Wuorio-palkinto 2012 arkkitehti Miia Mäkiselle

Suomen Arkkitehtiliitto SAFA on myöntänyt vuoden 2012 nuoren arkkitehdin Wuorio-palkinnon Oulun yliopistosta valmistuneelle arkkitehti Miia Mäkiselle. Palkinto myönnettiin tänään 8. kesäkuuta Helsingissä pidetyillä valtakunnallisilla Arkkitehtipäivillä. Voittajan valitsi palkintotuomarina toiminut arkkitehti Marko Kivistö. Kivistö tunnetaan vuonna 2011 valmistuneen Musiikkitalon pääarkkitehtina.
Palkitun diplomityön aiheena on Elämyksellinen matkailukeskus Lapin luontoon – Kaamoksen hiipivää hämärää, yöttömän yön lumoavaa valoa. Työn ohjaajana toimi professori Rainer Mahlamäki.
– Palkinto myönnetään Mäkisen ominaisuudesta aistia ja lähestyä herkkyyttä ja kauneutta sen puhtaimmassa muodossa. Hyvän arkkitehtuurin tunnistettavin piirre on sen näkymätön ilme, jolla vasta voidaan todellisesti koskettaa, Kivistö arvioi voittajatyötä.
Kivistön mukaan ehdolla olleet yhdeksän työtä kertovat suomalaisen arkkitehtikoulutuksen korkeasta tasosta.
– Tulevaisuuden haasteiden tunnistaminen näkyy oivallisesti osana useaa työtä. Köyhyyden, eriarvoisuuden ja rakenteellisten muutosten uhkaan reagoiminen on muuttuvassa maailmassa alamme keskeinen tehtävä, Kivistö toteaa.Inspiraatio Lapin luonnosta ja autiotuvista
Vuosi sitten arkkitehdiksi valmistunut Mäkinen kertoo nauttivansa liikkumisesta Lapin luonnossa. Siellä voimakkaimmiksi arkkitehtuurielämyksiksi hänelle ovat muodostuneet vaatimattomat sääolojen, ihmisten ja ajan kuluttamat autiotuvat. Luonnossa syntyi idea myös diplomityöhön.
– Työni suunnitelma on Lapin luontoon sijoittuva elämyksellinen matkailukeskus. Kokonaisuuden voi ajatella olevan luonnosta löytyvä elämysmatka, jonka osaksi olen suunnitellut tiloja ja rakennuksia – paikkoja pysähtyä ja voimistaa luontokokemusta, Mäkinen kuvailee työtään.
Nuori arkkitehti harmittelee aidon luontokokemuksen vähäisyyttä Lapin matkailuturismissa ja -arkkitehtuurissa.
– Omien luontokokemusteni rinnalla Lapin matkailuarkkitehtuuri tuntuu usein vieraalta ja ristiriitaiselta. Matkailukeskukset rakentuvat teollisen ja tuotteistetun toiminnan ympärille, missä luonnolla on enää kehyksen rooli, Mäkinen kertoo.
– Työlläni toivon herättäväni matkailuyrittäjät ja arkkitehdit huomaamaan ja ymmärtämään, minkälaisen lisän tilallinen elämyksellisyys voisi tuoda matkailurakentamiseen. Elämyksellisen arkkitehtuurin tarjoamat mahdollisuudet ovat vielä hyödyntämättä matkailualalla, Mäkinen kiteyttää.
Suomen Arkkitehtiliitto SAFAn hallitus perusti vuonna 1997 palkinnon Gerda ja Salomo Wuorion säätiöltä saatavan jako-osuuden turvin tunnustukseksi nuorille arkkitehdeille. Palkinto annetaan vuosittain ansiokkaimmaksi arvioidun diplomityön tekijälle. Oulun yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto sekä Aalto-yliopisto nimeävät kukin kolme ehdokasta palkinnon saajaksi edeltävän lukuvuoden aikana valmistuneista diplomitöistä.
Kuva-aineiston tilaus toimituksiin: puh. (09) 5844 48 tai safa(a)safa.fiJulkaistu 7.6.2012
Takaisin

Hae sivustolta: