Oulun paikallisvastaava Pia Krogius: ”Kaikki eivät ehkä ihan hoksaakaan, millaisia yhteistyön mahdollisuuksia paikallisosasto tarjoaa”

Pohjois-Suomen Safa ulottuu Perämereltä Venäjän rajalle. Sen keskuspaikassa Oulussa on Suomen suurin arkkitehtitoimistotiheys.

Teksti: Silja Ylitalo

Pia Krogius toimii Pohjois-Suomen Safan paikallisvastaavana. Krogius työskentelee kaavoitusarkkitehtina Oulun kaupungin yleiskaavatiimissä sekä tekee tuntiopettajan töitä Oulun yliopiston arkkitehtuurin laitoksella.

 

Mitä paikallisvastaavan työhön ­kuuluu?

Olen kuulolla kaikenlaisista arkkitehtuuriin liittyvistä asioista sekä toimin linkkinä emo-Safan ja paikallisosaston välillä. Osallistun Pohjois-Suomen Safan johtokunnan kokouksiin ja vastaan projektihakemuksista ja raportoinnista. Sitä kautta olen tiiviisti mukana myös muussa osaston toiminnassa.

Yhdessä muiden paikallisvastaavien Leena Lusan ja Rami Eräpohjan kanssa teimme juuri kyselyn paikallisosastojen jäsenille. Sillä kerätään Safan muutosprojektia varten tietoa paikallisosastojen toiminnasta ja kehitystarpeista.

 

Mitä Pohjois-Suomen Safassa on meneillään tällä hetkellä?

Nyt koronan jälkeen tapahtuu paljon. Meillä on vuosikokous huhtikuussa, ja sen yhteyteen olemme järjestämässä Vitruviuksen Arkkitehtuurista-kirjaan liittyvää yleisötapahtumaa.

Suunnittelemme myös tilaisuutta, jossa Oulussa kuvattujen tv-sarjojen ja elokuvien tekijät kertovat niiden kuvauspaikoista sekä arkkitehtuurista ja kulttuuriympäristöistä elokuvien näyttämönä.

Pohjois-Suomen muotoilijoiden yhdistyksen Proton kanssa pyrimme saamaan Ouluun alun perin Venetsian arkkitehtuuribiennaaliin tehdyn New Standards -näyttelyn. Myös Reima Pietilän – hän oli yksi Oulun koulun arkkitehtuurisuuntauksen kipinäniskijöitä – satavuotisjuhlavuoden kunniaksi on ajatuksena järjestää näyttely. Lastenkulttuuriakin on tiedossa: olemme mukana Soiva siili -lastenmusiikkiorkesterin kulttuurikurkistuspäivässä, jonka aiheena on arkkitehtuuri.

On ilo, että meillä on täällä yliopisto, jossa opiskellaan arkkitehtuuria.

 

Pohjois-Suomen Safa on maantietellisesti laajaa alue. Miten toiminta ­käytännössä järjestyy?

Pohjois-Suomen Safa ulottuu Perä­mereltä Venäjän rajalle: Pohjois-­Pohjanmaan lisäksi siihen kuuluu Kainuu. Oulun kaupungissa on Suomen suurin arkkitehtitoimistotiheys, alueen muissa kunnissa arkkitehteja on vähän. Aktiivit ja toiminta painottuvat vahvasti Ouluun. Mutta järjestämme esimerkiksi kulttuuriympäristökävelyjä eri kunnissa yhdessä Pohjois-Pohjanmaan liiton kanssa. Viime vuonna olimme Raahen Ollinsaaressa katsastamassa Olli Kivisen modernia arkkitehtuuria, ja olemme käyneet tutkimassa myös Oulujoen voimalaitosarkkitehtuuria.

On ilo, että meillä on täällä yliopisto, jossa opiskellaan arkkitehtuuria. Johtokunnassa on aina opiskelijaedustus ja opiskelijoiden kanssa tehdään monenlaista yhteistyötä. Uusiakin aktiiveja saadaan toimintaan mukaan.

Tekijöitä mahtuisi lisääkin. Kaikki eivät ehkä ihan hoksaakaan, millaisia yhteistyön mahdollisuuksia paikallisosasto tarjoaa. Jos mielessä on vaikka jokin näyttely, työpaja tai muu tapahtuma, Pohjois-Suomen Safalta sellaisen järjestämiseen voi saada tukea ja rahoitusmahdollisuuksia.

 

Haastattelu on julkaistu Arkkitehtiuutisten numerossa 2/23.

Hae sivustolta: