Ihan japanilaista – niin suomalaista: Kaija + Heikki Siren Suomen arkkitehtuuria – Katsaus 2020

24 syyskuun, 2021 - 13 lokakuun, 2021
TR1, Väinö Linnan aukio 15, 4krs.

Näyttely avoinna 24.9.-13.10. (ma-pe klo 11-18 ja la-su klo 12-16)

TR1, Väinö Linnan aukio 15, 4krs.

Arkkitehtuurimuseon näyttelyiden avajaisia vietetään 24.9. klo 17. Avajaisissa on Arkkitehtuurimuseon näyttelyopastus sekä Katsaus 2020 -näyttelyn Gullkronan -kohteen projektiarkkitehti Gunilla Björkqvistin pitämä kohde-esittely. Avajaisissa on kahvi- ja cocktailpalatarjoilu.

IHAN JAPANILAISTA – NIIN SUOMALAISTA: KAIJA + HEIKKI SIREN
Arkkitehtipariskunta Kaija Siren (1920–2001) ja Heikki Siren (1918–2013) suunnittelivat ja toteuttivat useita kohteita lukuisten suomalaisarkkitehtien ihailemaan Japaniin. Elokuussa 1965 japanilaisen modernia arkkitehtuuria käsittelevän The Kindai Kenchikun julkaisema laaja artikkelikokonaisuus Sirenien arkkitehtuurista antoi alkusysäyksen japanisuhteen syventymiselle johtaen lämpimään yhteisymmärrykseen Sirenien ja japanilaisyleisön kesken. Sireneille japanilainen arkkitehtuuri tarkoitti samaa kuin Sirenien arkkitehtuuri japanilaisille: ympäristön huomioonottavaa, sisä- ja ulkotilat taitavasti yhdistävää, pelkistettyä ja kaunista arkkitehtuuria. Sittemmin Sirenien töitä on esitelty japanilaisissa arkkitehtuurilehdissä jo kuudella vuosikymmenellä.

SUOMEN ARKKITEHTUURIA – KATSAUS 2020
Suomen arkkitehtuurin kaksivuotiskatsaus tarjoaa läpileikkauksen korkeatasoiseen kotimaiseen nykyarkkitehtuuriin asiantuntijajuryn arvioimana. Vuoden 2020 näyttelyyn tuomaristo valitsi 15 arkkitehtuurikohdetta: asuntotuotannosta nähdään kokonsa puolesta laajimman, Helsingin Jätkäsaaren Airut-korttelin, ja pienimmän omakotitaloprojektin MK5 talon, väliin mahtuvat Gullkronan senioritalo, Käpylän Posteljooni sekä peruskorjattu Käärmetalo. Koulutusrakennuksia on valikoima koko opintopolun varrelta Lapinmäen päiväkodista Tuupalan puukouluun ja Sipoonlahden koulun laajennusosaan sekä korkeakoulutukselle puitteet tarjoavat Aalto yliopiston uudet kampusrakennukset. Omanlaisensa oppimisen paikka on myös keskustakirjasto Oodi. Taiteelle omistettuja tiloja ovat Fuzhoun kulttuuri- ja taidekeskus Kiinassa sekä Amos Rexin taidemuseo. Turussa Kakolan funikulaarin asemarakennukset luovat puitteet julkiselle liikenteelle. Fiskarsilainen pihasauna tarjoaa käyttäjälleen rentoutumishetken luonnon äärellä kuin myös kaikille avoin, esteetön Lammassaaren luontopolku.

Järjestäjä: Arkkitehtuurimuseo & TamSAFA, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:n Tampereen paikallisosasto

Lisätietoja: https://tadweek.com/

Hae sivustolta: