”Lyödään ne hepnaadilla!”. Alvar Aalto valokuvissa

16 toukokuun, 2019 - 15 syyskuun, 2019
Alvar Aalto -museo

Kulttuuritalo, Helsinki. Kuva Heikki Havas 1959, Alvar Aalto -museo.

”Lyödään ne hepnaadilla!”. Alvar Aalto valokuvissa piirtää uuden kuvan Alvar Aallosta ja hänen tuotannostaan, kun valokuvat ovat tarinan kertojina museon kesänäyttelyssä. Näyttely tuo päivänvaloon ennennäkemättömän valikoiman arkkitehtuurivalokuvia Alvar Aalto -museon arkistosta. Se tarjoaa uudenlaisen näkökulman modernin arkkitehtuurin suurimpiin nimiin kuuluvan arkkitehdin tuotantoon ja elämään valokuvissa.

”Näyttelyn runkona ovat Alvar Aallon itsensä valitsemat valokuvat, joista koottiin hänen tuotantoaan laajasti esittelevä näyttely Firenzen Palazzo Strozziin, Italiaan vuonna 1965. Tämä suurnäyttely oli ensimmäinen laatuaan ja nosti Alvar Aallon esiin yhtenä aikamme suurimmista arkkitehdeista”, kertoo näyttelyn kuraattori, taidehistorioitsija Asko Mäkelä.

Näyttelyyn valitut arkkitehtuurivalokuvat tuovat esiin, kuinka eri aikakausien valokuvaajat ovat nähneet Alvar Aallon rakennukset sekä hänen persoonansa. Alvar Aalto ymmärsi jo varhain valokuvan merkityksen oman arkkitehtuurinsa markkinoinnissa. Aalto käytti aikansa parhaimpia valokuvaajia, kuten Gustaf Welin, Eino Mäkinen, Heikki Havas ja Kari Hakli. Merkittävä rooli näyttelyssä on myös museon omien valokuvaajien, Martti Kapasen ja Maija Holman kuvilla.

Valokuvataiteella oli Aallon perheessä tärkeä sija. Aaltojen ystäväpiiriin kuului muun muassa maailmankuulu unkarilainen valokuvataiteilija Lazlo Moholy-Nagy. Kiinnostus modernistiseen valokuvaan näkyy Aaltojen omassa perhealbumissa. Sen kuviin ikuistettiin perheen lapset ja arkkitehtitoimiston työtoverit, ajankohtaiset rakennusprojektit ja juuri valmistuneet arkkitehtuurikohteet osin kokeellisista kuvakulmista.

Matkoilla kuvatut kaupunkinäkymät tai rakennusten materiaalit ja yksityiskohdat saattoivat myöhemmin ilmestyä mukailtuina teemoina Aallon arkkitehtuuripiirustuksiin ja saada uuden tulkintansa modernin arkkitehtuurin muodossa.

Alvar Aalto -museon kuva-arkiston valokuviin perustuvan näyttelyn on koonnut taidehistorioitsija Asko Mäkelä. Näyttelyn visuaalisesta ilmeestä vastaavat Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja, arkkitehti Tommi Lindh ja graafinen suunnittelija Tiina Ekosaari. Näyttelyn yhteistyökumppani on Koskisen Oy. Näyttely on suunniteltu kiertonäyttelyksi.

Näyttelyn avajaisia vietetään tänään, 16.5.2019 klo 18.00, tervetuloa!

Näyttelyn oheisohjelmaa
Kuraattorin kierroksella, lauantaina 18.5. klo 15.00 selvitetään, mikä osuus valokuvilla on ollut Alvar 5.00 Aallon nousussa kansainväliseksi arkkitehtuurin esikuvaksi. Taidehistorioitsija Asko Mäkelän opastamalla kierroksella kuullaan myös kuinka museonäyttely muotoutuu.

Valon kuvia -työpajassa, lauantaina 18.5. klo 15.00-18.00 kokeillaan syanotypiaa, vanhaa valokuvien vedostustekniikkaa jossa kuva valottuu valoherkälle paperille taianomaisesti auringonvalossa. Työpajan ohjaa museolehtori Lotta Leskelä.

Näyttelyyn järjestetään kesän aikana opastettuja kierroksia. Yleisöopastukset ”Lyödään ne hepnaadilla!” -näyttelyyn suomeksi klo 12.00 ja englanniksi klo 13.00 torstaina 6.6., 20.6., 4.7., 18.7., 1.8., 15.8. ja 29.8.

Lisätietoja:
Museoamanuenssi Mari Murtoniemi
puh. 040 355 9162
mari.murtoniemi@alvaraalto.fi
“Lyödään ne hepnaadilla!”. Alvar Aalto valokuvissa
Alvar Aalto -museon Galleriassa 17.5.−15.9.2019
Alvar Aallon katu 7, 40600 Jyväskylä
www.alvaraalto.fi

Hae sivustolta: