Carlo Bassi – Suomen ensimmäinen arkkitehti

11 marraskuun, 2022 - 15 tammikuun, 2023
Brinkkalan galleria, Turku

Turun Brinkkala-galleriassa on esillä valokuvaaja Tuomas Uusheimon ottamia valokuvia Bassin suunnittelemista rakennuksista, jotka luovat katsauksen rakennuksiin nykypäivänä.

Arkkitehti Carlo (Charles) Bassi (1772–1840) syntyi 250 vuotta sitten 12. marraskuuta 1772. Bassi tunnetaan Suomen ensimmäisenä akateemisen koulutuksen saaneena arkkitehtina, jolla oli tärkeä osa suomalaisen rakennushallinnon synnyssä.

Näyttelyssä on esillä valokuvaaja Tuomas Uusheimon ottamia valokuvia Bassin suunnittelemista rakennuksista ja luovat katsauksen rakennuksiin nykypäivänä. Bassin kädenjälki on edelleen nähtävissä Turun kaupunkikuvassa, jossa hänen rakennukset käyvät vuoropuhelua uudempien rakennusten kanssa.

Näyttely luo myös katsauksen Bassin valtakunnalliseen merkitykseen. Torinossa syntynyt Bassi opiskeli arkkitehtuuria ensin Ruotsin kuninkaallisessa taideakatemiassa ja myöhemmin Roomassa. Suurimman osan elämästään Bassi vietti Turussa.

Näyttelyn on tuottanut Turun museokeskus ja se liittyy sisältösarjaan, jossa nostetaan esiin uusia näkökulmia Turun historiaan osana valmistaumista Historian ja tulevaisuuden museoon. Näyttelyn tuotannossa ovat olleet mukana asiantuntijoina arkkitehti Esa Piironen ja FL Marja-Liisa Pohjanvirta.

Näyttely on avoinna 11.11.2022–15.1.2023 ti–su klo 10–18. Tapahtuma on maksuton.

Kävelykierrokset Bassin Turussa ja luento Bassin rakennuksista Turussa

  • Kävelykierros Bassin Turussa 12.11. klo 13 ja 3.12. klo 13
    Kierroksella tutustutaan Bassin suunnittelemiin rakennuksiin Turun keskustassa. Oppaana toimi Bryggman-instituutin asiamies, tietokirjailija Mikko Laaksonen. Kierroksen kesto on 1,5 h ja reitin pituus noin 1,5 km. Sään mukainen ulkoiluvarustus. Myrskyllä tai voimakkaalla sateella esitellään Brinkkalan gallerian näyttely. Näyttelytila ei ole esteetön. Opastusmaksu aikuiset 10 €, opiskelijat, eläkeläiset, työttömät ja alle 18-vuotiaat 5 €. Maksu käteisellä. Kokoontuminen Carlo Bassi -näyttelyssä Brinkkalan galleriassa, Vanha Suurtori 3.
  • Luento Arkkitehti Carlo Bassin suunnittelemista rakennuksia Turussa 23.11. klo 17.30–19
    Luennolla kuullaan Carlo Bassin elämästä ja tutustutaan hänen suunnittelemiin rakennuksiin Turussa. Luennoitsijana toimii FM Tuula Nevala. Luento pidetään Turun suomenkielisen työväenopiston luentosalissa, Kaskenkatu 5. Luennolle on vapaa pääsy.

Lue lisää näyttelystä

Hae sivustolta: