3A Talks: Pelastetaan Lastenlinna!

8 helmikuun, 2022

Vuoden ensimmäisessä 3A Talksissa keskustellaan Lastenlinnan sairaalan tulevaisuudesta. Aihe on valtakunnallisesti ajankohtainen, sillä sote-uudistuksen myötä useita terveydenhoitoalan rakennuksia jää vaille käyttötarkoitusta.

Lastenlinnan sairaala on merkittävä terveydenhoidon, jälleenrakennusajan yhteisvastuun ja arkkitehtuurin kansallinen muistomerkki. Rakennus valmistui Helsingin Taka-Töölöön vuonna 1948 arkkitehti Elsi Borgin kumppaneineen suunnittelemana. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin valmistunut laajennusosa on niin ikään Elsi Borgin käsialaa.

Lastenlinnan arkkitehtuuri on ainutlaatuinen synteesi funktionalismia ja 1940-luvun romantiikkaa, ja rakennuksen julkisivuja koristaa kuvanveistäjä Sakari Tohkan suunnittelemat reliefit. Lisa Johansson-Pape suunnitteli rakennuksen valaisimet.

Vuonna 2018 Lastenlinnan toiminnot siirtyivät vastavalmistuneeseen Uuteen lastansairaalaan ja kiinteistö jäi tyhjilleen. Loppuvuodesta 2021 joukko lääkäreitä ja arkkitehteja laativat vetoomuksen Lastenlinnan säilyttämiseksi ja korjaamiseksi niin, ettei sen arkkitehtuuriin ja arvokkaisiin, alkuperäisinä säilyneisiin sisätiloihin tehdä merkittäviä muutoksia.

Helmikuun 3A Talksissa keskustellaan Lastenlinnasta sekä muista hyvinvointialueiden uudelleenjärjestelyjen vuoksi tyhjenevistä sairaalakiinteistöistä. Keskustelijoina ovat muiden muassa modernin korjaamiseen erikoistunut arkkitehti Tapani Mustonen ja lääketieteen tohtori, psykiatri ja poliitikko Ilkka Taipale. Keskustelua luotsaa toimittaja Paula Holmila.

OSALLISTUMINEN:

Verkkotapahtuma järjestetään Google Meet -alustalla. Tapahtuma ei vaadi ennakkoilmoittautumista.

Pari ohjetta sujuvaan tapahtumaan:

KOKOUSLINKIN AVAAMINEN
– Avaa Google Meet -linkki Chrome-selaimella. Jos et ole aiemmin käyttänyt palvelua, selaimesi kysyy tässä vaiheessa lupaa käyttää mikrofonia, kaiutinta ja kameraa, anna lupa.
– Voit avata linkin myös kännykällä, sitä varten on ladattava Google Meet -app, johon sinut ohjataan.

KAMERAN JA MIKROFONIN KÄYTTÖ
– Meet-ikkunan alareunassa on kuusi näppäintä, joista pääset avaamaan ja sulkemaan mikrofonisi ja kamerasi sekä ”nostamaan käden” puheenvuoropyynnön merkiksi.
– Mikrofoni ja kamera kannattaa pitää kiinni tämänkaltaisessa tapahtumassa

NÄKYMÄN SÄÄTÄMINEN (Selaimessa)
– Keskustelijat näkyvät yhdessä ikkunassa
– Voit säätää Meet-näkymää alareunan valintanäppäimestä, jossa on kolme pistettä. Paina näppäintä ja valitse näytölle ilmestyvästä valikosta ”Muuta asettelua”.
– Tässä keskustelussa suositellaan käytettävän asetusta ”sivupalkki”
– Voit myös ”kiinnittää” ruudun, jossa keskustelijat näkyvät, suureksi viemällä hiiren ikkunan päälle ja valitsemalla nasta-symbolin. (Huom. kuvallisten esitysten aikana kannattaa ”kiinnitys” ottaa pois päältä, se onnistuu painamalla samasta napista uudelleen. )

KESKUSTELUIKKUNAN KÄYTTÖ JA PUHEENVUOROPYYNNÖT
– Keskusteluikkuna avataan Meet-selainruudun oikeasta alakulmasta klikkaamalla puhekupla-symbolia
– Voit osallistua keskusteluun koko tapahtuman ajan ja esittää siellä kysymyksiä paneelin osallistujille

KEVÄÄN 3A TALKS -TAPAHTUMAT:

ti 8.3. KRL ja korjaamisen sääntely
ti 12.4. (kestävyys)
ti 10.5. (arkkitehtitoimistot)
ti 14.6. (apoli)

3A TALKS:

Tilaisuus on osa Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfon, Suomen Arkkitehtiliitto SAFAn ja Arkkitehtitoimistojen liitto ATL:n yhdessä järjestämää 3A Talks -tapahtumasarjaa, jossa joka kuukauden 2. tiistaina kuullaan ja keskustellaan alan ajankohtaisista aiheista.

LUE LISÄÄ:

Hae sivustolta: