Yhdyskuntasuunnittelun Ruusut Uusi-Kaupunki -kollektiiville

Lisäksi annetaan kunniamaininta Yleisradiolle intervention tekemisestä näkyväksi kaikille suomalaisille. Risut annetaan kaupunkisuunnittelun taustalla piilevälle, avoimuutta kaihtavalle ”Hyvä veli” –toiminnalle, joka aika-ajoin nousee pinnalle kiinteistökehityshankkeissa.
Ruusut saava Uusi kaupunki –kollektiivi on kuuden nuoren arkkitehti- ja suunnittelutoimiston yhteenliittymä, joka pyrkii vahvistamaan kaupunkilaisten ääntä kaupunkisuunnittelussa. Ryhmä on kehittänyt vuorovaikutteisia työmenetelmiä ja toteuttanut niitä erikokoisissa suomalaisissa kaupungeissa. Ennakkoluulottomalla toiminnallaan se tuulettaa vakiintuneita kaavoitusmenettelyjä ja toimii kannustavana esimerkkinä muille suunnittelijoille. Yhteistyömuotona monialainen kollektiivi vahvistaa pienien suunnittelutoimistojen asiantuntemusta.
Kollektiivissa toimivat nuoret arkkitehtitoimistot Futudesign, Jada, Pro Toto, Studio Puisto ja Arkkitehdit R + K sekä kiinteistökehitysyhtiö Hukkatila. Kollektiivi on järjestäytynyt osakeyhtiöksi ja sen ympärille ollaan keräämässä entistä laajempaa suunnittelutoimistojen verkostoa. Verkoston kautta tarjotaan monipuolisia kaupunkisuunnittelupalveluja suunnittelusta ja työpajoista viestintään ja markkinointiin.
Kunniamaininnan ansaitseva Yleisradio on tuottanut kollektiivin työpajoista TV-sarjan, jossa vieraillaan kuudessa eri kaupungissa. Ohjelmasarja kertoo, ”miten arkkitehtuurilla Suomesta voisi tulla viihtyisämpi, hauskempi ja toimivampi”. Se myös kannustaa kansalaisia osallistumaan elinympäristönsä suunnitteluun ja vaatimaan parempaa laatua. Yle Teema –kanavalla esitettävän TV-sarjan ovat suunnitelleet yhdessä Yle Kulttuuri ja Uusi kaupunki-kollektiivi.
Risut annetaan ”Hyvä veli” –verkostoille, jotka edistävät kiinteistökehityshankkeita pienessä piirissä ja hyvän hallinnon rimaa hipoen. Kabinettipolitiikkaa ja pöytälaatikkosuunnittelua harjoitetaan yhä, vaikka maankäyttö- ja rakennuslain myötä toiminta onkin vähentynyt.
Yhdyskuntasuunnittelun seura haluaa Ruusuilla ja Risuilla kannustaa kaupunkisuunnittelun parissa toimivia avoimeen, asukkaiden ja elinkeinoelämän tarpeita kunnioittavaan suunnitteluun ja toteutukseen. Työssä tarvitaan sydämellään työskenteleviä suunnittelijoita ja aktiivisia kansalaisia, avointa päätöksentekoa ja valpasta mediaa.Julkaistu 24.11.2014
Takaisin

Hae sivustolta: