Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo: Garden Futures: Suunnittelua luonnon kanssa -näyttely

10 marraskuun, 2023 - 31 maaliskuun, 2024
12:00 - 12:00Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo

Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo yhdistävät voimansa marraskuussa avautuvassa Garden Futures -näyttelyssä, joka tuo puutarhatunnelmaa keskelle talvista Helsinkiä.

Garden Futures: Suunnittelua luonnon kanssa -näyttely on Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon ensimmäinen yhteisnäyttely matkalla kohti uutta arkkitehtuuri- ja designmuseota. Se rönsyää molempiin museoihin ja valtaa näyttelytilat sekä Kasarmikadulla että Korkeavuorenkadulla 10.11.2023 alkaen.  

Arkkitehtuurin, muotoilun ja taiteen kautta puutarhoja lähestyvä Garden Futures: Suunnittelua luonnon kanssa on Vitra Design Museumin, Wüstenrot Foundationin ja Nieuwe Instituutin kiertävä näyttely ja Helsinki on sen ensimmäinen kiertokohde. Arkkitehtuurimuseon johtaja Carina Jaatinen ja Designmuseon johtaja Jukka Savolainen toteavat näyttelyn nivovan hyvin yhteen molempien suunnittelualojen näkökulmia.

– Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon ensimmäinen yhteisnäyttely avaa meille ikkunan, jonka läpi katsomme puutarhaa ja siihen liittyviä ilmiöitä arkkitehtuurin ja muotoilun näkökulmista. Puutarhaa laajasti käsittelevä Garden Futures -näyttely lisää ymmärrystämme länsimaisen luontosuhteen muutoksesta eri aikoina. Näyttelyn kautta voi tarkastella sekä ihmisen omaa kokemusta ympäristöstä että muokatun luonnon vaikutusta muiden lajien hyvinvointiin, Jaatinen ja Savolainen kuvailevat.

Katsojan huomio kiinnitetaan Garden Futures -näyttelyssä puutarhan luomiseen yhtenä luovan työn muotona, jossa yhdistyvät kuvataide, arkkitehtuuri ja muotoilu. Puutarhassa ihminen asettuu vuorovaikutukseen luonnon kanssa. Se, miltä tämä vuorovaikutus on näyttänyt, on vaihdellut eri aikoina. Tulevaisuuden puutarhaa käsitellään näyttelyssä tuoreiden projektien kautta, jotka ottavat kantaa muun muassa ilmastokriisiin ja luontokatoon. Puutarha tarjoaa tilan, jossa näihin ongelmiin voidaan kuvitella ratkaisuja.

Garden Futures -näyttely osoittaa, että yksityisinkin puutarha on monin tavoin sidoksissa ympäröivään yhteiskuntaan. Meneillään oleva murros saa katsomaan puutarhaa toisesta näkökulmasta: romanttisen pakopaikan sijaan puutarhoja tarkastellaan nyt esimerkiksi aktivismin, sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja luonnon monimuotoisuuden kautta. Esiin nousee esimerkiksi se, miten monilla tuntemistamme länsimaisten puutarhojen peruskasveista on juuret syvällä kolonialismissa.

Näyttelyssä nähdään paitsi puutarhaan liittyvää muotoilua ja maisema-arkkitehtuuria myös puutarhaa käsitteleviä taideteoksia. Kiertonäyttelyn kansainvälistä näkökulmaa tuetaan paikallisilla esimerkeillä ja projekteilla.

Garden Futures: Suunnittelua luonnon kanssa 

Vitra Design Museumin, Wüstenrot Foundationin ja Nieuwe Instituutin yhteisnäyttely
Arkkitehtuurimuseossa ja Designmuseossa 10.11.2023–31.3.2024

Lisätiedot:
Ilona Hildén, viestinnän suunnittelija, Arkkitehtuurimuseo
+358 45 7731 0468 /  ilona.hilden@mfa.fi

Minni Soverila, viestinnän asiantuntija, Designmuseo
+358 45 197 3003 / minni.soverila@designmuseum.fi

Hae sivustolta: