Vuoden 2018 Pietilä-palkinto on myönnetty Aarti Ollila Ristola Arkkitehdit Oy:lle

Palkintolautakunta perusteli päätöstään seuraavasti:”Aarti Ollila Ristola Arkkitehdit (AOR) on vuonna 2015 perustettu nuorten arkkitehtien toimisto, joka on paneutunut julkisten rakennusten suunnitteluun. Kilpailumenestystä on tullut erityisesti oppimisympäristöjen ja museoiden suunnittelutöistä. AOR tekee myös kaupunkisuunnittelua ja julkisen ulkotilan suunnittelua eri mittakaavoissa.
Pietilä-palkinto annetaan AOR:lle heidän uudistavasta otteestaan suunnitella mieleenpainuvia rakennuksia ja ulkotiloja, jotka istuvat ympäristöönsä kauniisti sovitettuina, paikan hengestä ja historiasta ammentaen. Rohkeat ratkaisut luoda uutta muotokieltä ja kehittää rakenneteknisiä ratkaisuja materiaalien ominaispiirteisiin perustuen johdattavat toimiston suomalaisen arkkitehtuurin uudistamisen edelläkävijöiden joukkoon. Suunnitelmista huokuu perinteisen hyvän ja laadukkaan rakentamisen arvoja, kuten esteettisyys, sosiaalinen ja ekologinen kestävyys, käytännönläheisyys, pitkäikäisyys sekä taloudellisuus.
AOR:n ensimmäinen merkittävä rakennus, 800 oppilaan Jätkäsaaren peruskoulu, on parhaillaan rakenteilla. Vuonna 2014 valmistui kelluva paviljonki ”Viewpoint” Lontoon King’s Cross:iin. Viime aikoina toimisto on voittanut mm. Tuusulan lukion ja monitoimitalo Monion suunnittelukilpailun sekä Tampereen taidemuseon ja Pyynikintorin suunnittelukilpailun. AOR on päässyt palkintosijoille myös useissa muissa julkisten rakennusten, kaupunkisuunnittelun ja paviljonkien suunnittelukilpailuissa.”
Pietilä-palkinnon palkintolautakuntaan kuuluivat Rakennustietosäätiö RTS:n hallituksen edustajina arkkitehti Mari Matomäki (Arkkitehti-toimisto Hedman & Matomäki Oy) ja kehittämispäällikkö Anne Jarva (Suomen kuntaliitto) sekä edustajiston edustajana arkkitehti Linda Wiksten (SAFA).
Rakennustietosäätiö RTS:n hallitus jakaa joka toinen vuosi Pietilä-palkinnon tunnustuksena merkittävästä työstä arkkitehtuurin uudistamiseksi. Palkinto myönnetään nuorelle arkkitehdille tai hänen ryhmälleen ja se on suuruudeltaan 7 000 euroa.
Pietilä-palkinnon ovat aiemmin saaneet:
1992 arkkitehti Jorma Mukala
1994 arkkitehti Kai Vartiainen
1996 arkkitehti Juha Ilonen
1998 arkkitehtiryhmä Artto Kaijansinkko Palo Rossi Tikka
2000 arkkitehti Matti Sanaksenaho
2002 arkkitehtiryhmä Saija Hollmén, Jenni Reuter, Helena Sandman
2004 arkkitehti Pihla Meskanen
2006 Arkkitehtitoimisto JKMM Oy:n arkkitehdit Asmo Jaaksi, Teemu Kurkela, Samuli Miettinen ja Juha Mäki-Jyllilä
2008 Arkkitehtitoimisto ALA Oy:n arkkitehdit Juho Grönholm, Antti Nousjoki, Janne Teräsvirta ja Samuli Woolston
2010 Lassila Hirvilammi arkkitehdit Oy:n Anssi Lassila ja Teemu Hirvilammi
2012 arkkitehdit Eero Lundén ja Toni Österlund
2014 Serum Arkkitehdit Oy; Antti-Markus Lehto,Vesa Humalisto ja Sami Heikkinen
2016 Uusi Kaupunki Kollektiivi Oy (Arkkitehdit Rudanko+Kankkunen Oy, Futudesign Oy, Studio Puisto Arkkitehdit Oy, Jada Oy, Hukkatila Oy, Pro Toto, Aarti Ollila Ristola Arkkitehdit Oy (AOR), Kaleidoscope AS, Avarrus Oy, MUUAN Oy, LUO Arkkitehdit Oy, Virkkala de Vocht
Lisätietoja:
Petri Neuvonen, petri.neuvonenrakennustieto.fi, 0207 476 305
Rakennustietosäätiö RTS sr on yksityinen säätiö, jonka 54 taustaorganisaatiota edustavat koko Suomen kiinteistö- ja rakentamisalaa. RTS:n tarkoituksena on edistää sekä hyvää kaavoitus- ja rakennustapaa että hyvää kiinteistönpitotapaa. http://www.rakennustieto.fiJulkaistu 24.8.2018
Takaisin

Hae sivustolta: