Vuoden Betonirakenne 2014: HEKA LÄNSISATAMANKATU 23, HELSINKI

Heka Länsisatamankatu 23, Helsinki palkitaan vuoden 2014 betonirakenteena taitavasta ja vaativasta arkkitehti- ja rakennesuunnittelusta sekä laadukkaasta toteutuksesta. Pitsimäinen ja raikas asuinkerrostalo torneineen on Jätkäsaaren maisemassa näyttävä maamerkki, joka yhdistää näkymäakselin Helsingin keskustaan asti. Osaavalla betonin käytöllä ja kaikkien osapuolten toimivalla yhteistyöllä on aikaansaatu rakennusteknisesti onnistunut ja ilmeikäs arkkitehtoninen kokonaisuus.
Betonia on käytetty Länsisatamankatu 23:ssa monipuolisesti. Materiaalin mahdollisuudet tulevat esiin erityisesti julkisivuissa. Kymmenkerroksisen torniosan ja asuntojen huoneiston levyinen parvekeseinä on valmistettu pitsimäisesti kuitubetonista. Pitsielementit sijaitsevat pääosin parvekkeiden edessä kylmänä rakenteena. Läpihengittävät seinämät luovat asuntoihin muuntuvaa valon ja varjon leikkiä. Voittanut ehdotus on oivallinen esimerkki betonin käytöstä, jossa julkisivun harsomainen keveys uudistaa raskaaksi mielletyn rakennusaineen perinteisiä käyttötapoja. Kuitubetonijulkisivuratkaisu on uudella tuotantoteknologialla lasikuitubetonista valmistettu elementti, jolla pystytään valmistamaan eri kokoisia ja muotoisia sekä kolmiulotteisia verhouselementtejä. Alkalinkestävällä lasikuidulla vahvistetun betonielementin paksuus kohteessa on 100 mm.
Pitsijulkisivujen lisäksi betonielementtitalon sandwich-ulkoseinät ovat kiinnostavat. Valkobetonisissa julkisivuissa on kolmenlaista muottipintaa: graafista betonia, hiekkapuhallettua ja hiottua pintaa. Julkisivun erilaiset struktuurit heijastavat valoa eri tavalla, jolloin julkisivusta tulee palapelimäinen ja perinteinen elementtijako häipyy. Pintojen huokoisuuserojen ansiosta julkisivun eri osat tulevat muuttamaan luonnettaan ajan kuluessa. Katujulkisivun ranskalaiset parvekeulokkeet osaltaan elävöittävät katumaisemaa.
Talon sisätiloissa betoni tulee esiin maalatuissa seinäpinnoissa sekä portaissa. Pyöreän ruiskubetonointimenetelmällä valmistetun betonipilarin sisäosaa on käytetty tekniikkakuiluna. Sisäänkäyntien porrastunnistekirjaimet on toteutettu syvennettyinä betonielementteihin.
Länsisatamankatu 23 sijaitsee Helsingin jätkäsaaressa Saukonpaaden rantavyöhykkeen tuntumassa. Länsisatamankatu on myös esimerkillinen kohde siitä kunnianhimosta, jossa säädellyn vuokra- asuntotuotantokohteen puitteissa on arkkitehtien visiosta kokonaisvaltaisesti kehitetty uutta ja innovatiivista asuntoarkkitehtuuria ammattitaitoisen rakennuttajan tuella. Rakennuttajien ja rakentajien rohkeus soveltaa uusia betonijulkisivuratkaisuja luo mahdollisuuden ilmeikkäämmän asuntotuotannon kehittämiseen. Länsisatamankatu 23:n toteutus perustuu Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimisto ATT:n syksyllä 2009 järjestämään arkkitehtuurikutsukilpailuun, jonka voitti Arkkitehtitoimisto Huttunen-Lipasti-Pakkanen Oy ehdotuksellaan LightHouse.
Kohde on hyvä esimerkki asuntotuotantorakentamisesta, missä taitavalla betonin käytöllä on aikaansaatu kestävää ja laadukasta rakentamista. Palkittu kohde, joka sopeutuu hyvin ympäristöönsä, on osoitus ammattitaitoisesta rakennuttamisesta, suunnittelusta ja ensiluokkaisesta toteutuksesta.Suunnittelusta ja toteutuksesta palkitaan:
Rakennuttaja: Helsingin kaupungin Asuntotuotantotoimisto ATT
Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehtitoimisto Huttunen-Lipasti-Pakkanen Oy
Rakennesuunnittellu: Insinööritoimisto Jonecon Oy
Pääurakoitsija: NCC Rakennus Oy
Betonielementtitoimittaja: Ämmän Betoni Oy
Kuitubetonielementtien valmistaja: Rieder Smart Elements GmbH ja Seroc Oy
Vuoden Betonirakenne -kilpailu on järjestetty vuodesta 1970 lähtien ja siihen osallistui tänä vuonna 12 ehdotusta. Palkinto annetaan vuosittaisen kilpailun perusteella rakennuskohteelle, joka parhaiten edustaa suomalaista betonirakentamista. Kilpailun tarkoituksena on tehdä tunnetuksi ja edistää suomalaista betoniarkkitehtuuria, -tekniikkaa ja -rakentamista. Kilpailun järjesti Betoniteollisuus ry.
Vuoden Betonirakenne 2014 -kilpailun tuomariston puheenjohtajana toimi toimitusjohtaja Esa Konsti, Betoniteollisuus ry:n edustajana ja jäseninä Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:n nimeämänä arkkitehti Ville Hara, rakennusarkkitehti Asko Eerola Rakennusinsinöörit ja -arkkitehdit RIA:n edustajana, professori Jari Puttonen Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL:n nimeämänä, dipl.ins. Juha Valjus Suomen Betoniyhdistys ry:n edustajana ja kutsuttuna median edustajana toimittaja Minna Joenniemi YLEstä. Tuomariston sihteereinä toimivat arkkitehti SAFA, päätoimittaja Maritta Koivisto Betoni-lehdestä sekä tekn.tri. Jussi Mattila Betoniteollisuus ry:stä.VUODEN BETONIRAKENNE 2014 TUOMARISTO
Puheenjohtaja:
toimitusjohtaja Esa Konsti, Betoniteollisuus ry
Jäsenet:
arkkitehti SAFA Ville Hara, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA
rakennusarkkitehti RIA Asko Eerola, Rakennusinsinöörit ja -arkkitehdit RIA
professori Jari Puttonen, Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL
dipl.ins. Juha Valjus, Suomen Betoniyhdistys ry
toimittaja Minna Joenniemi, YLE
Sihteerit:
arkkitehti SAFA Maritta Koivisto, Betoniteollisuus ry, Betoni-lehti
tekn.tri Jussi Mattila, Betoniteollisuus ryVUODEN BETONIRAKENNE 2014 EHDOKKAAT (12 kpl)
Ehdokkaat käsittelyjärjestyksessä.
Omakotitalo Matti Heikkinen, Jyväskylä – Serum Arkkitehdit Oy
Heka Länsisatamankatu 23, Helsinki – Arkkitehtitoimisto Huttunen Lipasti Pakkanen Oy
Kuopion Kaupunginteatterin Laajennus, Kuopio – ALA Arkkitehdit Oy
As.Oy Jyväskylän Maailmanpylväs, Jyväskylä – JKMM Arkkitehdit Oy
Monitoimitalo Kastelli, Oulu – Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy
As.Oy Oulun Tervahovin Siilot, Oulu – Archeus Oy
As.Oy Sinisimpukka, Helsinki – Arkkitehdit Kirsi Korhonen ja Mika Penttinen Oy
Suurpellon Päiväkoti, Espoo – Arkkitehtitoimisto Auer & Sandås Arkkitehdit Oy
Tampereen Tornihotelli, Tampere – Arkkitehtuuritoimisto Seppo Valjus Oy,
Ulappatori, Espoo – Arkkitehtitoimisto Petri Rouhiainen Oy
Iso-Vilusen Skeittipuisto, Tampere – Janne Saario
As.Oy Vuollejokisimpukka, Helsinki – Arkkitehdit Kirsi Korhonen ja Mika Penttinen OyJulkaistu 22.1.2015
Takaisin

Hae sivustolta: