Orgaaninen arkkitehtuuri – tila, muoto ja materiaali

10 helmikuun, 2023
Sibelius-museo, Piispankatu 17, Turku

Orgaaninen arkkitehtuuri voi tarkoittaa monia arkkitehtuurin teemoja. Rakennusten koko muoto voi olla orgaaninen kuten monissa Alvar Aallon tai Reima Pietilän rakennuksissa. Erik Bryggmanin rakennuksista esimerkiksi Ylösnousemuskappeli ja Villa Nuuttila on taitavasti sovitettu, jopa piilotettu luontoon, kuten monet modernistiset rakennukset. Jugendin ja kansallisromantiikan kaudessa rakennusten koriste- ja muotoaiheet ovat usein luontoperäisiä. Orgaanisia materiaaleja on sovellettu arkkitehtuurissa.

Vuonna 1923 tulee kuluneeksi sata vuotta orgaanisen arkkitehtuurin vaikuttajan Reima Pietilän (1923-1993) syntymästä. Turkulaissyntyinen Pietilä työskenteli opiskeluaikanaan myös Erik Bryggmanin toimistossa. Team 10:n suomalaisjäsenenä Pietilä vaikutti brutalismiin sekä Oulun yliopiston arkkitehtuurin professorina regionalistisen Oulun koulun muodostumiseen. Reima Pietilä toteutti kaiken arkkitehtuurinsa 1961 alkaen yhdessä Raili Pietilän (1926-2021, omaa sukua Paatelainen) kanssa. Muita Pietilän aikalaisia, jotka toteuttivat orgaanista arkkitehtuuria ovat esimerkiksi Timo ja Tuomo Suomalainen sekä Timo Penttilä. Bryggman-säätiön orgaanisen arkkitehtuurin teemavuosi kunnoittaa osaltaan Pietilän perintöä.

9.1 mennessä vahvistetut puheenvuorot, ohjelma tarkentuu

Kristo Vesikansa, arkkitehti, Arkkitehti-lehden päätoimittaja
Pietilöiden luontoarkkitehtuuri

Samuli Woolston, arkkitehti, ALA-arkkitehdit
Kehittelyilmiöiden kieliopista – Pietilöiden arkkitehtuurin restaurointi ja Alan muotovarannot

Elina Koivisto ja Maiju Suomi arkkitehdit, Suomi/Koivisto
Alusta-paviljonki – Arkkitehtuuria ihmistä laajemmassa maailmassa

Lisää puheenvuoroja tulee ainakin jugendajan arkkitehtuurista.

Seminaari on maksuton, edellyttää ilmoittautumista info@bryggman.fi 7.2.2023 mennessä. Bryggman-instituutti tarjoaa kahvitauon, lounas omakustanteinen

Seminaaritila on esteetön.

Hae sivustolta: