Vuoden Ympäristörakenne 2013: Saunalahden koulun piha-alue on inspiroiva osa asuinalueen ympäristöä

Rinnetontin korkeuserot on ratkaistu kauniisti maastoa porrastaen ja terassoiden. Pihan materiaali- ja kasvivalinnat ovat kestäviä ja ne on toteutettu korkeatasoisesti.
Rakennustuoteteollisuus RTT:n ja Puutarhaliiton järjestämän kilpailun tulokset julkistettiin 12. helmikuuta Tampereella järjestetyillä Viherpäivillä. Kilpailussa myönnettiin kunniakirjat palkitun kohteen rakennuttajalle sekä suunnittelussa ja toteutuksessa keskeisimmin mukana olleille tahoille.
Kunniakirjat saivat rakennuttamisesta Espoon kaupungin Tilakeskus-liikelaitos, suunnittelusta LOCI maisema-arkkitehdit Oy ja toteutuksesta YIT Rakennus Oy Infrapalvelut.
Piha-alue inspiroi ulkonaoloon
Vuonna 2012 valmistuneen Saunalahden koulun suunnitelma perustuu vuonna 2007 järjestetyn arkkitehtuurikilpailun voittaneeseen Verstas Arkkitehdit Oy:n ehdotukseen ”Askel”. Maisema-arkkitehtuurista on vastannut kohteen arkkitehtien kanssa yhteistyössä LOCI maisema-arkkitehdit Oy.
Uuden asuinalueen edelleen rakentuvassa keskustassa sijaitseva koulurakennus on aktiivinen osa alueen arkiympäristöä. Opetuksen ja kulttuurin monitoimitalossa toimii noin 750 oppilaan ylä- ja alakoulu, kirjasto, nuorisotila ja päiväkoti.
Vuoden ympäristörakenne -tuomariston mukaan rakennus ja piha muodostavat yhtenäisen vahvan kokonaisuuden, jossa rakennuksen orgaaniset muodot jatkuvat pihalla. Yhtenäiset materiaali- ja värimaailmat luovat kokonaisuudesta harmonisen. Rinnetontin isot korkeuserot on ratkaistu kauniisti maastoa porrastaen ja terassoiden. Piha on näyttävä ja tilallisesti mielenkiintoinen.
Sisäänkäyntipihan ja yläkoulun pihan kaarevat istuinmuurit ohjaavat kulkua pääsisäänkäynnille ja reunustavat rakennuksen kainaloon sijoittuvaa pihakatsomoa. Alakoulun välituntipihat ja päiväkodin piha on rajattu kasvillisuudella omiksi pienemmiksi pihataskuiksi.
Piha-alueen monta erilaista pihanosaa erilaisine välineineen on nivottu taitavasti kokonaisuudeksi, joka luo sekä koululaisille että päiväkodin lapsille inspiroivat, miellyttävät ja turvalliset ulkoiluolot.
Kestää kovan kulutuksen Saunalahden koulun piha-alue kalusteineen on suunniteltu ja rakennettu kestämään kovaa kulutusta. Alue on toteutettu ammattitaidolla ja työn jälki on erinomaista. Materiaali- ja kasvivalinnat ovat paikkaan sopivia ja onnistuneita. Ne kestävät kovaa kulutusta ja valinnoissa on otettu huomioon myös kunnossapidon tarpeet. Istutukset on suojattu matalilla aidoilla.
Hiekanruskeilla patinapintaisilla sauvakivillä päällystetyt piha-alueet ja kevyen liikenteen väylät muodostavat tasaiset, esteettömät kulkupinnat. Pihan tiilenruskeiden paikallavalettujen tukimuurien rautaoksidikäsittely liittää ne kauniisti rakennuksen muurattuun julkisivuun.
Tunnustus tasokkaalle ympäristölle Vuoden Ympäristörakenne -kilpailun tavoitteena on tehdä tunnetuksi tasokkaita ympäristökokonaisuuksia, joissa hyvällä suunnittelulla ja toteutuksella on luotu esteettisesti ja toiminnallisesti kestävä, hyvä ympäristö. Palkinto jaettiin nyt 23. kerran.
Kilpailun tuomaristossa olivat edustettuina Rakennustuoteteollisuus RTT:n, Puutarhaliiton, Kiviteollisuusliiton, Viherympäristöliiton, Suomen Maisema-arkkitehtiliiton, Suomen Arkkitehtiliiton, Suomen Kuntaliiton, ympäristöministeriön ja lehdistön edustajat.Lisätietoja:
– Tiina Suonio Rakennustuoteteollisuus RTT ry tiina.suoniorakennusteollisuus.fi 050 466 0297
– Jyri Uimonen, Puutarhaliitto ry jyri.uimonenpuutarhaliitto.fi 040-827 4833
Lehdistökuvat: http://www.maisemabetoni.fi, http://www.betoni.com, http://www.puutarhaliitto.fiJulkaistu 14.2.2014
Takaisin

Hae sivustolta: