Vuoden 2020 Pritzker-arkkitehtuuripalkinnon saajiksi Yvonne Farrell ja Shelley McNamara

Yvonne Farrell ja Shelley McNamara.
Yvonne Farrell and Shelley McNamara. Kuva: The Hyatt Foundation.

Arkkitehtuurialan korkeimpana kunnianosoituksena kansainvälisesti pidetyn Pritzker-arkkitehtuuripalkinnon vuoden 2020 saajiksi on nimetty Yvonne Farrell ja Shelley McNamara, ilmoitti Hyatt-säätiön hallituksen puheenjohtaja Tom Pritzker.

1970-luvulta lähtien arkkitehteina ja kouluttajina toimineet Farrell ja McNamara luovat tiloja, jotka ovat sekä perinteitä arvostavia että uudenlaisia. Ne tekevät kunniaa historialle ja osoittavat samalla urbaanin ympäristön sekä rakennustaidon mestarillista hallintaa. Heidän koulutus-, hallinto- ja kulttuurikäyttöön tarkoitetut laitoksensa sekä asuinrakennuksensa ovat moderneja ja vaikuttavia teoksia. Ne ilmentävät tasapainoisesti voimaa ja herkkyyttä sekä kunnioittavat kohteen ominaispiirteitä eivätkä koskaan ole itseään toistavia tai muita jäljitteleviä, vaan niillä on ehdottomasti oma arkkitehtoninen äänensä.

”Palkitsemisperusteita vuonna 2020 olivat muun muassa Yvonne Farrellin ja Shelley McNamaran tinkimätön lähestymistapa rakennuksiin sekä heidän toimintatapansa, heidän uskonsa yhteistyön voimaan, heidän avokätisyytensä kollegoita kohtaan, josta saatiin osoitus erityisesti vuoden 2018 Venetsian biennaalissa, heidän järkähtämätön sitoutumisensa arkkitehtuurin laatuun, heidän vastuullinen asennoitumisensa ympäristöön, heidän kykynsä ajatella kosmopoliittisesti ja samalla vaalia kunkin kohteen uniikkia luonnetta”, tuomariston perusteluissa mainitaan.

Farrellin ja McNamaran herkkyys maantieteellisille tekijöille, sään vaihteluille ja luonnolle pohjautuu heidän kotimaahansa Irlantiin, sen kumpuileviin ja kalliojyrkänteiden koristamiin maisemiin. Heidän rakennuksensa ovat aina määrätietoisen runsaita mutta silti vaatimattomia. Ne antavat kaupungeille uusia ulottuvuuksia ja tukevat kestävää kehitystä vastaten samalla myös paikallisiin tarpeisiin.

Farrelin ja McNamaran töihin lukeutuvat mm. North King Streetin asuinrakennus (Dublin, Irlanti 2000), Solstice Arts Centre (Navan, Irlanti 2008), Universita Luigi Bocconi (Milano, Italia 2008), yliopistokampus UTEC Lima (Lima, Peru 2015), Université Toulouse 1 Capitolen (Toulouse, Ranska 2019) sekä Institut Mines Télécom (Pariisi, Ranska 2019).

”Arkkitehtuuri on ihmiselämän kehys. Se ankkuroi ja yhdistää meidät maailmaan tavalla, johon kenties mikään muu tilaa luova tieteenala ei pysty”, McNamara toteaa. Farrell jatkaa ajatusta: ”Toimintamme ytimessä on aito usko siihen, että arkkitehtuurilla on merkitystä. Se on ihmisten kehittämä spatiaalinen kulttuuri-ilmiö.”

Farrell ja McNamara perustivat Grafton Architects -yrityksen Dublinissa vuonna 1978 ja toimivat siinä edelleen. Yli 40-vuotisen taipaleensa aikana he ovat toteuttaneet lähes yhtä monta projektia Irlannissa, Isossa-Britanniassa, Ranskassa, Italiassa ja Perussa.

Farrell ja McNamara ovat 47. ja 48. Pritzker-palkinnon saajat, alansa ensimmäiset Irlannissa.

Hae sivustolta: