Vaasan Museonrannan kutsukilpailussa suunniteltiin ”mielettömän hienolle” tontille merenrantaan

Sigge Arkkitehtien, Loci Maisema-arkkitehtien ja Swecon voittajatyössä paikan erityispiirteet on huomioitu taitavasti, tuomari kiittää.

Teksti: Pipsa Penttinen
Vaasan Museonranta, voittajaehdotus Strandgatan No. 1 / Sigge Arkkitehdit Oy, Loci Maisema-arkkitehdit Oy ja Sweco Oy

Vaasan Museonrannassa kilpailtiin asuinrakennuksen suunnittelussa kulttuurihistoriallisesti ja kaupunkikuvallisesti merkittävälle paikalle.

Kiinteistökehitysyhtiö FinCapin ja Vaasan kaupungin järjestämään Katse kaupungin selälle -kutsukilpailuun oli valittu viisi työryhmää hakemusten perusteella. Voittajaksi valittiin Sigge Arkkitehtien, Loci Maisema-arkkitehtien ja Swecon ehdotus Strandgatan No. 1. Kunniamaininnan sai JKMM Arkkitehtien ehdotus Lyhde.

Suunnittelualueella Museonrannassa sijaitsevat Vaasanmyllyn vanhat betonisiilot ja lämpökeskus, jotka ovat olleet tyhjillään 1990-luvulta lähtien. Siilot ovat kiinni Vaasanmyllyn entisessä myllyrakennuksessa, joka nykyään toimii Åbo Akademin Vaasan kampuksena. Kokonaisuus on paitsi valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä, myös yksi Vaasan maamerkeistä ja osa kaupungin merelle avautuvaa julkisivua.

Kilpailun tarkoituksena oli saada suunnitelma uudisrakennuksesta, joka sijoitetaan käyttöä vaille jääneiden vanhojen viljasiilojen paikalle. Siilot on vuonna 2020 vahvistetussa asemakaavassa merkitty purettaviksi. Uudella asuin- ja liiketila­rakennuksella on paikan ja korkeutensa puolesta tavallista asuintaloa suurempi rooli kaupunkikuvassa.

Pistetalo oli paras 

Voittajatyössä sinänsä aika arkista ratkaisua, yhden rappukäytävän pistetaloa, on jalostettu taitavasti paikan erityispiirteet huomioiden, ja pienistä puutteistaan huolimatta ehdotus on hyvin selkeä ja toimiva kokonaisuus, sanoo kilpailun SAFA-tuomari Tuukka Vuori.

Ei todellakaan ollut ehdotettu tontille mitään lauantaimakkaraa sopiviksi paloiksi pätkittynä.

Vuoren mukaan suurin osa osanottajista oli selvästi lähtenyt hakemaan jotakin tavallisuudesta poikkeavaa ratkaisua, sillä rakennuspaikkakin on kaikkea muuta kuin tavallinen.

”Tontti on aivan mielettömän hieno, kaupungin merkkipaikalla merenrannassa.”

Kaikki ehdotukset olivat laadukkaita ja niistä näki, että ne oli tehty juuri suunnittelupaikkaa ajatellen, Vuori sanoo.

”Ei todellakaan ollut ehdotettu tontille mitään lauantaimakkaraa sopiviksi paloiksi pätkittynä.”

Tästä huolimatta tuomaristo tuli siihen tulokseen, ettei poikkeuksellisista ratkaisuista syntynyt lopulta niin suurta hyötyä, että ne olisivat oikeuttaneet puutteensa, vaan pistetalo oli sopivin ja ehjin kokonaisuus. 

”Voittajaehdotus oli hyvin ja harkiten tehty. He olivat onnistuneet tekemään oikeat pienet valinnat pistetalomallin jalostamiseksi tähän kohteeseen. Voitto oli ehdottomasti ansaittu.”

Vaasan Museonranta, voittajaehdotus Strandgatan No. 1 / Sigge Arkkitehdit Oy, Loci Maisema-arkkitehdit Oy ja Sweco Oy

Työryhmät saavat lähettää kutsukilpailuihin vain yhden ehdotuksen

Vaasan Museonrannan kilpailussa yksi työryhmä palautti kaksi ehdotusta.

Suomen Arkkitehtiliiton kilpailusääntöjen mukaan kutsu­kilpailuun osallistuva työryhmä saa palauttaa vain yhden ehdotuksen.

”Tätä periaatetta tulee noudattaa, vaikkei sitä kilpailu­ohjelmassa erikseen mainittaisikaan”, sanoo Safan kilpailu­asiantuntija Kirsti Rantanen.

Säännön tarkoituksena on varmistaa kilpailijoiden tasavertainen asema suhteessa toisiinsa ja se, että kisaa varten tehdystä työstä maksetaan riittävä korvaus eikä tehdä niin sanotusti kahta työtä yhden hinnalla.

Tällä kertaa tuomaristo arvioi poikkeuksellisesti molemmat työt, mutta Rantasen mukaan vain ensimmäiseksi palautettu ehdotus olisi voinut voittaa tai saada kunniamaininnan.

Kilpailujen säännöistä voidaan myös poiketa, mutta se kerrotaan kilpailuohjelmassa aina erikseen, Rantanen huomauttaa. Hän kannustaa olemaan yhteydessä Safaan, jos kilpailuihin liittyvistä menettelyistä herää kysymyksiä.

Lisätietoja kilpailusta ja tekijätiedot

Artikkeli on julkaistu Arkkitehtiuutisten numerossa 3/22.

Hae sivustolta: