Arkkitehtuurikeskusteluja Tieteen päivillä

14 tammikuun, 2023

Suomen suurin tiedetapahtuma Tieteen päivät järjestetään Helsingissä 11.–15.1.

Arkkitehtuuriaiheisia keskusteluja on luvassa lauantaina 14.1. ja niitä voi myös seurata suorana Youtubessa.

Kenen ehdoilla kaupunkia tehdään?

Päivä: Lauantai 14.1.
Aika: 12.00 – 12.50
Paikka: PII, Porthania, Yliopistonkatu 3
Suoratoisto: Tilaisuus kuvataan suorana verkkoon. Katso tapahtuma verkossa Youtuben Tiedetv:stä.

 

Viime aikoina on keskusteltu vilkkaasti siitä, suunnitellaanko Helsinkiä sijoittajien vai kaupunkilaisten ehdoilla. Paneelikeskustelussa pohditaan, miten Helsingin suunnittelussa ja rakentamisessa olisi mahdollista nostaa etusijalle yleinen viihtyvyys, ilmastokestävyys ja kulttuuriympäristön vaaliminen. Panelistit pohtivat myös, miksi Helsingissä halutaan rakentaa puistoihin, suojeltuihin kulttuuriympäristöihin, kaduille ja aukioille. Miksi virkistysalueita muutetaan rakennusmaaksi, vaikka niitä tarvittaisiin lisää, kun pääkaupungin väkilukua halutaan kasvattaa 250 000 uudella asukkaalla?

Paneelikeskustelu perustuu Kenen kaupunki – Helsingin kaupunkisuunnittelu ja kulttuuriympäristö törmäyskurssilla -kirjan teemoihin.

Järjestäjä: ICOMOSin Suomen osasto

  • Puheenjohtaja: arkkitehti SAFA Juhana Heikonen
  • Panelistit: arkkitehti SAFA Harri Hautajärvi, filosofian tohtori Timo Tuomi ja arkkitehti Mikko Lindqvist (Helsingin kaupunginmuseo)

Lisätiedot

Keskusteluja kauneudesta arkkitehtuurissa

Päivä: Lauantai 14.1.
Aika: 13.00 – 13.50
Paikka:  PI, Porthania, Yliopistonkatu 3
Suoratoisto: Tilaisuus kuvataan suorana verkkoon. Katso tapahtuma verkossa Youtuben Tiedetv:stä.

Keskustelu arkkitehtuurista painottuu usein rumuuteen. Lehtien äänestyksissä etsitään raflaavasti ruminta rakennusta ja verkkokeskusteluissa kauhistellaan uusien talojen ja tilojen estetiikkaa. Onko vain ”ruma” arkkitehtuuri kiinnostavaa? Mitä kauneus arkkitehtuurissa on? Kauneuden kokemusta voi olla vaikea sanallistaa. Haastavuudesta huolimatta arkkitehtuuri tarvitsee myös puhetta ja perusteluja.

Panelistit keskustelevat kauneudesta arkkitehtuurissa, arkkitehtuurista osana kulttuuriympäristöä, taloudesta ja taiteellisuudesta sekä eri aistein koettavasta arkkitehtuurista.

Järjestäjä: Aalto ARTS Books

  • Puheenjohtaja: arkkitehti Helena Teräväinen (Aalto-yliopisto)
  • Panelistit: apulaisprofessori Panu Savolainen (Aalto-yliopisto), dosentti Sanna Lehtinen (Aalto-yliopisto) ja lehtori, arkkitehti Anni Vartola (Aalto-yliopisto)

Lisätiedot

Hae sivustolta: