Yara Kotkaniemen arkkitehtuurikilpailun voittaja valittiin

Voittajat julkistettiin tänään 30.1.2014 Kotkaniemen kartanossa. Pääpalkinnon 16 000 euroa voitti arkkitehti Heikki Muntolan ehdotus ”Lyhdyt” ja jaetulle seuraavalle kolmannelle sijalle valittiin arkkitehti Valtteri Osaran ”Aulis” ja arkkitehti Sami Vikströmin ”Idut”, jotka molemmat saivat 10 000 euron palkintosumman. Myös Ari Bungersin, Anthony de Leonin ja Jan Trompin sekä Jari Lepistön ehdotukset palkittiin.
– Kilpailu oli korkeatasoinen. Ehdotuksien arvioinnissa painotimme rakennusten kokonaisarkkitehtuuria, tilojen toiminnallisuutta sekä taloudellista ja teknistä toteuttamiskelpoisuutta. Lisäksi tärkeään rooliin nousi ehdotusten sopivuus kartanoympäristöön ja maisemaan. Parhaiten ehdotuksessa onnistui Muntola, perustelee Yara Suomen toimitusjohtaja Tero Hemmilä voittajan valintaa.
Kilpailu käynnistyi kesäkuussa 2013 ja siihen osallistui yhteensä 41 kilpailijaa. Kilpailun palkintolautakuntaan kuuluivat muun muassa asiantuntijajäsen Vihdin kunnan kaavoitusyksiköstä, Suomen Arkkitehtiliiton kilpailutoimikunnan nimeämät jäsenet sekä Yara Suomi Oy:n ja Yara Suomi eläkesäätiön edustajat.
Tavoitteena nykytarpeisiin vastaaminen
Kotkaniemen kartano sijaitsee Vihdissä, Ojakkalan kylässä. Kartano on valmistunut 1800-luvun alussa ja se on yksi Vihdin vanhimmista rakennuksista. Vuonna 1961 Kotkaniemi siirtyi Rikkihappo Oy:n haltuun ja on siitä lähtien toiminut sekä koetilana suomalaisten viljelykasvien ravinnesuosituksia varten että henkilöstön ja sidosryhmien koulutuskeskuksena.
Tänä päivänä Kotkaniemen tutkimusasema on keskeinen osa Yaran liiketoimintaa. Tilan pelloilla toteutetaan vuosittain noin 90 erialista viljelykoetta, joissa on yhteensä yli 4 000 koeruutua. Koetilan tuloksien pohjalta kehitetään lannoitteita ja viljelysmenetelmiä sekä laaditaan lannoitesuosituksia. Vuosittain tilalla vierailee viljelijöitä, maatalouskaupan toimijoita sekä Yaran henkilöstöä tutustumassa uusimipiin tuloksiin. Kotkaniemi on myös lisääntyvässä määrin yhtiön kansainvälisessä käytössä.
Arkkitehtuurikilpailun taustalla on tarve parantaa ruokalan, koulutus- ja saunarakennuksen käyttökelpoisuutta, tilojen kuntoa ja toiminnallisuutta tavalla joka istuu ympäristöön ja kartanomiljööseen. Tilauudistuksien ohessa myös kartanon pihamaan toiminnallisuutta ja viihtyisyyttä halutaan kehittää.
– Esimerkiksi koulutusrakennukseen olemme suunnitelleet majoitustilaa sekä koulutustilan ja keittiön kunnostusta vastaamaan nykytarpeita. Ruokalassa puolestaan haluamme uudistaa toimisto- ja taukotiloja käytännönjärjestelyiden helpottamiseksi, jatkaa Hemmilä.
– Päätökset hankkeen eteenpäin viemisestä tehdään kevään aikana. Toivomme, että pääsemme viemään suunnitelmaa eteenpäin ja jatkamaan yksityiskohtien hiomista voittajien kanssa, Hemmilä päättää. Lisätietoja:
Jari Pentinmäki, markkinointi- ja liiketoiminnan kehitysjohtaja, Yara Suomi Oy, puh. 040 848 9061, jari.pentinmakiyara.comJulkaistu 30.1.2014
Takaisin

Hae sivustolta: