Kulttuurikeskus Fuzhoussa on vuoden 2020 Teräsrakenne

Vuoden 2020 Teräsrakenne -palkinnon voittajaksi on valittu PES-Arkkitehtien Kiinan Fuzhouhun suunnittelema Strait Culture and Art Centre.

Strait Culture and Art Centre Kiinan Fuzhouhussa. Kuva: PES-Arkkitehdit.

Vuoden Teräsrakenne -palkinnon voittaja kulttuurikeskus Strait Culture and Art Centre sijaitsee Kiinan Fujianin maakunnan pääkaupungissa Fuzhoussa. Kulttuurikeskus edustaa suomalaista suunnitteluosaamista.

Fuzhoun kaupunki järjesti vuonna 2013 kansainvälisen kutsukilpailun uuden kulttuuri- ja taidekeskuksen rakentamisesta kaupungin kulttuuri-imagon vahvistamiseksi. PES-Arkkitehdit voitti kilpailun ja aloitti toteutukseen johtaneen työn vuonna 2014 Pekka Salmisen toimiessa pääsuunnittelijana ja Martin Lukasczykin projektiarkkitehtina. Vahanen Suunnittelupalvelut Matti Haaramon johdolla suunnitteli kaartuvien pääjulkisivujen ja niihin liittyvien galleriatilojen teräsrakenteet.

Strait Culture and Art Centre. Kuva: PES-Arkitehdit

Palkintoperusteluissa kiitettiin oivaltavasti terästä hyödyntäneitä rakenteita, jotka olivat tärkein suomalaisen erikoissuunnittelun osuus vaativassa projektissa. Suuressa kulttuurikeskuksessa viisi kulttuurirakennusta yhdistyy aulatilan kaartuvien galleriatilojen kautta. Näiden tilojen korkeita lasiseiniä varjostaa keramiikkaprofiileista muodostuva kaksoisjulkisivu, jonka ulointa julkisivupintaa kantava teräsrakenne mahdollistaa kaikkien viiden rakennuksen erimuotoiset kaksoisjulkisivut.

Voittajan lisäksi palkintolautakunta palkitsi kunniamaininnalla Sipoonkorven kansallispuiston Kuusijärven sillan. Luonnosta inspiraationsa saaneen terässillan suunnitteli WSP Finland.

Palkinnon saa arkkitehtonisesti korkeatasoinen sekä terästä että muita metalleja rakentamisvaiheessa oivaltavasti hyödyntänyt rakennushanke. Valinnan Vuoden Teräsrakenne -palkinnon voittajasta tekee vuosittain riippumaton palkintolautakunta. puheenjohtajana toimi Vuoden Teräsrakenne -palkinnon vuonna 2019 voittaneen Olympiastadionin suunnitteluryhmästä arkkitehti SAFA Mikko Summanen Arkkitehtitoimisto K2S Oy:stä.

Hae sivustolta:

X