SKAALASSA – PIENOISMALLIEN MAAILMA

17 maaliskuun, 2021 - 22 elokuun, 2021
Arkkitehtuurimuseo, iso näyttelysali

Arkkitehtuurimuseon kevään ja kesän 2021 päänäyttely kutsuu kaikenikäiset pienoismaailmoista ja arkkitehtuurista kiinnostuneet kuvittelemaan itsensä osaksi pienoismallien maailmaa. Mallien tarkastelu ei vaadi erityistä osaamista, mutta mielikuvitusta sitäkin enemmän. Tavoittaakseen pienoismallin skaalan eli mittakaavan katsojan on kuviteltava mallin rakennus oikeaan kokoonsa tai itsensä tarpeeksi pieneksi astuakseen sen sisälle. Kokemus on yhtä aikaa fyysisen maailman ja mielikuvituksen rajoja kutkutteleva.

Näyttelyssä on esillä eri aikoina valmistettuja taidokkaita pienoismalleja tunnetuista merkkirakennuksista ja pienemmistä arkkitehtuurikohteista. Mallit avaavat näköalan arkkitehdin ammattiin, jossa ne toimivat monipuolisena työvälineenä. Pienoismalleja voi myös tarkastella itsenäisinä teoksina, joiden tutkiminen sellaisenaan on kiehtovaa. Erityisen huomion kohteena ovat mallinrakentaja Klaus Stoltin työt, jotka ovat olleet näkyvässä roolissa viimeaikaisen suomalaisen arkkitehtuurin tyylisuuntien kehityksessä. Ovatko pienoismallien tekniikka ja tekijän taituruus vaikuttaneet arkkitehtuurin muotokieleen?

Pienoismallit antavat mahdollisuuden pohtia menneitä, nykyisiä ja tulevia arkkitehtuurisuunnitelmia. Toteutumattomat ja kuvitteelliset rakennukset saavat niissä konkreettisen muodon. Malleihin tiivistyy tietoa suunnitelmien asettumisesta ympäristöönsä, mittasuhteista, tilallisuudesta, rytmistä ja materiaalisuudesta.

Näyttelyn ovat kuratoineet ja suunnitelleet arkkitehdit Antti AuvinenKristian Äijö ja Thomas Miyauchi. Se on toteutettu Taiteen edistämiskeskuksen tuella.

Lisätietoja täältä

Arkkitehtuurimuseo
Kasarmikatu 24
00130 Helsinki

Hae sivustolta: