3A Talks: Puu pulasta pelastaa – Puutalo Oy ja puurakentamisen tulevaisuus

14 syyskuun, 2021

New Standards -näyttelyn oheisohjelmana kuullaan suomenkielinen keskustelu teollisen puurakentamisen mahdollisuuksista ennen, nyt ja tulevaisuudessa.

PUU PULASTA PELASTAA – PUUTALO OY JA PUURAKENTAMISEN TULEVAISUUS
14.9.2021 KELLO 16–17.30
Archinfo ja Ympäristöministeriö
verkkotapahtuma

Suomi on metsien maa, ja puu on perinteinen rakennusmateriaalimme. Kun toisen maailmansodan tiimellyksessä yli 400 000 evakolle piti nopeasti saada uusi koti, eri puolille maata nousi puutaloalueita ja puurakentamisessa tehtiin niin teknisiä kuin asukkaiden elämänlaatua parantavia innovaatioita. 1900-luvun puolivälissä suomalaisia tehdasvalmisteisia puutaloja vietiin jo valtavat määrät ympäri maailmaa, kaikille asutuille mantereille.

Mitä sitten tapahtui? Millaista suomalainen puurakentaminen on nykyään? Miten puurakentamisen innovaatiot voivat tulevaisuudessakin parantaa elintasoa ja tarjota uudenlaisia ratkaisuja kriiseihin?

Suomen näyttely Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa, New Standards, kertoo vuonna 1940 perustetun Puutalo Oy:n tarinan, ja keskustelutilaisuudessa pohditaan, mitä siitä voitaisiin ottaa opiksi tulevaisuuden ratkaisuja kehitettäessä. Puurakentamisen mahdollisuuksia tarkastellaan muun muassa materiaalisesta, taloudellisesta ja sosiaalisesta näkökulmasta.

Näyttelyn kuraattoreiden Laura Bergerin ja Kristo Vesikansan kanssa keskustelemassa on Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Katja Lähtinen. Puurakentamista eri näkökulmista katsovina vaihtuvina asiantuntijoina nähdään Aalto-yliopiston puurakentamisen professori Pekka Heikkinen, Tampereen yliopiston arkkitehtuurin historian ja rakennusperinnön hoidon yliopisto-opettaja ja tutkija Iida Kalakoski sekä Helsingin yliopiston yrityshistorian professori Niklas Jensen-Eriksen. Keskustelun juontaa toimittaja Minna Joenniemi.

Tapahtuman järjestävät Ympäristöministeriön puurakentamisen ohjelma ja Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo. Ympäristöministeriö on New Standards -näyttelyn pääkumppani.

Tapahtuma kuuluu Archinfon, SAFA:n ja ATL:n yhteiseen 3A Talks -sarjaan ja se sisältyy Helsinki Design Weekin ohjelmaan. Linkki verkkotapahtumaan julkaistaan tapahtumassa vähän ennen tapahtumaa.

Samanaikaisesti keskustelutilaisuuden kanssa Aleksanterinkadun ja Fabianinkadun kulmassa ympäristöministeriön ikkunoissa ja aulassa aukeaa New Standards -pienoisnäyttely, joka on nähtävillä lokakuun loppuun saakka.

Tapahtuma Facebookissa

New Standards -näyttelyn sivut

Linkki puurakentamisen ohjelman sivuille

Hae sivustolta: