosikymmenten. Hän uudisti muotokieltään jugendista 1920-luvun klassismiin ja myöhemmin modernismiin eri muodoissaan. Ajan arkkitehtuurivirtauksia tärkeämmäksi lähtökohdaksi Ullbergin työssä nousi kunnioitus rakennuspaikan vaatimuksia ja historiaa kohtaan.

Näyttelyssä kuljetaan Uno Ullbergin matkassa läpi suomalaisen arkkitehtuurin kiivaimman kehitysvaiheen. Tärkeimpien merkkiteosten lisäksi näyttelyssä tutustutaan vapaamuotoisemmin myös arkkitehdin henkilöhistoriaan ja anekdootteihin uralta.

Uno Ullberg – Suomen viipurilaisin arkkitehti ja Lähellä – kaukana -näyttelyt ovat esillä Lappeenrannan taidemuseossa 12.6. – 5.9.2021.

Lue lisää

Hae sivustolta: